Подкрепете ни!




Любопитно30 август 2018

Танцувай с тях

Оne dance week - фестивалът на съвременния танц отново в Пловдив


Танцувай с тях

Един от най-динамично развиващите се жанрове в изкуството, който не признава граници между техники и естетики, който преобръща правила и роли, правещ невъзможното възможно, е съвременният танц...

От 21 септември до 14 октомври 2018 г. в Пловдив ви очакват зрелищни спектакли, събуждащи сетивата. Това е фестивалът ONE DANCE WEEK, а мястото е Дом на културата „Борис Христов“.

Ето какво да гледате:

minaret на Омар Раджех - 21 септември

автор: Stephen Floss
снимка Stephen Floss

Преди 1 000 години Голямата джамия в Алепо имало минаре, което се издигнало гордо над града. Днес то е купчина руини. Войната в Сирия унищожи душата на Белия град. Едно от най-древните и величествени достижения на човешката история, култура и знания. Алепо днес е като Бейрут, Ерусалим или Берлин вчера. Всичко тече и се променя – и се помни, както победителите налагат.

Днес наблюдаваме въртоп от социални, религиозни и политически конфликти. Една „голяма чаршия“ от загубени ценности и промити мозъци. Наблюдаваме отвратително шествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Какво обаче правим, когато пред очите ни изчезват хора и градове, идеи и цивилизации, минало и бъдеще? Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо? Или вече свикнахме с черните хроники от този размирен регион?

Водещият ливански хореограф Омар Раджех избра Пловдив за предпремиера на неговия спектакъл  #minaret. Това е поредната творба срещу безмълвието, безсилието пред разрухата и погазването на човешките права. Това е поредният спектакъл – съпротива срещу войната като даденост и насилието като нещо абстрактно, далечно за наблюдаващите отблизо или от разстояние. Раджех е един от най-влиятелните световни артисти от Арабския свят с редица европейски копродукции. Той не иска да ни плаши, нито да наложи определена гледна точка. Защото изкуство на танца може да бъде и носител на промяната. Особено в тази напоена с кръв част на света.


[K(-A-)O] & [ЛЮБОВ] на Кенджи Шинохе - 22 септември


Японският хореограф представя два солови спектакъла, посветени на днешния човек. С 【K(-A-)O】той описва чувствата в днешната информационна ера. Какво се крие зад емотиконите? Искрена ли е виртуалната усмивка? Как да си върнем истинските чувства? В [ЛЮБОВ] хореографът представя историята... преди любовната история. Можем ли да обичаме различно, ако всички живеем по стереотип? - разберете на 22 септември от 19,30 ч в Дом на културата „Борис Христов“.


ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ на Димитрис Папайоану - 28, 29 и 30 септември*



снимка Julian Mommert

С този спектакъл се представя идеята за човешкия живот като издирване на съкровеното, пътешествие за скрити съкровища, душевно археологическо проучване за смисъла. Вече три десетилетия Димитрис Папайоану режисира въображаеми, абсурдни, циркови светове на сцената. Човешките тела се превръщат в бойни полета, взаимодействат със сурови материали, сливат се в хибриди, усилвайки оптическите илюзии, в които той е толкова добър.
*Спектакълът не се препоръчва за деца под 14 г.

НОЩ на Circolando - 5 октомври


снимка Jose Caldeira

Не подценявайте нощта. Тя е по-жива, отколкото си мислите. През нощта може да се случи всичко. Навсякъде. Предградия, тресавища, несъществуващи убежища отвъд крайните квартали. Развалини, боклуци, отломки. Леговища на всякакви корабокрушенци. „Нощ“ е съвременен цирков спектакъл, в който трима изпълнители от Португалия и един DJ прекрачват в мрака, за да търсят просветление. Този изключително физически, но същевременно и силно емоционален танц оспорва нашите изразни средства и естетика, дълбае в полето на импровизацията и избухва неочаквано, диво на сцената.

Защото през нощта зрънцето на идеите покълва най-добре. Неслучайно в мрака португалският поет Ал Берто открива тайната на писането. Първоначално артистите от Circolando възнамеряват да посветят спектакъла на неговото творчество – крайните квартали и ъндърграунда, вселената му от въпроси, онази специфичната светлина и озарение, видима единствено за онези, които не спят. Но след това нощта ги отвела по друг път.


ATMA на Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос - 6 октомври

е копродукция на ONE DANCE WEEK, Big Story Performing Arts Services, Centre Cívic de la Barceloneta – Барселона.


снимка George Anastasakis

В ATMA човекът и животното са обединени в непрекъснато променящ се организъм, който разказва истории за оцеляването, уязвимостта, жаждата да доминираш... Спектакълът е демонстрация на отношението на човешката раса към живата и неживата природа, без да спестява варварствата, които й причиняваме. ATMA е покана да сe вслушаме в своето вътрешното аз. „Атма“ в хиндуизма е съставката, с която всичко е създадено – себепознанието, осъзнаването на живота, достигането до най-съкровените пластове на душата. Изгряващите гръцки артисти Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос ще ни отведат в загадъчно пространство, където превъзходството на хората над животните не съществува. Това може и да е утопия, но целта на двамата танцьори е поне да опитаме да си я представим. А ако все пак може да се сбъдне?

ПЪРВА СРЕЩА и ДЕМОНИ - вечер на корейските хореографи на 7 октомври


Вечер на корейските хореографи включва [ДЕМОНИ] на Джин А Ким и ПЪРВА СРЕЩА на Ин Со Лий. Двете представления са с комбиниран билет, а общата им продължителност е 60 минути. Между миниатюрите има антракт, но публиката ще трябва да остане на местата си.

ПЪРВА СРЕЩА
Всичко в живота ми започва от „мен“. Когато призная и приема себе си такъв, какъвто съм. Това е първият ден от един ценен живот. В спектакъла един артист се запознава наново със себе си. Може би изглежда лесно, но дали наистина е така? Ин Со Лий е един от най-техничните и популярни корейски хореографи и ще се опита да ни разкаже за онази първа среща.

[ДЕМОНИ] е миниатюра, вдъхновена от мистичния традиционен корейски танц Salp’uri. Той е изпълняван и усъвършенстван в продължение на векове за прокуждане на зли духове, проклятия и черна енергия. Целта на танца е да възвърне вътрешния мир на живите и да успокои душите на мъртвите. Днес Salp’uri се смята за едно от най-развитите и популярни творчески достижения на корейския народен танц. Трима корейски танцьори впечатлява с естетични костюми и форми на движение - Джин А Ким, JuBin Company, Джи-бин Ким.


ФОКУС ЛИТВА - 12-14 октомври

снимка Ramutės Stakėnienės

ГОДОС

Думата „godos“ отдавна е изчезнала от разговорния литовски език. Време е да оживее на сцената чрез изкуството на танца. Едноименният спектакъл от две части, дело на литовски и норвежки хореографи, е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска чувствителност, митологични създания и видения от бъдещето.

AURA Dance Theatre и Бируте Летукайте, която е сред водещите хореографи от Литва, пресъздават „godos“, извиквайки популярни митове от балтийската страна. Какво се крие под козината на омагьосания върколак? Какви заклинания хвърлят днешните вещици? Кой носи късмет, ако вече не вярваме в добрите малки феи?

Танцьорите се движат във фигури, композиции и ритъм, напомнящи тракането на тъкачни станове. Преплитат се нишки, цветни като живота, и водят до размисли за това кои сме днес и кои ще бъдем утре. Защото макар да не се назовава, „godos” все още битува в чувствата и спомените на хората.

Интерпретацията на думата като „песен на сърцето“ вдъхновява норвежките хореографи Анне Екенес и Пиа Холден от Panta Rei Dance Theatre. В двете части на спектакъла музиката е различна, но авторът й един и същ – Антанас Ясенка, известен с композициите за театрални продукции в Литва и зад граница.

GAME OVER

Преди малко повече от век е роден Хулио Кортасар – писателят, създал правилата на игрите с въображението. Днес магическият реализъм владее доста територии отвъд книгите, а две от многобройните му полета за изява са компютърните игри и съвременната сцена. Точно тях обединява литовският колектив за градски танцов театър LOW AIR, вдъхновен от богатото литературно наследство на аржентинеца. Прескачайки от едно ниво в друго, двамата герои в GAME OVER се изправят пред неочаквани предизвикателства и фантастични сценарии. Включително и в капана на един син пуловер – препратка към известния разказ на Кортасар за мъжа, заклещен в любимата му връхна дреха. СЪВРЕМЕННО?
Колкото повече го гледаш, толкова повече не го разбираш. Що е то? Тримата изпълнители в СЪВРЕМЕННО? иронизират творческия процес, гилдията и танцовата сцената в родната им Литва. От първите хореографски хрумки до дребните детайли по костюмите, на показ и на прицел е онова, което обикновено остава скрито зад кулисите. Злободневия от репетиционните зали, клиширани движения, досадни разговори и смешни ситуации… да не забравяме, че иронията също е изкуство, само трябва да я разпознаеш.



Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google