Подкрепете ни!




ЛюбопитноЕлисавета Иванова / 15 октомври 2019

С „Великата зелена стена” Африка се бори срещу убийствения ход на пустинята

Проектът има за цел да промени изоснови бедния континент и да спаси Европа от емиграцията

Снимки: Great Green Wall www.greatgreenwall.org
Снимки: Great Green Wall www.greatgreenwall.org


Африка е най-бедният и най-слабо развит континент в света. Всички сме чували за многобройните й проблеми - глад, болести, суша, политически конфликти, миграция на местното население в посока Европа. Доскоро изглежда не се намираше ефективно решение по нито един от тези въпроси. Но от 2007 г. обаче една инициатива се опитва да подобри условията в региона. Проектът е наречен „Великата зелена стена” и както името подсказва, представлява масив от дървета, простиращ се по цялата ширина на Африка от Сенегал до Джибути, където се намира полупустинната област Сахел. Тя отделя южната част на Сахара от плодородните земи на саваната и е едно от най-бедните места на Земята. Понастоящем там климатичните промени са особено осезаеми.

По площ Сахара надвишава територията на цял САЩ и лошата новина е, че не спира да се разраства със заплашителна бързина. За всяка пустиня е типично да се разширява по време на сухия сезон и да се свива обратно през дъждовния. Но в случая със Сахара се наблюдава и допълнително разрастване, причинено от човешката дейност. Известно е, че размерите на пустинята  са се увеличили с 10% за последните сто години. А езерото Чад, което е осигурявало препитание на почти 30 милиона души в местността, сега се е смалило с 90%. Температурите също драстично са се повишили през последните десетилетия. В момента градусите през сухия сезон достигат до над 50°C.

За да противостои на тези тенденции, които заплашват да погубят живота в Африка, Африканският съюз създава проекта „Великата зелена стена”, финансиран от Световната банка, Европейския съюз и ООН. Проектът струва 8 милиарда щатски долара и до момента представлява най-мащабния опит да се облагороди земята в тази част на света. Засадени са над 20 милиона дървета, сред които са устойчивите на суша акация, баобаб и Моринга. В работата по засаждането са ангажирани доброволци от 27 страни, като планът се предвижда да бъде изпълнен до 2030 г. Тогава възстановената гора ще е в състояние да абсорбира 250 милиона метрични тона въглерод от атмосферата.



Това пречистване на въздуха по мащаби се равнява на ефекта
, който би се постигнал ако за три години и половина всичките коли от щата Калифорния спрат да се движат. Но освен да се бори с климатичните промени, стената от дървета има за цел и да възстанови обработваемите земи и така да върне поминъка на местните, което би довело до утихване на конфликтите и спад на миграцията към Европа.

Макар очакванията да са обнадеждаващи, „Великата зелена стена” среща и не малко проблеми. Поради настъпилите климатични промени, сезонните дъждове не валят и така посевите не прихващат. Учените пък също твърдят, че дори и да пуснат корени, дърветата едва ли ще оцелеят, както не са могли и множеството други преди тях, засаждани в района на пустинята. Животновъдите използват дефицитната растителност за фураж, като по този начин не й дават възможност да се разрасне. „Великата зелена стена” ще бъде унищожена още докато се „строи”, без да успее да се превърне във функционираща екосистема.

Експертите уточняват, че Сахара не се разраства естествено на юг. Почвата в Сахел губи своята плодородност поради свръх експлоатация и прилагане на неподходящи селскостопански техники и практики. Обезлесяването, разбира се, също е допринесло за неблагоприятната ситуация днес. Съгласно закона, приет след извоюването на независимост на африканските държави от колонизаторите, всяко дърво, намиращо се в частни земи, принадлежи на държавата. Ако селяните решат да го отсекат по свое усмотрение, те могат да бъдат съдени и дори да попаднат в затвора.

Тези строги мерки, които целели да опазят зеленината, всъщност са довели до обратния резултат. Фермерите били обезкуражени да засаждат дървета на територията на имотите си и така местността постепенно се оголила. Без дървета пък горният хумусен слой на почвата лесно се отвява при силни ветрове и бури и земята става неплодородна. Всичко това ни води до извода, че освен възстановяване на горите, е нужна и промяна в начина на обработване на земята и навиците на населението.

Изглежда, че всичко това е взето предвид, защото сега организаторите пренасочват целите на проекта. Вместо да се изгражда просто „стена” от все повече и повече дървета, вече се работи и за подобряването на средата, в която тези дървета ще растат. За да предостави паша за стадата, но да опази дърветата, екипът на „Великата зелена стена” създава т.нар. „банки за фураж”. Това са оградени пространства, където трева и дребни растения се отглеждат специално за фураж, който селяните могат да ползват срещу такса от $1.70 на ден. Можейки сега да хранят животните си по този начин, възрастните вече не се нуждаят от помощта на децата за пашата и могат да ги пратят на училище.

От организацията се опитват да работят многостранно за подобряване на качеството на живот и средата в региона. Парите, събрани от миналогодишните такси за фуража, са вложени в закупуването на соларни панели за местното училище. Тази година със същите средства предстои да се построят спални помещения за онези ученици, които живеят твърде далеч, за да ходят до училището и да се връщат всеки ден. „Великата зелена стена” също осигурява работа за много от местните, на които се плаща, за да садят дървета. Те ще засаждат младите фиданки в близост до вече съществуващи дървета, защото така шансовете им да оцелеят са по-големи.

Въпреки всичките тези мерки, изглежда, че резултатите са незадоволителни. Досега само 15% от планираната територия е озеленена успешно. Финансирането също среща затруднения. Само половината от онези 8 милиарда са усвоени по проекта, защото междувременно по-неотложни екологични проблеми отклоняват вниманието и парите от Сахел. Страните започват сами да финансират залесяването. Сенегал отделя 200 милиона щатски долара на година за засаждането на дървета и грижата за тях. А по-бедните държави не могат и толкова да си позволят.

Каквито и препятствия обаче да среща „Великата зелена стена”, ситуацията в Сахел трябва да се разреши, защото тя неизменно ще има последствия в глобален мащаб. В областта живеят 150 милиона души, две трети от които са на възраст под 25 години. Това е и регионът с най-висока раждаемост в света. Лишени от земя, годна за живот, огромна част от хората ще се насочат към Европа. Недоимъкът и лошите условия също засилват влиянието на екстремистки групировки като „Боко Харам”. Те предлагат на хората работа и провизии, които иначе не биха намерят другаде и с това ги изкушават да се вливат в редиците им. Понастоящем Сахел става новото ядро на тероризма, което няма нужда да казваме, че е още един глобален свръхпроблем.

Междувременно „Великата зелена стена” се е превърнала и в метафора за обединената сила на хората, за дървото като символ на живота.


Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим