Подкрепете ни!




Любопитно6 ноември 2019

Наричат Ли Чинг Юн - безсмъртния, живял е 256 г.

Диетата на дълголетника е букет от билки с оризово вино и любов


Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org

Може ли човек да живее 256 години? Бихте ли искали да живеете толкова? Изобщо хрумвало ли ви е какво ще правите с живота си, ако ви предстоят стотици години напред? Това са въпроси, които възникват, когато се заговори за Ли Чинг Юн. Този китайски билкар, експерт по бойни изкуства и тактически съветник твърди, че е роден през 1736 г. Умира през 1933 г., което го прави най-дълго живелият на планетата човек – 197 г.
Съществуват
исторически документи, чиято автентичност е оспорвана, които провъзгласяват за година на раждане на Ли Чинг Юн 1677. Това означава, ако хипотетично допуснем, че записите са достоверни, че китаецът е починал на 256 години.

Историята на Ли Чинг Юн винаги предизвиква спорове. Повечето учени смятат, че човешкото същество има потенциал за живот от 125 години. Най-старият регистриран човек - освен силно обсъждания Ли Чинг Юн - е Жана Калмент от Франция, която е живяла 122 години.

Нашите разбирания за горна граница на човешката възраст се променят през последните няколко години. Проучване от 2017 г. дори показа, че след 105 г. човек има по-малък шанс за смърт, отколкото когато е в отрязъка 70-90. Ли Чинг Юн и Ширали Муслимов, чиято смърт на 168-годишна възраст също е предмет на научни спорове - всъщност са били в твърде преклонна възраст, когато говорят за началото на живота си, а това вече е предпоставка за съмнения в точността на фактите. 

Историята на славата на Ли Чинг Юн

Това, което стига до нас за Ли Чинг Юн, тръгва от 1928 г., когато професор Ву-Чунг Чие от университета в Ченду открива един документ. Това парче хартия е поздравителен адрес от китайското правителство до Ли Чинг Юн по случай неговия 150-и рожден ден. Тържеството е отбелязано през 1827 г. Има и друг подобен документ от 1877 г., който съдържа поздравления за Ли Чинг Юн за 200-ия му рожден ден. Статия на New York Times от 1930 г. привлича интереса на хиляди хора към съдбата на безсмъртния" китаец. Но повечето „доказателства“ за дълголетието му идват от анекдоти и народно творчество.

Диетата на Ли Чинг Юн

Когато говорят с хора на напреднала възраст, повечето изследователи и репортери винаги питат за режима им на хранене. Генетиката също играе огромна роля за продължителността на живота на човека, но диетата и начинът на живот са важна част от уравнението. Ако приемем, че Ли Чинг Юн действително е живял повече от двеста години, той трябва да има няколко тайни, които са му позволили да достигне такава възраст. Съобщава се, че Ли Чинг Юн е живял в планината през първите сто години от живота си. Предполага се, че е хапвал предимно билки, годжи бери, Рейши, див женшен, Фалопия, Готу кола и оризово вино. Нека разгледаме по-подробно всяка от съставките, изброени тук.

Използвани билки

Ли Чинг Юн е бил билкар. Той самият твърдял, че споменатите билки са му помогнали да живее 200 години:

Див женшен: дивият женшен е бавнорастящ корен. Расте естествено в Америка и Азия и се използва като част от традиционната китайска медицина от векове. Можете да консумирате женшен в прясна, бяла или червена форма. Вероятно е Ли Чинг Юн да е ял и трите форми. На най-известната си снимка жилавият китаец държи в ръката си корен от женшен. Женшенът е мощен антиоксидант, повишава мозъчната функция, повишава имунната система и има антираков ефект, наред с други ползи за здравето.

Годжи Бери: Годжи Бери може да е изключително популярен по целия свят днес, но това растение идва при нас от Китай. Годжи плодовете са чудесен източник на витамини и минерали като витамин С, фибри, желязо, витамин А, цинк. Съдържат и много антиоксиданти.

Гъбата Lingzhi (Рейши): Гъбите Рейши вероятно са най-известни със своите кулинарни приложения. Те обаче са и лекарствени гъби с много ползи, вариращи от повишаване на имунната система, лечение на височинна болест, синдром на хроничната умора до силно обезболяващо. Тези ползи възникват поради химикалите в гъбите Рейши, които освен че ги правят вкусни за ядене, им слагат ореола на важно допълнение към всеки здравословен режим.

He Shou Wu (Фалопия): Билката He Shou wu е позната още като Fo-Ti. He Shoo wu е корен и обикновено отнема много време, за да се подготви ефективно за консумация. He Shoo wu може да се сготви на яхния с черен боб, или да се прецеди след кипване, преди да се добави към чай, тинктура или вода. Повечето билкари твърдят, че He Shoo wu има широк спектър от предимства, включително защита и възстановяване на ДНК, усилване на либидото, растеж и подмладяване на косата. Притежава и свойства, повишаващи интуицията.

Gotu Kola (Готу Кола): Gotu Kola е друга обичайна билка в традиционната китайска медицина и Аюрведа. Това е многогодишно растение, открито в азиатските влажни зони. Частите на растението над земята се използват като билка. Съобщава се, че Готу Кола може да лекува умора, тревожност, депресия, психични разстройства, болест на Алцхаймер. Използва се и за подпомагане на заздравяването на рани, увеличаване на паметта и интелигентността и премахване на разширени вени и кръвни съсиреци.

Оризово вино: Оризовото вино се използва за приготвяне на тинктури в Китай и затова много от горните съставки вероятно са били приемани в тази форма. Оризовото вино също има своите ползи за здравето, включително антиракови и антибактериални ефекти.

Даоистите препоръчват да ядете само тонизиращи билки вместо обикновена храна, ако искате да живеете по-дълго от по-голямата част от хората. Ли Чинг Юн не е единственият будистки отшелник, който живее изключително дълъг живот, което може би се дължи на изключително здравословните билки, които той консумира.

Начинът на живот на Ли Чинг Юен

Както можете да видите от горния списък, всички тези билки са антиоксиданти, имат антибактериални или противоракови свойства и повечето от тях повишават либидото. Ли Чинг Юн бил прочут с любовта си към жените. Предполага се, че е имал 24 жени и до 200 потомци към момента на смъртта си.

Най-разпространената мъдрост, която човечеството приписва на китайския мистик Юн, е какво трябва да правим за да достигнем дълголетие: „запазете спокойно сърце, седете като костенурка, ходете разумно като гълъб и спете като куче.“

На 10 години Ли Чинг Юн става билкар. Научава се да чете и пише в ранна детска възраст. Билкарските му пътешествия са многобройни. Ли е пътувал до Кансу, Шанси, Тибет, Анам, Сиам и Манджурия преди да е навършил 10 г.

На 71 г. Ли Чинг Юн влиза в китайската армия. Преподава бойни изкуства - различни цигун упражнения за дълголетие. Цигун включва както физическо движение, така и контрол на дишането. Той е свързан с по-известния тай чи. Практикуващите чигонг го използват за балансиране на жизнената енергия. Те смятат, че да станеш майстор на чигонг позволява човек да премине към по-високи нива на информираност, да лекува различни медицински състояния - като хипертония, болка и рак - и да удължи самия живот.

Източник

Източник

Още по темата:

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google