Подкрепете ни!




Любопитно17 февруари 2020

30 г. по-късно: Голямата измама Мили Ванили

Единият от буфосинхронистите умира едва на 33, другият се опитва и досега да изглади гафа

Фаб Морван (вляво) и Роб Пилатус (вдясно) позират с президента на Националната академия
Фаб Морван (вляво) и Роб Пилатус (вдясно) позират с президента на Националната академия за звукозаписни изкуства и науки (Грами) Майк Грийн на церомонията за градите "Грами" през 1990 г. - репетиция, автор: Алън Лайт


На 15 ноември 1990 г., германският продуцент Франк Фариан разкрива на пресконференция, че тогавашните суперзвезди Роб Пилатус и Фаб Морван, членове на поп дуото Мили Ванили, не са изпели нито нота от дебютния си многоплатинен албум Girl You Know It's True от 1989 г.

Това е шокираща новина за времето си. Роб и Фаб са лишени от „Грами“, които печелят за „Най-добър нов изпълнител“, а излъганите фенове завеждат дела за нарушени потребителски права. 
„Продадохме душите си на дявола", казва Пилатус пред Los Angeles Times само дни след публичните разкрития на Фариан. „Излъгахме семействата и приятелите си. Разочаровахме феновете си. Осъзнаваме точно какво сме направили, за да постигнем успеха си. Направихме няколко много големи грешки и се извиняваме. “
Дяволът, във версията на историята на Роб и Фаб, е Фариан, изключително находчив музикант и маркетолог, който и преди това е опитвал подобни каскади. През 70-те години на миналия век Фариан попада на златна мина с Boney M - немска дискогрупа с четирима карибски певци. В действителност самият Фариан е предоставил вокалите в първия албум на групата. Виртуозният продуцент разбира какво е „имидж“ много добре и когато среща Роб и Фаб в началото на 1988 г. веднага вижда в тях нова възможност да се изкарат много пари.

Млади, привлекателни и жадни за успех, амбициозните поп звезди са лесна плячка. Роб, син на афроамериканец войник и бяла германка, е роден в Ню Йорк, но е прекарал първите няколко години от живота си в баварско сиропиталище. Осиновен е, когато е бил на 4 години. Израснал в Мюнхен, той години се борил с расизма и чувството за изолация. Чрез музиката той открива истинското си аз.

Когато се запознал с Фаб - който е отгледан в Париж от родителите си от Гваделупа - той открива сродна душа в някого, който има подобни на неговите интереси и почти същия житейски опит.
В първите дни на приятелството си Роб и Фаб са редовните лица на клубната сцена в Мюнхен. Те се занимават с танци и позират като модели, но истинското им желание, както казва Роб в интервю за VLADTV от 2017 г., е да правят музика. Скоро Фариан ги забеляза. Той ги кани в студиото си и предлага на дуета да подпишат договор за рекордна сума. Историята мълчи за подробностите и до ден днешен. Под въпрос е дали изобщо Роб и Фаб са знаели с какво се захващат.

„Влязохме в капан, без да знаем, че това е капан", казва Фаб пред VLADTV. В своята версия на събитията той и Роб подписват договора, без да разберат, че са наети само да си отварят устните синхронно. Те искали да пеят и първият път, когато Фариан им пуска инструментала на Girl You Know It's True - песента, която ще стане техният международен пробив – те нямат представа, че той вече е записал вокалите с професионални певци.

Докато научат истината, разказва Фаб, те вече са похарчили авансовите пари на Фариан за нови дрехи и разширяване на тяхната търговска марка. Те са длъжници на продуцента и трябва да играят по свирката му докато не изплатят борчовете си към него. Завърта ги клишето „момичета, пари, наркотици“ и за Роб и Фаб става все по-трудно да се откъснат от голямата лъжа.
Фариан твърди, че Роб и Фаб никога няма да станат подходящи звукозаписни изпълнители. „Никога не съм чувал толкова лоши певци“, казва Фариан в интервю за „Лос Анджелис Таймс“ „Искаха да пеят. Искаха да пишат песни. Това никога не се случи. Вместо това киснеха в дискотеки до 4 ч. сутринта. И спяха по цял ден. Всичко, което те наистина правеха, бяха купоните. Някой, който живее така, не може да прави добра музика. "
Girl You Know It's True  става №1 в Германия и дуетът прави сделка с Arista Records в Съединените щати. Те са фотогенични, екзотични, секси, мятащи плитчици, камерата ги обича и тези буфосинхронисти отбелязват пет Топ 5 хита в Billboard Hot 100.


Разбирайки, че времето им изтича, Роб и Фаб искат от Фариан да пеят наистина в следващия си албум. Фариан няма друг избор, освен да свика пресконференция и да изгърми новината. Той е гениален обаче и през 1991 г. издава The Moment of Truth - нов студиен албум, представящ реалните певци от първия - The Real Milli Vanilli. 

След пресконференцията Роб и Фаб наемат експерт - музикален педагог, който да убеди публиката, че те могат да пеят. След това връщат своите „Грами“, планирали са да го направят още преди Академията официално да отмени призовете им.

Но Роб и Фаб вече са музикални трупове. Те издават едноименен албум за завръщане през 1993 г. и дори се появяват на The Arsenio Hall Show, за да пеят истински пред публика. Но и двамата летят към дъното и от бивши идоли се превръщат в затъващи в зависимостите си неудачници. Фаб все пак успява да остане чист и трезвен след години злоупотреба и опити да спре алкохола и наркотиците. Роб обаче не успява. През 1996 г. влиза в затвора за нападение над двама души и проникване в кола, а през 1998 г. умира от свръхдоза в хотелска стая във Франкфурт. Едва на 33 години…

В поредния причудлив обрат на тази история, Фаб решава да си партнира с Джон Дейвис, един от истинските певци за проекта Face Meets Voice: A Milli Vanilli Experience, който така и не набира скорост и остава в зачатъчен стадий. 

В апогея си двамата от Мили Ванили пред медиите твърдят, че името на групата означавало „положителна енергия“ на турски език. И това не е вярно. Най-вероятно продуцентът им се е вдъхновил от названието на английската поп група Scritti Politti. 

Фаб доскоро, освен че пее старите парчета на дуото, когато го поканят, се изявява и като коуч, използвайки своята история като пример за това как човек може „не просто да оцелее, но да процъфтява“ след множество житейски несгоди.


Източник

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google



.