Подкрепете ни!




Любопитно10 април 2020

Защо винаги ще има такива, които не спазват извънредните мерки

Всеки създава своя история на база минал опит, опитайте се да разберете другата страна


снимка: iStock
снимка: iStock
Може би сте забелязали, че някои хора реагират твърде различно на новите строги мерки за защита от пандемията от коронавирус и на социалното дистанциране. Някои изглеждат ужасени. Други - успокоени. На какво са дължат тези толкова големи разминавания в реакциите на хората в условия на повишена тревожност? Разказва Патриша Ридел, професор по приложна невронаука и консултант по неврология в PMR Consultants.

Лесно би било, ако всички ние реагирахме на едни и същи събития в света по сходен начин.  Но в мозъка ни нещата се случват не съвсем така. Ние нямаме ресурса да поемем цялата информация, която получаваме чрез сетивата си - това, което виждаме, чуваме и чувстваме. Вместо това обръщаме внимание на информацията, която е най-подходяща за нас и я използваме, за да създадем интерпретация на случващото се около нас. С други думи, ние си разказваме история за случващото се и след това реагираме на нашата си история.

Това може да ни помогне в отговора на въпроса защо хората реагират толкова различно на едни и същи събития. Ние всички имаме различен опит и затова е по-вероятно да присъстваме на различни части на събитието. Когато моментите, на които присъстваме и възприемаме, се съберат като в пъзел, ще съставят различна история, която след това ще доведе до нашия отговор на дадена ситуация.
Знаейки, че изграждаме убежденията си за света въз основа на своя минал опит, нека да помислим какви различия може да има между нас и другите. 


1. Стремеж към постигане на добри резултати или избягване на лоши резултати

Една от основните функции на нашия мозък е да забелязваме възможности, които носят награда или са капан, които могат да ни навредят както физически, така и психически. В зависимост от възприятията си за света и нагласите си ние решаваме как да оценим дадено събитие. За някои визията за награда и постижение е толкова доминираща, че те не забелязват потенциалните клопки. За други, храсталаците на съмнението и песимизма са толкова гъсти, че всяка потенциална награда изобщо не се забелязва.

Помислете как всяка от тези групи може да чуе правителствено съобщение за строгите извънредни мерки срещу пандемията. Групата, която вижда само награда, сега ще забележи възможността да се наслади на природата (доколкото е разрешено или малко повече), когато работата им е затворена и слънцето грее. Те няма да забележат клопките на потенциалните щети върху здравето и рисковете за тях, близките им или за другите. Групата, която вижда само капани, ще се притесняват от възможността да се заразят с COVID-19 и ще искат да защитят себе си и семействата си, като останат вкъщи.


2. Интроверти и екстроверти

Лесно е да се разбере, че ако сте интроверт, идеята да останете у дома с любимите си хора и да не се налага да бъдете общителни всъщност ще бъде облекчение за вас. Но за екстроверт това е истинско изпитание, тъй като те са откъснати от един от основните им източници на удоволствие. Видеоразговорите или чатът могат да помогнат за облекчаване на проблема, но винаги ще има желание и глад за социален контакт.


3. Хора с цел срещу хора без работа

За някои хора работата току-що се е преместила онлайн от вкъщи и те са заети както винаги, а може би дори са по-натоварени. За други тяхната рутина е напълно премахната и нищо не я замества. За онези, които са заети и се учат да управляват работния си процес, ще бъде много по-лесно да се придържат към новите правила, отколкото тези, чиято рутина е премахната и те ще търсят нови начини да запълнят времето си.


4. Толерантност към несигурността и неяснотата срещу нетърпимост

Някои хора се нуждаят от сигурност и обичат да се чувстват така, сякаш имат някакъв контрол върху събитията. Други са щастливи да реагират на събитията и дори намират перспектива за голямо вълнуващо разтърсване, тъй като това носи нови възможности. В крайна сметка ще има много различни истории и интерпретации на текущите съобщения за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Тези, които имат нетърпимост към несигурността и неяснотата, ще търсят ясно и недвусмислено послание, което съобщава правилното нещо, което трябва да се направи. Те ще намерят различните съобщения, които са им нужни, за да си докажат, че е безопасно да се излиза и че няма нищо лошо в това. И вероятно ще пренебрегнат някои действия по препоръчваната повишена предпазливост.

Тези, които са толерантни към несигурността и неяснотата, може дори да не чуят смесените послания, тъй като ще търсят възможностите в ситуацията - какво да правя сега, което не е било възможно преди? Те ще се насладят на промяната и ще търсят начини да я използват в бизнеса си, в семейния живот или за духовното си израстване. Ще ги познаете по това как планират дати за срещи с близките си чрез видеоразговори, организират преместване на целия им бизнес онлайн, измислят нови игри за децата и са дейни през цялото време.


Какво можем да направим по различен начин?

Има много начини да се реагира в това време на неизследвана промяна. Всеки ще измисли своя собствена история, за да отговаря на опита му към днешна дата. Никоя история не е напълно правилна или грешна, а начинът, по който хората реагират на ситуацията, е само резултат от техния опит. Но едните много трудно ще разберат другите.
За да си помогнете, а и да помогнете на другите, не забравяйте, че сте създали своя собствена реалност. Всеки друг човек, когото срещнете, е направил същото. Бъдете комуникативни и се интересувайте от историята на другия човек, разсъждавайте защо мнението му може да е различно от вашето. Още по-добре, опитайте да помислите какво наистина знаете за настоящата ситуация и използвайте тази информация, за да създадете няколко различни версии. Може да започнете да осъзнавате, че всяка от тях е само един от многото възможни резултати. Изберете един, който предсказва по-добро, но реалистично бъдеще за вас. Може да ви помогне да намалите тревожността и да управлявате живота си в това несигурно време.

Източник

Още по темата:

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google