Подкрепете ни!




Любопитно26 октомври 2020

Щастливи ли са децата в богатите страни

Доклад на UNICEF дава разнопосочни отговори

Кадър от филма ”Мелъди”, 1971 г.
Кадър от филма "Мелъди", 1971 г.


Доклад на UNICEF от тази година разглежда живота и благосъстоянието на децата от богатите страни в света и предлага статистическа картина на тяхното здраве, умения и щастие. Основен извод е, че дори проблемите като бедност и замърсяване на околната среда да не са първостепенни и да не застрашават психическото благосъстояние на децата, физическото им здраве и възможностите им за развиване на умения, резултатите са далеч от желаните. Дори държавите с добри социални, икономически и екологични условия са далеч от постигането на целите, определени в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. 

Данните от 41 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС) разказват своя собствена история - от шансовете на децата за оцеляване, растеж и защита, до това дали те се учат, дали се чувстват изслушани, дали техните родители имат ресурсите, за да дадат на децата си най-добрия шанс за здраво и щастливо детство. Този доклад разкрива опита на децата на фона на политиките на тяхната страна и социалния, образователния, икономическия и екологичния контекст. Нека видим някои любопитни факти от доклада.

Според условната класация холандските деца могат да бъдат наречени "най-щастливи" по показатели образование, материално благосъстояние, поведение и потенциални рискове. Тяхното щастие се дължи на неконкурентна училищна култура с нисък стрес и добър баланс между професионалния и личния живот на родителите, наред с други причини.

В челната тройка са и децата на Норвегия по фактори като материално благосъстояние, здраве и безопасност, образование, поведение и рискове, жилищни условия и заобикаляща среда. Е, климатичните условия са сурови, но това пък налага взаимна подкрепа и обуславя култура на обединение и помощ на другите.

Исландия
, очаквано, се класира на първо място по здраве и обществена безопасност, но на 19-о - по образование. Държавата е сред тези с най-висок БВП в света. Исландците четат много книги и имат висок проценти на жени, работещи извън дома. Имат силно чувство за общност при отглеждането на деца. 

Финландия
е на 2-о място по заобикаляща среда и на 12-о по образование за деца. Данъчната им система елиминира във висока степен различията между богатите и бедните. А услугите за най-малките, включително образование, извънучилищни грижи и здравеопазване, са добре финансирани от държавата. 

Швеция
се класира на 2-о място по здравеопазване за деца, на 3-о по безопасност на заобикалящата среда, но на 17-о по образование. Според експертите, щастието на шведските деца се дължи на доброто финансиране на училищата, здравеопазването и културата, подкрепяща младите.

Германия
е на 6-о място по образование, но на 16-о по жилищни условия и околна среда. 

На Люксембург е дадено първото място по добра образователна среда, но пък 24-а позиция по фактор детско здравеопазване и 15-о по безопасност на заобикалящия децата свят.

Швейцария
, най-богатата държава в Европа и една от най-богатите в света, се класира едва на 26-о място по здравни условия, на 8-о - по показатели образование и безопасност и на 22-о - по заобикаляща среда. 

Белгия
е на 10-о място по показател образование, на 19-о - по сигурност и на 33-о по фактор здравни условия. 

Ирландия
е на 6-о място по жилищни условия, на 9-о по заобикаляща среда и на 14-о - по образование. Наблюдатели припомнят, че страната отчита спад в тютюнопушенето сред младите, засилен интерес към физическите упражнения, както и добри отношения между деца и родители.

Дания
е на 4-о място по показател жилищни условия, но едва на 12-о по детско здравеопазване. Интересна комбинация. Това, което очевидно прави датските деца толкова щастливи, е, че техните родители са доста добре финансово поставени и че прекарват много време на открито. Връзката родители-деца също е основана на взаимно уважение и почит.

Словения
е 11-а по образование, 15-а по здравни условия и 26-а по стабилност на заобикалящия децата свят. Децата на Словения са щастливи и спокойни, защото живеят в атмосфера на култура на доверие. Словенците обикновено са добре образовани и израстват в красива държава. Раждаемостта им също намалява, така че може би децата получават допълнително внимание навсякъде, където отидат, пише в обзора на доклада на UNICEF в сайта mom.com.

Франция
е ниско в класацията почти по всички показатели, по които UNICEF определя щастието на децата в богатите страни. (18-о място по образование и 39-о - по детско здравеопазване). Френските деца се възпитават да не бъдат придирчиви, да се справят сами и да имат свободи (в рамките на разумното). Те също са възпитавани да бъдат учтиви. Всичко това би могло да допринесе за тяхното усещане за щастие, пише mom.com.

Чешката република
се класира на 36-о място по фактор здраве, 28-о - по безопасност на заобикалящата среда и на 22-о - по образование. Страната се е придвижила нагоре в класацията за "щастливо детство" от предишните доклади, вероятно поради сравнително ниските разходи за живот, лекотата на
интегриране на семейния и професионалния живот и солидните възможности за работа.

Португалия
е 7-а при фактор обучение и 27-а - по здравеопазване. Общо доброто качество на живот в Португалия може да е от решаващо значение за класацията за детско щастие, което се увеличава поради големите възможности за отдих и достъпни здравни грижи.

Обединеното кралство
се класира на 10-о място по показател заобикаляща среда и на 24-о - по образование. Класирането на тази пребогата държава в средата на списъка дали е причина за безпокойство? Защо децата във Великобритания не са по-щастливи? Някои казват, че изместването на фокуса на обществото от децата и семейството - върху богатството и работата е отнело част от детските усмивки и е отслабило удовлетворението от живота у младите.

Канада
е на 29-о място по показател здраве, но на 5-о - по заобикаляща среда и на 23-о - по рискове и безопасност на малките. Според някои няблюдатели по-ниското усещане за щастие иде от финансовото неравенство и липсата на чувство за принадлежност.

Австрия
пада ниско по показател здравеопазване за деца - 33-а позиция, но пък по благосъстояние е 10-а. Само един от пет австрийци е щастлив, сочи друго статистическо проучване и това вероятно дава представа и за живота на малките австрийчета. Данните на изследването показват, че "най-нещастните" хора обикновено живеят в по-големите градове и не са доволни от урбанизацията, липсата на качествени здравни грижи и липсата на подкрепа за семействата с деца или възрастни хора.

Испания
се класира на 31-а позиция по възможности за детско обучение и на 25-а - по условия за детско здравеопазване, сравнително добро - 12-о място - заема по защитеност на заобикалящата среда . Но по образование на младите е на 26-о. Не е ясно защо испанците не са класирани по-високо в скалата за щастие, но вероятно има нещо общо с икономиката, с невисокия рейтинг на образователната система и разпадащите се традиции в брака и семейството, пише mom.com.

САЩ са
 поставени на 30-о място по образование и на 28-о по детско здравеопазване. 6-а позиция е дадена на САЩ по защитетоност на заобикалящата децата среда. 

В списъка с 41-държави фигурира и България - на 39-о място по образование, и на 37-о по детско здравеопазване. На 32-о място сме по защитеност на заобикалящата децата среда.
Тенденции
Според UNICEF доброто психическо благополучие, психичното здраве и позитвната настроеност са ключови аспекти на високото качество на живот. Въпреки това, поразително голям брой деца в богатите страни нямат добро психическо благосъстояние, сочат социологическите проучвания. В 12 от 41 държави по-малко от 75 на сто от децата на 15 години имат висока удовлетвореност от живота.
Няма надеждни, сравними данни за психичното здраве на децата в този набор от богати държави, но самоубийството е едно от често срещаните причини за смърт при юношите от 15 до 19 години.
Здравните показатели също очертават проблемни области:
  • 1 на 15 бебета в богатите страни се ражда с тегло под нормата - ключов риск за оцеляване;
  • в 10 държави всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Броят на затлъстелите деца (на възраст 5–19 години) по целия свят се очаква да нарасне от 158 милиона до 250 милиона до 2030 година.
На много от децата до 15-годишна възраст им липсват основни академични и социални умения:
  • Две на всеки пет деца (средно) не придобиват основни умения по четене и математика до 15-годишна възраст. Уви, в седем държави отнасят това твърдение до всяко второ дете;
  • За децата е от изключителна важност да развият чувство на увереност при развитието на междуличностни връзки - повечето деца са склонни да се сприятеляват лесно. Но в 18 страни едно на четири деца не е съгласно с това твърдение. 
Защо децата в богатите държави не са толкова щастливи, колкото се очаква да бъдат? Децата се учат на добри взаимоотношения като гледат такива у дома си, поясняват психолозите. Съответно при лоши взаимоотношения в семейството децата изпадат в деструктивни нагласи. Децата с подкрепящи семейства имат по-добро психическо благосъстояние. Много деца споделят в анкетите, че им липсват възможности при вземането на решения у дома и в училище.

Още по темата:

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим