Подкрепете ни!




ЛюбопитноСтиляна Иванова / 23 юни 2021

Омъжена сте за милиардер, но искате да се разведете?

Ето няколко начина, по които да похарчите парите си

Бившата съпруга на Джеф Безос с новия си съпруг
Бившата съпруга на Джеф Безос с новия си съпруг


Ще се запитате „ама откъде да намеря милиардер, с когото да се разведа?“. Не се тревожете. Първият и четвъртият по богатство в света – съответно Джеф Безос и Бил Гейтс, отново са ергени. Илон Мъск е известен не само като изобретателя на „Tesla“, но и като разбивач на женски сърца (и баща на шест деца), а Марк Зукърбърг…е, той вече е зает, а и него никой не го харесва напоследък. Дори и срещу „много, много щедри оферти“, по думите на Роджър Уотърс от Pink Floyd, който отхвърли предложение на Марк Зукърбърг за песента си „Another Brick in the Wall Part II". Създателят на Facebook искаше да я използва за озвучаване на реклама за Instagram, но получи категоричен (меко казано) отказ.  

Нека предположим, че чувствата ви към някой от тези милиардери са взаимни и се стигне до брак. НО! какво да правите ако усетите, че „не може да растете повече като двойка“, бракът ви е „безвъзвратно счупен“ или разберете, че съпругът ви се е возил на „Лолита Експрес“, собственост на Джефри Епщайн (който беше обвинен преди 2 години за секс трафик и по официални данни се самоуби в затвора)?

Развеждате се, разбира се. Да, да, ще бъде труден и тежък развод, изпълнен с въпроси от типа „Той ли ви изневери?“, „Какво ще правите с всички тези пари?“ и т.н., но всичко ще мине. И вие внезапно ще се окажете с няколко милиарда в джоба. Но наистина – какво ще правите с всички тези пари?

Ето няколко предложения:
Направете като бившата жена на Джеф Безос – Макензи Скот, която наскоро дари за различни каузи 2,7 милиарда долара. При развода им през 2019 г. Скот получи 4% от акциите на „Amazon“, тогава на стойност около 35 милиарда долара. Сега тези пари се равняват на около 60 милиарда, защото акциите на компанията са се вдигнали със 75%. Е, Джеф задържа „Blue Origin” и „Washington Post”, но бъдещето му на Земята не изглежда много сигурно, след като десетки хиляди се подписаха в петиция да не се връща от пътуването си в Космоса, планувано за края на юли.

Скот, заедно с тези 2.7 милиарда долара, за една година е дарила общо 8,5 милиарда директно на 286 благотворителни организации. Питате се на какви? Образователни, здравни, културни, феминистки, такива, които се борят за правата на LGBTQ+ общността и със световната бедност. „Всички ние (Скот, настоящият й съпруг Дан Джюет и техните съветници, бел. авт.) се опитваме да раздадем богатство в системите, които имат нужда от промяна“, пише в своето изявление третата най-богата жена в света.

Действията на Скот се различават от тези на повечето милиардери. Обикновено те създават фондове и фондации, които отделят твърде бавно и твърде малко пари за реално нуждаещите се. Например бившият съпруг на Скот обеща 2 милиарда долара за борба с бездомността, но създаденият от него фонд „Day One Family” раздава около 100 милиона долара годишно. Той обеща и 10 милиарда долара за борба с промените в климата чрез „Bezos Earth Fund”. През 2020 г. фондът отпусна около 800 милиона долара.

По нейни собствени думи, Скот смята да раздава пари, „докато сейфът се изпразни“. За щастие на благотворителните организации това няма скоро да се случи, защото покрай увеличаването на акциите на „Amazon“, се увеличи и богатството й.

Ако мъжът ви ви е вбесил, най-добрият начин да му отмъстите е като го направите от милиардер милионер. Такъв е случаят с Бил (основателят на „PIMCO“) и Сю Грос, които се развeждат през 2017 г. след изтощителни преговори. При развода Сю получава 1,3 млрд. долара и картината „Сънят“ на Пикасо, която по-късно продава за 35 млн. долара. И не само това – докато Бил се бори за попечителство над котките им, тя в крайна сметка взима всичките три. През 2018 г. Бил губи мястото си в класацията „Forbes 400“ след 14 последователни години в списъка. Хубавото е, че сега и двамата управляват свои благотворителни фондове.

Но не всичко в милиардерските разводи е цветя и благотворителност. Безспорно една от най-скандалните раздели е тази от 1999 г. на търговеца на изкуство Алек Уилденстийн (починал през 2008 г.) и жена му Джоселин, която днес е известна като „Жената котка“ благодарение на своите „котешки“ черти, постигнати чрез многобройни пластични операции. От развода Джоселин печели 2,5 млрд. долара. По онова време кадри от делата са по всички вестници и списания, а 20 години по-късно Джоселин разчита на социални помощи и на децата си, за да я издържат, защото екстравагантните й навици (сред които и пластичната хирургия) са я докарали до банкрут.

Ако пък покрай брака сте се сдобили с голяма колекция от картини, какъвто е случаят с Либи и Дейвид Муграби (един от най-големите търговци на изкуство), то определено настоявайте за част от нея. През 2020 г., като част от сделката по развода, Либи трябва да получи и картини на стойност 16 млн. долара, но тя твърди, че е била измамена и вече бившият й съпруг е повредил част от тях. Делото беше подновено през април т.г.

Мелинда ГейтсМелинда Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс наскоро обявиха, че се развеждат и всички очи са вперени в тях. Те тепърва ще разпределят своите активи, сред които са мултимилионни имоти, колекции с картини и благотворителна организация, но има голям шанс Мелинда да получи повече пари от бившата жена на Джеф Безос. Бидейки виден филантроп, е много вероятно тя да последва примера на Макензи Скот и да дари своите милиарди за благотворителност. Или може да ни даде нови идеи как да вложим (или пък изхарчим) парите си?

Ако благотворителността, охолният начин на живот и пластичните операции не са вашата чаша чай, то винаги може да се възползвате от най-новите технологии и да скриете своите активи под воала на криптовалутата. Докато по-старите криптовалути като биткойн (bitcoin) и етериум (etherium) може да бъдат сравнително лесно проследени, то монеро (monero), даш (dash), хорайзън (horizon) и PIVX определено биха затруднили разследващите. Но внимавайте. Ако парите ви бъдат открити, е много вероятно да се разделите с тях.
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим