Подкрепете ни!




Любопитно6 юли 2021

Милиони потребители с бан от Фейсбук се чудят защо са наказани

Експерт: Не забравяйте, че все пак първата преценка за нарушение е на изкуствения интелект

Снимка: Давид Соколовски, Unsplash
Снимка: Давид Соколовски, Unsplash


Напоследък в интернет пространството не само у нас, но и по целия свят, зачести банването на личните акаунти на различни потребители във Фейсбук. Хората се чудят защо получават забрана да публикуват коментари за определено време - това е едно от най-леките „наказания". Dailymail.co.uk и The Wall Street Journal се опитват да намерят отговори на въпроса как точно и защо изкуственият интелект, който раздава забраните, преценява кога да наложи бан и кога не.

Доста витиевати изисквания

Секретен документ на Facebook разкрива думите и изразите, заради които ще ви се наложи наказание, пише Dailymail.co.uk. Изданието разказва за фрапантни случаи, когато някой е с бан, само защото е написал на приятеля си „Ти си луд!". Facebook има вътрешни „опорни точки", които не са публично достъпни за модериране. Новооткрити документи разкриват изреченията, които са и не са разрешени за употреба в социалната медия. Например не можете да напишете: „Отвратително и отблъскващо е колко е дебел и грозен Джон Смит".

Колтън Оукли казва, че му било забранено да публикува в продължение на три дни, след като нарекъл банкерите, които му отказали кредит - „жалки и егоистични“.

Сценаристът Алекс Джендлър твърди, че му било забранено да публикува в продължение на няколко дни, след като е споделил статия на списание Smithsonian за племената в Нова Гвинея. Учителят по история Ник Барксдейл заявил пред The Wall Street Journal, че е получил 30-дневен бан, след като написал на приятел: „Човек, ти си луд“.

Цитираните издания са потърсили мнението на Facebook. Отговорили им, че ще се премахва публикация, съдържаща „унизително физическо описание", включително „отвратителен и отблъскващ". На модераторите е наредено да премахват изявления, в които за външния вид на човек се пише, че е „грозен, отвратителен, отблъскващ и т.н.", пише The Wall Street Journal, като цитира секретен документ на социалната медия.

Други примерни изречения за премахване са: „Ако гласувате по пощата, ще хванете Covid!" и „Моите приятели и аз ще правим собствено наблюдение на бюлетините, за да гарантираме, че гласуват само правилните хора". При малко по-различна интерпретация обаче, изреченията могат да останат, ако са написани по приблизително следния начин: „Ако гласувате по пощата, бъдете внимателни, може да хванете Covid-19!" и „Чух, че някои хора възпрепятстват протичането на изборите. Няма да отида до избирателната секция".

Говорител на Facebook заяви: „Въпреки че сме прозрачни по отношение на нашите политики, разбираме, че хората все още могат да бъдат разочаровани от нашите решения, поради което се ангажираме да полагаме повече усилия“. 

Приемат се жалби

Facebook вече си има негов „Върховен съд", съставен под вещото ръководство на основателя на компанията Марк Зукърбърг с цел да взема щекотливите решения какво да се разреши за публикация или пък кое съдържание е съмнително и трябва да се премахне. Състои се от 20 души - юристи, политически експерти, журналисти и други публични личности от цял свят. Първите си решения съветът взе през януари тази година. Надзорният съвет ще реши в сряда дали да остави забраната на Тръмп или да го пусне обратно на платформата след банването му по време на бунта в Капитолия. 

Миналия месец контролният орган обяви, че ще приема апели от потребители на Facebook и Instagram относно чуждо съдържание, на което е разрешено да остане на платформите. Потребителите могат да подават жалби за публикации, снимки, видеоклипове, коментари, статуси и споделяния, които според тях е трябвало да бъдат премахнати. Facebook редовно сваля хиляди публикации и акаунти и около 150 000 от тези случаи са обжалвани вече пред надзорния съвет, откакто той стартира дейността си през октомври миналата година. 

Съветите на експерта

Много хора съобщават, че са баннати от Facebook без причина. Въпреки че Изкуственият Интелект на Facebook също греши, винаги има причина. Прочетете изискванията на Facebook в Условията и правилата за публикуване, които подробно обясняват защо някои акаунти могат да бъдат забранени. Често обаче е трудно да се каже кое правило сте нарушили.
Повечето от проблемите произтичат от факта, че ИИ на Facebook блокира акаунтите. След като това се случи, човек може да подаде жалба и чак тогава ще ви свържат с реални хора. Но дотогава всяка дейност във Facebook се наблюдава от компютър, чиито алгоритми са  доста формални.
Ето списък с необичайни причини, поради които Facebook може да ви банне акаунта според опита на AliDropship:
1. Следвате подозрителни групи или добавяте подозрителни хора към списъка си с приятели
Да имате един или двама души, които Facebook смята за подозрителни сред вашите приятели, е добре, точно както да следвате една или две подозрителни групи. Но ако ИИ на платформата намери твърде много от тях, може да си помисли, че ще използвате акаунта за нещо забранено. Така че отнасяйте се към личната си страница във Facebook точно като към обикновен потребител, който не иска да има нищо общо със сенчести герои или групи.
2. Извършвате твърде много или твърде малко дейност
Ако следите твърде много хора или публикувате твърде много, или харесвате твърде много публикации в рамките на кратко време, Facebook смята, че сте спамер или бот. В същото време, ако акаунтът ви не показва никаква активност, Facebook смята, че е фалшив. Избягвайте подобни отклонения от нормата.
3. Използвате само бизнес акаунт във Facebook
Друг начин да получите бан е да игнорирате личната си страница и да използвате само бизнес акаунта. От гледна точка на ИИ изглеждате като някой, който е създал лична страница само за да получи достъп до бизнес акаунт и сега ще изпращате реклами в спам по цялата платформа.
Ако имате страница във Facebook:
1. Изтриване на коментари
Това е един от по-малко очевидните начини да бъдете забранени във Facebook. Винаги, когато не харесвате нечие мнение, можете или да изтриете, или да скриете коментар. Докато скриването им се счита за добро решение, когато изтривате коментари, Facebook смята, че се опитвате да скриете истината от клиентите си.
2. Не се опитвате да отговаряте на оплакванията на клиентите
Простото скриване на коментари изглежда добро решение. Но това няма да продължи дълго. Ако даден бизнес игнорира жалбите, репутацията му страда и Facebook може да реши, че нещо не е наред , че търговецът шмекерува на дребно. Така че не забравяйте да направите всичко възможно, за да задоволите ядосаните клиенти.
3. Когато създавате реклами, не използвайте снимки, различни от действителните продукти
Всяко несъответствие между реклама и действителния продукт, който рекламирате, може да доведе до блокиране във Facebook. 
4. Не използвайте инструменти за автоматизация твърде много
Вероятно всички социални медии мразят автоматично публикуване и ботовете. Първо - когато някой използва бот за създаване на страница във Facebook, вероятно това е така, защото този човек се опитва да скрие самоличността си. Второ, ако даден акаунт се управлява от бот, той може да започне да публикува десетки публикации със спам, което никой не иска.

Още по темата:

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо