Подкрепете ни!




Любопитно1 декември 2021

„Коледа”, „Мария”, „майка” - нежелателни думи при общуване в институциите на ЕС

Как еврокомисията по външна и вътрешна комуникация разбира понятието „съюз на равенството"


Худ. Джерард ван Хонтхорст, 1622 г.
Худ. Джерард ван Хонтхорст, 1622 г.
По-добре кажете „Весели празници" вместо „Весела Коледа". Забравете всички обръщения към събеседника, които визират неговия пол. Никога не пренебрейгвайте сексуалната ориентация на човека. Не се обръщайте към публиката с класическото „дами и господа", казвайте „скъпи колеги". Внимавайте с употребата на библейски имена, които са свързани с някоя конкретна религия...

Това са насоките от работен документ, по който се работи в момента в Европейския съюз, възложен на еврокомисията по външна и вътрешна комуникация. Става дума за вътрешноведомствен документ за комуникация на институциите на общността. Насоките уж са с цел създаване на нов езиков етикет в знак на уважение към многообразието. От всякакъв вид. Най-остро регариха на новите предложения италианците в европарламента. „Европа заличава нашите християнски корени", казват те. За скандала разказва сайтът ruetir.com.

Антонио Таяни изпрати писмен въпрос до Комисията, за да поиска промяна в дискутираните горещо насоки за „приобщаваща комуникация". Брюксел отговори подобаващо: „Ние не забраняваме и не обезкуражаваме използването на думата Коледа, разбира се. Празнуването на Коледа и използването на християнски имена и символи са част от богатото европейско наследство”, обясняват източници от европейската изпълнителна власт. 

Документът от около тридесет страници има недвусмислено заглавие: „Съюз на равенството". „Всеки в ЕС има право да бъде третиран еднакво" без препратки към „пол, етническа принадлежност, раса, религия, увреждане и сексуална ориентация", се казва във въведението на документа, чието написване е наблюдавано от еврокомисаря по равенството Хелена Дали. „Думите и образите, които използваме в ежедневната си комуникация, предават послание за това кои сме и кои не сме", е тезата на насоките. Теза, която има няколко практически последици, които изпълнителната власт на ЕС в документа разделя по сектори.

Едно от предложенията е да се използват в комуникацията неутрални съществителни и местоимения. Вместо „той" или „тя" - "те". Обръщението към група хора следва да е не „дами и господа", а „скъпи колеги". Внимавайте много, когато се обръщате към някоя жена, защото не знаете семейното й положение или сексуалната й ориентация. Не я наричайте „дамата" или „младата дама", нека е обобщаващото „госпожа". 

„Разнообразието трябва да бъде осигурено във всяко текстово или аудиовизуално съдържание" и „балансът между половете трябва да се спазва във всеки панел", пише в документа. Вместо „възрастни", което може да бъде обидно, по-добре да се използва „по-възрастно население". И вместо да се пише или казва, че човек е „инвалид“, за предпочитане е да се каже, че това е човек „с увреждане“. 

В документа, който се представя като огледало на така нареченото „събудено поколение“, темата за сексуалната ориентация е централна. Никога не казвайте „гей“, а по-скоро „гей персона“. Използвайте формулата „лесбийска двойка“, а не „две лесбийки“. Думи като „съпруг", „съпруга", „баща" или „майка" не отразяват приобщаващия език, желан от ЕС. Използвайте думи като „партньор“ или „родители“.

Комисията съветва служителите си да не използват думи, „типични" за някоя конкретна религия. Пример? Фразата „Мария и Джон са международна двойка“ трябва да се замени с „Малика и Джулио са международна двойка“. А неутралността, според Комисията, трябва да се прилага и за религиозните празници. Самите автори на документа от Комисията са убедени, че трябва да се работи по приобщаването и „неутралността“ на изпълнителната власт на ЕС по религиозните въпроси. Но признават, че „примерите“, дадени в насоките, „можеха да бъдат по-добри“.

Ето още бисери от насоките, дадени от сайта Il Giornale
Забранено е да се организират дискусии, в които участват представители само на един пол. „Внимавайте да не споменавате винаги един и същи пол в порядъка на думите във вашето изложение. Внимавайте да не се обръщате по различен начин към представителите на разичните полове (например към мъж - с фамилия, към жена - по име)".

„Когато избирате изображения, илюстриращи вашата комуникация, уверете се, че жените и момичетата не са представени в домакински или пасивни роли, а мъжете да са в активни позиции и приключенски настроени".

Вместо „огънят е най-голямото откритие на човека“, е справедливо да се каже „огънят е най-голямото откритие на човечеството“ . Вместо „периодът на коледните празници може да бъде стресиращ“, трябва да се каже „празниците могат да бъдат стресиращи“. 
За да се избегне стресиращият отенък на думата „колониализъм", вместо „колонизация на Марс" или „човешка колония на Марс", е по-добре да се каже „изпратените хора на Марс“.
Толерантност?
  • Преди дни стана ясно, че В Берлинския държавен балет от декември се отменят представленията на класическия балет по музика на Чайковски, „Лешникотрошачката“, тъй като в някои от сцените имало намеци за „етнически и расови стереотипи", които не отговарят на съвременните разбирания за толерантност към различията. 
  • Posten, пощенската служба на Норвегия, създаде кратко видео, в което Дядо Коледа се влюбва в друг мъж докато разнася подаръците по света. Целта на клипа е да отбележи, че през 2022 г. се навършва половин век, откакто страната е декриминализирала хомосексуалността.
  • Междувременно авторката на поредицата за Хари Потър Джоан Роулинг е подложена на безмилостна атака по всички флангове от транс активисти, заради свое убеждение, което сподели в Туитър преди дни, че съществуват само два биологични пола. Сред заклеймяващите я са и актьори, участвали във филмите по нейни книги.

Още по темата:

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google