Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 26 октомври 2021

Официалният магьосник на Нова Зеландия е уволнен

Работата му била да извършва „магьоснически и други магически услуги“, а заплатата му – 16 000 долара годишно

Официалният магьосник на Нова Зеландия е уволнен


Може и да не ви се вярва, но дори в съвременния ни свят все още се намира място за магия и истински магьосници. За такъв се смята и официално назначеният магьосник на Нова Зеландия, за когото предстои да ви разкажем днес.

Иън Бракенбъри Ченъл се ражда на 4 декември 1932 г. в Лондон. Специализира психология и социология в университета в Лийдс. През 1963 г. се мести да живее в Сидни, Австралия. Там става преподавател по социология в новосъздаден местен университет. По това време създава движение за реформа с пряко действие, наречено Alf (Аction for Love and Freedom) - Действие за любов и свобода, което става известно като Забавната революция. Ченъл си извоюва правото да води часове по Космология в университета в Мелбърн и се самопровъзгласява за шаман. Скоро след това дори влиза в политиката. Основава Имперската британска консервативна партия, за да осигури „противовес на международния капитализъм и различните форми на нацизъм”.

В началото на седемдесетте се премества в Нова Зеландия, като се установява в градчето Крайстчърч, където живее и до днес. Ченъл се запалва по магията още в младежките си години. Упражнява безвъзмездно занаята си в Крайстчърч в продължение на 16 години, а през 1982 г. е обявен за официален магьосник на града. Освен магиите, другата страст на чудака е да рисува. През същата година е признат от Асоциацията на директорите на художествените галерии на Нова Зеландия не просто за творец, а за „живо произведение на изкуството“, заради влиянието, което оказва на обществото и множеството артистични прояви, които реализира.

В началото на 90-те години новозеландският магьосник прави ритуал, чрез който цели да помогне на местен ръгби отбор да спечели важен мач. Заклинанията му обаче не сработват и напред се класира противниковият отбор. Това е един от малкото провали на магьосника.

През 1988 г. Ченъл е повикан да извърши ритуал (танц) за дъжд, за да помогне в борбата със сушата в южните части на Нова Зеландия. Този път успява. Само половин час след ритуала му се излива проливен дъжд. След големия му успех, той е поканен и в други част на страната, в които да направи този своеобразен Танц за дъжд. По време на него магьосникът скача в кръг, барабани върху пълна с вода кофа и пръска струи от нея.

Иън Бракенбъри Ченъл се подвизава като уличен артист, комедиант и гадател. Носи дървена тояга вместо жезъл и магьосническа островърха шапка, за да утвърди образа си на вълшебник. Прилича външно на изваден от филм герой, а пророчествата и белите му магии с времето започват да дават все по-големи резултати. Така популярността му неимоверно нараства. Обикновени хора и важни клечки започват да се допитват до него по различни въпроси и дискутират с чудака разнообразни злободневни и други теми.

Славата му достига невиждани размери. В съвременния свят се ражда легендата за един истински, реален магьосник, който става покровител на града, в който живее, и на цяла Нова Зеландия. Действащият по това време премиер – Майк Мур, му дава званието Официален магьосник на Нова Зеландия.

За скептиците Ченъл не е нищо повече от обикновен шоумен, спекулиращ с измислените си магически способности. Но дори и те не успяват да помрачат популярността му и бъдещето, което го очаква. През 1998 година вълшебникът от Крайстчърч официално е назначен на позицията на Магьосник от местния общински съвет. Така Ченъл става първият и вероятно единствен платен от държавата магьосник. Работата му е да извършва „магьоснически и други магически услуги“, а заплатата му възлиза на 16 000 долара годишно, пише The Guardian. През дългогодишната му кариера са му изплатени общо 368 000 долара.



Славата му достига и до други части на света.
Английското му потекло не остава скрито. През 2009 г. кралица Елизабет II му връчва почетен медал за служба на кралицата.

В продължение на повече от две десетилетия (23 години, ако трябва да сме точни) Иън Ченъл изпълнява чинно задълженията си като официален, издържан от държавата магьосник. През 2021 обаче общинският съвет решава да прекрати договора си с вълшебника. Така на 88-годишна възраст той е официално уволнен.„Те са група бюрократи, които нямат въображение“ – казва в отговор Ченъл.

Мълвата говори, че в последно време магьосникът от Крайстчърч изнасял множество беседи, в които засягал основно въпроси за мъжете и жените. Или по-точно за превъзходството на силния пол над нежния. Дори разказвал цинични вицове за насилието над жените. Чувството му за хумор, с което бил известен, някак си се превърнало в хапливи нападки и обиди над личността и достойнството на жените. Това е и една от най-вероятните причина за отстраняването му от държавния пост. Ченъл казва: „Най-лошите неща на света са глупостта, страхът, омразата и това да бъдеш сериозен.“ И в своя защита заявява: „Обичам жените, прощавам им през цялото време. Никога не съм удрял нито една от тях. Никога не удряйте жена, защото те получават синини твърде лесно и ще кажат на съседите и приятелите си... и тогава сте в голяма беда“.

От общинския съвет, който е изпратил писмото за прекратяване на договора на Ченъл, заявяват:
„Това беше трудно решение, но Магьосникът „завинаги ще бъде част от историята на града ни.“
Самият Ченъл пък отговори, че явно прекратяват договора му, защото е станал скучен и стар, но той не е провокатор и в града няма друг като него. Затова той възнамерява да продължи изявите си на централния площад на града и да продължи да посреща тълпите туристи, напиращи да се снимат с него. Да запечатат в кадър образа си до този на един истински, признат и обичан магьосник.
„Аз ще продължавам – казва Ченъл – Ще трябва да ме убият, за да ме спрат.“


Още по темата:

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин



.