Подкрепете ни!




Наука1 август 2018

Ядеш лимони, ставаш супер герой

Киселият вкус ни прави безстрашни и повишава готовността за поемане на рискове


Ядеш лимони, ставаш супер герой

Вкусовите рецептори ни служат не само за наслада по време на хранене, но и ни пазят от потенциани заплахи. Благодарение на тях сме способни да раграничим вкусната храна от вредни занас вещества.  Също така те са неизменно свързани с емоциите и чувствата. Горчивият и киселият вкус например сигнализрат за опасност за здравето и ни подканват да решим дали да помем риска и да преглътнем или да играем на сигурно и да изплюем разпозната като потенциално опасна за тялото хапка. Тази еволюционно обусловена взаимовръзка подтиква британски учени да проверят, дали определени вкусови усещания могат да повлияят готовността ни да поемаме рискове. 


И реално се оказва, че приемането на кисела напитка, приета преди началото на игра, повлиява поведението на участници в експеримент  в посока поемане на повече рискове. Провелите експеримента учени вярват, че хора, страдащи от силен страх или депресии биха могли да извлекат реални ползи от хранителна добавка, която стимулира вкусовите рецептори за кисело, казват учените пред специализираното издание „Сайънтифик репортс“. 

„Поемането на рискове е част от нашия живот. Ако имаме склонност да ги избягваме на всяка цена, се лишаваме от възможността да придобием нови умения, както и да развием способността да се справяме с нови ситуации“ – пишат Чи Тан и Мариана Обрист от университета в Съсекс в Брайтън, Великобритания. Техните изследвания показват, че консумацията на 

кисели вещества могат да помогнат на свити и плашливи хора да се възползват пълноценно от шансовете на живота. 


Заедно със своята защитна функция при храненето сетивото за вкус е пряко обвързано с емоциите, конкретнос чувството за поощрение или наказание. Дори нещо повече, по-раннни проучвания показват, че различните вкусове влияят непосредствено на два важни мисловни модела: 

киселият вкус стимулира аналитичното мислене, докато сладкият и горчивият – бързите интуитивни решения. 


В първия експеримент са участвали 70 мъже и жени, всичките британци, на средна възраст 25 години. Първоначално ръководителите на проекта определят готовността за поемане на рискове на всеки един от участниците посредством психологически тестове. Оценени са фактори като склонност към пътешествия и авантюри, импулсивност, пасивност, внимание, самоконтрол и др. Непосредствено преди експеримента всеки участник изпива 20 мл течност с грочив, кисел, сладък или пикантан вкус. Както изисква протокола при всеки подобен експеримент, част от участниците служат за контролна група. Те получават 20 милилитра минерална вода. 
След приема на съответната напитка, раздадена на случаен принцип, готовността за поемане на рискове на участниците е измерена посредством компютърна игра. Задачата на всеки е с помощтта на мишката да надуе появяващ се на монитора балон възможно най-много. С всяко следващо кликване балонът се надува все повече, докато в един момент се пръсва. На участниците е предоставен изборът да се откажат в определен от тях самите момент, като колкото по-голям е балонът в края на играта, толкова повече пари получават за участието си в експеримента. Ако балонът се спука, участникът си тръгва с празни ръце. Колкото по-голям е броят на кликванията с мишката при не експодиралите балони, толкова по-висока е готовността за поемане на рискове, тъй като всяко следващо натискане на мишката повишава рискът от спукване, следователно от загуба на печалбата.

Участниците реагират еднакво на вкусовете на напитките, без значение от темперамента им по природа. 


Киселият вкус, в сравнения с контролната група, пила минерална вода, води до по-рисково поведение. Тук средният брой кликове за неспукан балон е 39. При всички други вкусове броят е между 20 и 30. Пилите сладка или пикантна напитка поемат по-малко рискове от тези на вода. Горчивите и солените напитки не оказват влияние върху поведението на играчите. Учените повтарят експеримента и с друга група, този път виетнамци, и получават сходни резултати. Целта е да се провери дали вкусовите навици на различните култури са от съществено значение. Оказва се, че реакцията е универсална. Също така резултатите показват, че киселият вкус има еднакъв ефект както при по-скоро интуитивно действащи хора, така и при силно аналитичните личности. Следващи проучвания ще трябва да докажат, дали диета със засилено съдържание на кисели храни би могла да има траен ефект връху склонността към поемане на рискове и по-този начин да понижи склонността към страх.

Източник: „Sour Promotes Risk-Taking: An Investigation into the Effect of Taste on Risk-Taking Behaviour in Humans“, Chi Thanh Vi, Marianna Obrist, Scientific Reports, DOI: 10.1038/s41598-018-26164-3
Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше Наука

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

40 учени излязоха с декларация да се отнасяме внимателно към насекоми, влечуги и мекотели, за да не нараним чувствата им

Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си