Подкрепете ни!




ЗдравеАлбена Иванова / 3 февруари 2014

„Скъпо дневниче...” или 8 причини да споделяме мислите си на хартия

Описвате терзанията си, а мозъкът търси решение на проблемите



Много хора се отегчават само при мисълта, че трябва всеки ден да записват мислите си на хартия. Но психолозите са категорични, че споделянето със самия себе си или така нареченият самоанализ, оказва ползотворно влияние върху емоционалния баланс, духовното усъвършенстване, а много често се предписва и за лечение на доста тежки психически отклонения. Изложени «черно на бяло», проблемите на битието, както и екзистенциалните лутания на личността, като че ли ни «плесват по челото» и ние много по-бързо стигаме до отговор на тежкия въпрос, който ни мъчи. 

Помните ли онзи съвет: когато нещата с партньора не вървят да седнете, да вземете лист, да го разграфите на две и да опишете точно и ясно плюсовете и минусите на човека, за да направите избора си дали да останете с него или не. Същото е и когато става въпрос не само за конкретен човек, но за състояние, емоция, житейски казус, бизнес-въпрос. Допълнителният бонус е, че в процеса на писане на дневник, някои от вас могат да открият писателския си талант... 

Представяме ви 8 причини да се върнете към навика си от тийнейджърските години и да преоткриете този барометър на вътрешния ви свят: 

1.     Помага да достигате целите 
Всяка цел трябва да бъде записана. Неотбелязаната цел може да излети от главата ви по всяко време и никога да не се върне. Записаната цел придобива сила и здраво се закрепя за подсъзнанието. Когато запишете целта си, мозъкът сам започва да търси пътища за достигането й почти на автопилот. 
Попитайте ваши приятели, които не са постигнали целите си дали са ги записали. В повечето случаи ще получите отрицателен отговор. Тези, които са стигнали до желаните резултати винаги са имали основните идеи, записани на хартия пред очите си.  

2.     Да разберете себе си 
Като записвате всеки ден размислите си, наблюденията и забележките си, имате възможност да хвърлите един поглед върху себе си отстрани. Четейки мислите си от преди ден или седмица вие можете да анализирате и да си отговорите на въпросите «Живея ли живота, за който мечтая?» и «Постъпвам ли така, както бих искал?». 

3.     Да запазите гениалните си идеи 
Съгласете се, че от време навреме всеки от нас го сполитат гениални идеи. Но твърде често сме заети с нещо докато ни минава гениалната мисъл. Нямаме под ръка тефтер, или пък химикалка, или пък точно в този миг някой звъни по телефона, или пък идва трамвая...Не записваме нищо...Колко смели и ярки идеи сме обрекли на смърт с това нехайно отношение към тях! За да наваксате, започнете да носите в себе си винаги дневничето си. 
Вие изберете дали това е да е джобно тефтерче, бележник на спирала, ученическа тетрадка или тефтер с дебела кожена подвързия. Психолозите са категорични, че самият предмет също трябва да ви харесва на външен вид, за да можете с удоволствие да го разлиствате и да извиква положителни мисли, когато го визуализирате в представите си. Допуска се и воденето на виртуален дневник, но със сигурност процесът на писане в стария смисъл – с химикалка върху лист хартия, е по-ефективен в процеса на самоанализ. Вече сте готови да не допуснете следващата идея, която ще ви направи велик, да излети при стотиците други, които сте изпуснали досега. 


4. Ставате по-дисциплинирани 
Ако записвате в дневника си предстоящите задачки, които трябва да свършите през седмицата, месеца, годината, вероятността да ги изпълните е в пъти по-голяма, отколкото ако сте ги държали само в ума си. Различни са резултатите ако сте написали «7:00 Гимнастика» в напомнянията на мобилния си или в дневника си. По-трудно ще изклинчите при втория вариант. Не вярвате ли? Просто опитайте. 

5.  Учи да излагате мислите си ясно, да си припомните правописа 
Водейки дневник, откривате и развивате писателските си възможности. Опитвате се да разкажете интересно живота на един много специален човек – вие.Така усъвършенствате не само стила си на изказ, но и ораторските си способности. А пък и може да си спомните някои позабравени правописни правила, това ще ви е само от полза. На листа редакторската програма няма да подчертае грешната дума. Размърдайте мозъка си, той ще се чувства добре от това упражнение.


6. Виждате старите си грешки, задавате си точните въпроси 
Препрочитайки страниците на дневника си имате възможност да погледнете с други очи нещата, случили се преди време. Това може да помогне да не повтаряте циклични грешки и да се развивате, да преминавате по-леко към следващата извивка на спиралата. Ще придобиете опит и мъдрост, за каквато само може да се мечтае. 
Бихте могли да записвате в дневника си и конкретни въпроси, които ви вълнуват, но досега сте си ги задавали само пред отражението си в огледалото, и то наум: «Какво да направя?» «Харесва ли ми да живеея по този начин?» «Обичам ли я/го наистина?» «Сигурен/на ли съм, че искам да продължа в същата посока?» 

7. Връщате увереността в себе си 
Прелиствайки страниците на дневника можете да си правите периодично ретроспекция на мислите,  действията, чувствата и постъпките. Преценявате какво се е променило. Виждате ясно, «черно на бяло», постигнатите резултати от вас за изтеклото време. Е, очевидно, е че сте изпълнили, планираното преди месеци, миналата година, преди две или пет. Ще се почувствате още по-добре, ако всеки ден преди лягане запишете в «скъпото дневниче» 5 неща, които сте изпълнили през изтеклия ден. Порадвайте се на свършеното. 

8. Избягвате негативното 
Никога не забравяйте една проста истина: всички положителни мисли, записани на хартия, придобиват реална сила. Негативните обратно – губят я. Ако през деня сте натрупали доста негативни емоции, не бързайте да ги споделите с близките си по време на вечеря. Не ги засилавайте с този черен поток. Вашето «скъпо дневниче» обаче с удоволствие ще поеме и ще неутрализира лошото. То ще изтърпи всичко без да се обижда и със сигурност след като излеете в редове яда си, ще ви стане по-леко на душата. 
И кой знае, може би някой ден, ще поискате да покажете написаното по даден въпрос на децата или внуците си. В дневника ви ще е заключен вашият житейски опит, който не винаги имате време и възможност да предадете на поколенията.    
Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити