Подкрепете ни!




Здраве15 юли 2014

Да, възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта!

Това е посланието за надежда на ООН. У нас Националният център по наркомании се бори за оцеляване



Службата по наркотиците и престъпността към ООН (UNODC) стартира кампания под надслов:  „Послание за надежда: Да, възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта". 

Незаконните наркотици застрашават живота, здравето и благосъстоянието на хората. Приблизително 200 000 души умират всяка година вследствие на употребата на наркотични вещества, но наркотиците не засягат само употребяващите. Те причиняват огромни страдания и нещастие на техните семейства и близки. Това заяви преди дни Юри Федотов, изпълнителен директор на UNODC. 



Той припомня, че заболяванията в следствие употребата на наркотици водят до нарушаване на социалното функциониране на употребяващите, както и до разстройване на семейния им живот; довеждат до загуба на дом и деца, на възможностите за образование и трудова заетост. 

Зависимостта влияе върху всеки един от нас, върху семействата ни, върху правосъдната и правоохранителната система и върху обществото като цяло, казва Федотов. 
 
Зависимите от наркотични вещества могат да бъдат лекувани посредством методи, доказали своята ефективност. Много от починалите от свръхдоза можеха да бъдат спасени чрез превенция, смята изпълнителният директор на UNODC. Децата и младите хора трябва да бъдат информирани и образовани за рисковете от употребата на наркотични вещества.

В официалното си изявление Федотов акцентира върху три основни компонента. Първият е, че успехът по предотвратяване разпространението и употребата на наркотици зависи от единен балансиран подход на службите, работещи в областта, както на намаляване на търсенето, така и на предлагането на наркотици. Вторият е, че за да е действен и успешен този балансиран подход, е необходимо да се предприеме на всички нива широк спектър от мерки, фокусирани върху превенция, лечение, психосоциална рехабилитация, социална защита и подкрепа на наркозависимите. 

Третото заключение на UNODC е, че ключът към първите две послания е в науката. Организацията ще работи за построяването на мост за преодоляване на пропастта между наука и практика чрез улесняване на диалога между политиците и научната общност.  

Взети заедно, тези елементи са част от глобалната мисия на UNODC за насърчаване и подпомагане на достъпа до лечение и услуги за превенция на ХИВ за хората, които употребяват наркотици, каза още Федотов. В заключение той повтори: „Важно е да се обяви, че зависимостта може да бъде предотвратена и е лечима. Там, където има помощ, има и надежда!".

Междувременно у нас министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева предложи на кабинета да приеме постановление, с което да се закрие Националният     център по наркомании (НЦН) и дейността му да се поеме от Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителна агенция „Медицински одит".


Над 25 неправителствени организации изразиха категоричното си несъгласие с предложението на д-р Андреева и посочиха аргументите си в отворено писмо до премиера и медиите. Според обявилите се в защита на центъра тази институция се е утвърдила като професионален и компетентен партньор на държавната администрация и на неправителствените организации, ангажирани с проблемите на употребата и зависимостта от наркотични вещества. Нещо повече, в момента центърът е единственият реално работещ държавен орган, който активно провежда националната политика в областта на превенцията, намаляване на вредите, лечението и рехабилитацията, свързани с употребата на наркотични вещества. 

„Опитът да се закрие центърът и неговата дейност да се претопи в сферата на общите проблеми на общественото здраве и анализите ние приемаме като проява на незаинтересованост към проблемите на употребата на наркотици и наркотичните зависимости от страна на държавата, към които и без друго тя е в огромен дълг. Поредица от национални стратегии за борба с наркотиците не получиха необходимото финансиране за осъществяване на заложените в тях дейности. Продължава забавянето на приемане на новата Национална стратегия за борба с наркотиците 2014-2018." – се казва в отвореното писмо на пациентските организации. 

"Центърът не се закрива, просто минава под друга шапка" – обясни преди дни министър Андреева. По думите й няма нито един повлиян от метадоновите програми, а държавата дава милиони за това всяка година. "За мен това е нула като резултат и е абсолютно недопустимо, защото тези деца и възрастни загиват", казва тя, цитирана от "Дарик". Проверки на здравното министерство в няколко лечебни заведения, където има метадонови програми, били показали "фрапиращи нарушения", като това, че наркозависими със седмици не стъпват в центъра и не работят с психолозите. "Когато прочетох доклада, изпитах чувството, че държавата, макар и мълчаливо, чрез тези програми става съучастник в това метадонът вместо да се работи за оздравяването на тези хора, да се препродава на други", добавя Андреева.

Във фейсбук е създадена страница "Нека не позволим закриването на Националния център по наркомании". За днес е насрочена пресконференция на екипа на центъра.
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.