Подкрепете ни!




Здраве4 септември 2016

Шоколад за здраво сърце

Истина или преувеличение са твърденията за полезните страни на любимото лакомство?


За феновете на шоколада новината за благотворното му въздействие върху здравето е като музика за ушите. Но дори на тях сигурно идеята за полезните свойства на любимото лакомство звучи като преувеличение. Дали наистина шоколадът е здравословен? Краткият отговор гласи: може би и в умерени количества.

Проведени са многобройни изследвания за ползите от приема на шоколад, но той така и все още не може да бъде класифициран еднозначнокато полезна храна. Проучванията се фокусират върху група химични съединения, познати като флавоноиди. Те се срещат в различни растения и храни и са доказани антиоксиданти. Какаото съдържа много флавоноиди, но по-голям акцент се поставя върху катехините, епикатехините и флаванолите. Тези химикали спомагат за намаляването на риска от диабет, инфаркт, инсулт и рак. Те подобряват мозъчната функция и забавят стареенето. 

Най-много са флавоноидите в шоколада, съдържащ най-голямо количество какао - твърдата част на какаовото зърно, която дава на сладкото лакомство неговия цвят и неповторим вкус.
Ако сте почитатели на белия, млечния шоколад или ароматизираните варианти, то трябва да знаете, че те съдържат минимално количество от полезните флавоноиди.

В белият шоколад няма какаово вещество, а той и млечният са значително по-калорични и богати на захар. 50 г млечен шоколад съдържат средно 230 калории и 25 г захар. За черния с 60% какао параметрите биха били  180 калории и 15 г захар. Някои изследвания показват, че млечните продукти пречат на абсорбцията на флавоноиди в организма. 

Количеството на другите полезни вещества – флаванолите, варира в зависимост от какаовото стъбло и температурата, която някои производители използват по време на процеса. Шоколадовите компании търсят нови технологии, които запазват флаванолите. 

Норман Холенберг е автор на изследване за един народ, живеещ в Панама и наричан Куна. Той ги изучавал повече от десет години, защото изглеждало, че тези хора не страдат от високо кръвно налягане, от болести като инсулт, рак и инфаркт.  
Куна пиели по около 40 чаши какао на седмица и Холенберг предположил, че вид флаванол, наречен епикатехин, е причината за тази впечатляваща закономерност. Епикатехинът може би подобрява циркулацията на кръвта и успокоява притиснатите съдове, като повишава нивата на азотния оксид в кръвта.

Друго проучване - на Мари и Маргьорит Енглер, изследва връзките между здравето на сърдечносъдовата система и храненето. Според тях хората, които ядат по 45 грама шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на две седмици, имат значително  подобрение на артериалната функция.

През април 2001 г. преглед от скорошни изследвания показва, че приемът на черен шоколад намалява риска от диабет, сърдечни заболявания и инсулт с 30%. Таа по всичко личи, че черният шоколад с висок процент на какао може да бъде полезен за здравето, но умереността е от изключително значение.

Източник 
Превод: Снежана Запрева
Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година