Подкрепете ни!




ЗдравеВита Рама / 17 декември 2016

Техники за релаксация

И защо имаме особена нужда от нея в едни от най-стресираните дни на годината - съветите на Вита Рама


Стресът е болестта на модерното общество. Повишените нива на психическо, емоционално и физическо напрежение, които вече се приемат за нещо нормално, са причина както за редица психически заболявания – тревожност, депресия, паник атаки, така и за голям брой физически заболявания – главоболие, мигрена, високо кръвно налягане, проблеми с щитовидната жлеза, проблеми с храносмилателния и чревния тракт, астма, диабет и още много други.

Стресът и напрежението до определени ниво са благоприятни, създават движение и са своеобразна движеща сила в живота, казват специалистите от Вита Рама. Но когато превишат тези нива, се превръщат в дистрес или негативен стрес.

Релаксация – ефективен начин да преодолеем стреса

Напрежението може да засегне всички равнища на човешката личност – ум, емоции, мускули. Ако умът е напрегнат, то и сърцето и стомахът ще са. Ако те са напрегнати, цялото кръвообращение ще се повлияе.

Освобождаването от стреса и напрежението е ключов фактор за щастлив живот. Има различни начини за справяне с тях, но релаксацията безспорно е един от най-ефективните. Тя спира повишената степен на възбуда и безпокойство и възстановява състоянието на равновесие.

Релаксацията може да помогне при безсъние, паник атака, родилни болки, гадене, предизвикано от химиотерапия и др. Техниките за релаксация могат да се използват като самостоятелно лечение при определени заболявания и като съпътстваща практика от по-широкообхватно лечение при други.

Някои от ползите за здравето при практикуването на релаксация са:
  • Регулиране и подобряване на дихателния ритъм.
  • Намаляване на активността на хормоните, които отговарят за стреса.
  • Забавяне на сърдечния ритъм.
  • Понижаване на кръвното налягане.
  • Намаляване на напрежението в мускулите и хроничната болка.
  • Намаляване на умората.
  • Подобряване на концентрацията и настроението.
  • Намаляване на чувството за гняв.
Много хора мислят, че релаксация значи да седнат пред телевизора или да изпият чаша вино след напрегнат ден. Според други тя е нещо съвсем просто - лягаш мълчаливо със затворени очи. Всъщност тя не е нито едното, нито другото. Релаксация е състояние, в което отсъства ментално, емоционално и мускулно напрежение. 

Да се научат няколко ефективни техники за релаксация не е трудно, но изисква практика и постоянство. Повечето експерти съветват - ако няма високо стресово натоварване, да се отделят минимум по 15-20 минути на ден, а ако напрежението е високо или състоянието е обострено - по 30-40 минути до 1 час.

Подходящата техника за релаксация
Когато я избираме, трябва да имаме предвид своите специфични нужди и възможности, опит и предпочитания. Подходяща за всеки от нас е онази техника, която е в синхрон с начина ни на живот, способна е да ни отпусне и да предизвика постоянно релаксивно състояние. Понякога това може да се постигне, като се комбинират няколко техники, които да обхванат и повлияят на различните видове стрес.



Техники за релаксация


Концентрирано дълбоко ритмично дишане
Концентрацията върху дълбоко ритмично дишане оказва изключително благоприятно въздействие върху нервната система. Тя е лесна за изпълнение и може да се практикува почти навсякъде. Дълбокото дишане само по себе си може да е техника за релаксация, но също така да се използва и като съпътстваща техника към други методи. За да даде резултат, то трябва да се практикува правилно. 

Има няколко начина на изпълнение:
Първият е като се вдишва и се издиша с корема. Това се нарича коремно или диафрагмено дишане. Така включваме и диафрагмата, а тя спомага работата на сърцето, като по този начин намалява сърдечния ритъм и благоприятства нервната система. Тъй като белите дробове са трапецовидни, те са най-широки в долната си част – около корема. Обикновено дишаме с горната или долната част на гърдите и тогава, в най-добрия случай, използваме около 50% от капацитета на дробовете. Когато дишането е коремно, се използват около 70-80%. По този начин обмяната на газовете се подобрява, много по-голямо количество кислород постъпва в тялото и мозъка ни, а така и чувството за безпокойство намалява.

Екпертен съвет от Вита Рама: Коремното дишане е добре да бъде усвоено от всеки и да се прилага в ежедневието. То гарантира по-балансирана нервна система, повече свежест и бистрота на ума.

За да се задълбочи ефектът от практиката коремно дишане, могат да се включат постепенно и долно, и горно гръдно дишане. Тази техника е по-известна като пълно йогийско дишане и при нея се използва 100% от капацитета на белите дробове.

За да бъде практикувано т.нар. йогийско дишане, първо трябва да бъдат усвоени коремното, и гръдно дишане поотделно и след това да бъдат съчетани. Препоръчително е в началото техниката да бъде практикувана под надзора на компетентен йога учител. Тази дихателна практика има отлично влияние върху ума и надгражда ефекта от коремното дишане, но не трябва да се изпълнява непрекъснато.

Йога нидра 
За да можем да релаксираме напълно, трябва да се освободим от вътрешното и външното напрежение в себе си. Йога нидра е научен метод, който ни учи как да релаксираме съзнателно. Тя позволява да преживеем дълбоко физическо, емоционално и ментално отпускане.

Мускулно напрежение: Йога нидра се справя много лесно с мускулното напрежение чрез дълбоко физическо отпускане.

Емоционално напрежение: Много често сме неспособни да изразим емоциите си свободно. Напрежението, което се създава в резултат от това, не може да бъде премахнато чрез обикновен сън или почивка. Чрез йога нидра обаче, можем да успокоим цялостната емоционална структура на ума.

Умствено напрежение: Всички ситуации, през които преминаваме ежедневно, се запечатват в нашето подсъзнание под формата на впечатления и оказват определен ефект върху начина ни на мислене, върху нашето настроение и реакциите ни. Когато има пренатрупване на умствено напрежение, започваме да се чувстваме гневени или раздразнителни, имаме лошо настроение, спохождат ни натрапчиви негативни мисли, чувстваме се физически немощни и т.н.

С помощта на йога нидра можем да се потопим дълбоко в сферата на подсъзнаието, да се освободим или да намалим менталното напрежение, като по този начин възстановим баланса и хармонията в ума си. Йога нидра помага на дълбоките психични впечатления (самскари) да бъдат трансформирани в съзнателни преживявания, чрез които освобождава ума от тях. Тя възстановява психосоматичното равновесие, помага на тялото да се справи с ежедневния стрес и му дава възможност много по-бързо да се възстанови и зареди отново с енергия.

Един час практика на йога нидра се равнява на 4 часа обикновен сън. „Йога нидра“ може да се преведе като съзнателен сън. За да бъде постигнат пълният ефект от нея, тя трябва да бъде научена или практикувана с опитен учител.
 
Релаксация чрез осъзнаване и наблюдаване – Тук и Сега 
Осъзнаването е способността да останем наясно как се чувстваме вътрешно и външно в определени моменти и ситуации. През почти цялото време умът ни е насочен или към миналото, или към бъдещето. Много рядко е тук и сега. Често мислим какво бихме направили преди време (и съжаляваме за това), или пък какво ще направим в бъдеще и се притесняваме дали ще успеем. Това ни носи притеснение и стрес. Когато обаче умът се задържи в настоящето, той е тих, спокоен и релаксиран. Точно това състояние на моментно осъзнаване носи спокойствие и баланс на нервната система. Можем да прилагаме това моментно осъзнаване като вид активна медитация при дейности като дишане, ходене, хранене, упражнения, бягане и др.
 
Джапа (мантра) медитация
Думата „мантра“ произлиза от санскритските „манас" – „ум“ и „траяте" – „освобождение“. Медитацията с броеница върху мантра (джапа), има отличен отпускащ ефект върху нервната система, тъй като умът се концентрира само върху едно действие. Тя е много ефективна поради специфичните звукови вибрации, които се създават от мантрите и благоприятното им въздействие върху ума.

Съществуват и други практики за релаксация, като осъзнато дишане и концентрация върху пламък на свещ (тратака). Но каквато и техника да изберете, уверете се, че тя отговаря на вашите възможности и нужди! Само така ефектът от нея ще бъде пълноценен.

Източник
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“