Подкрепете ни!




Здраве30 март 2017

Депресия, аутизъм, деменция... или дефицит на В12? (видео)

Интервю със Сали Пачолок, авторката на книгата "А дали не е В12?"


Дефицитът на витамин B12 е епидемия, водеща до повече вреди за здравето от полиомиелита, която може да бъде предотвратена с елементарен скрининг и лечение. Внимание на темата обръщат медицинската сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт, които в момента гостуват в България. Днес - 29 март 2017 г., двамата ще проведат отворена лекция пред гражданите на София в голямата аула на УАСГ от 17:00 ч. Запишете се тук





Сали, с какво витамин В12 е толкова специален?

Имаме нужда от витамин В12 или кобаламин не само за добро здраве, но и за добър живот. Дефицитът му причинява неврологични и психологични проблеми. В12 е важен за кръвта, за мозъка, за нервната и кръвоносната система. Дефицитът на В12 е метаболитно заболяване, подобно на диабета, което може да предизвика различни реакции в организма. Много доктори пропускат да проверят пациентите си за дефицит на В12, а няма как да лекуваш нещо, за което не знаеш. Проблемът е там, че много често на пациентите се поставя грешна диагноза, а това може да осакати човека и дори да доведе до смърт.


Списъкът с диагнози, които може да са обвързани с дефицит на В12 е дълъг, зрителите могат да го намерят в описанието под това видео. Има ли видими признаци и симптоми, по които човек може да разпознае дефицита на В12? (Вижте списъка със симптоми тук) 

Да. Дефицитът на В12 е още познат като пернициозна анемия, което ще рече смъртоносна анемия. Докторите го пропускат, защото търсят уголемени червени кръвни телца или макроцитозна анемия. Те търсят само проблемите с кръвта. Но ние вече знаем от близо 50 години, че нервните и психиатричните изменения настъпват преди измененията в кръвта. Ето защо всеки, който има ментално заболяване, депресия, мисли за самоубийство и психоза, трябва да се изследва незабавно. Всеки, който има неврологични симптоми като гъделичкане под кожата, изтръпване на пръстите, ръцете и краката, загуба на равновесие, падане при по-възрастните хора, проблеми с мозъка и с нервите, включително деменция, загуба на памет, безпокойство... Тези хора трябва да се изследват за дефицит на В12.


Много хора в България и по света са загубили вяра в конвенционалната медицина. Ако реша сама да се подложа на тест и установя, че имам дефицит на В12, то какви трябва да са следващите ми стъпки и мога ли да се лекувам сама?

Първо е важно да отбележа, че дефицитът на В12 е добре познат проблем в медицината. Това не е алтернативно или холистично лечение. Но дори алтернативните лекари могат да го лекуват, защото конвенционалните медици го пропускат. Изследването би трябвало да се покрива от здравната каса и здравините осигуровки. Но ако това е невъзможно в зависимост от здравноосигурителния ви план, то тогава можете да се изследвате сами. Най-добър ефект има от инжекциите, а веднага след тях се нареждат таблетки с В12. При много пациенти таблетките са достатъчни. По-важното е да се разбере защо се е стигнало до дефицита. Това, което съветваме, е човек задължително да се изследва при симптоми на дефицит, а не да предприема лечение преди тестовете. Само така човек може да знае дали тези симптоми наистина са причинени от дефицит на В12.

Човек трябва да се изследва, ако в семейството му има хора с пернициозна анемия. Това е вид автоимунно заболяване и е причинено от различни фактори. Може да е заради диетата, ако човек е веган или вегетарианец, при мелабсорбационни синдроми като болест на Крон  или Цьолиакия. Когато остаряваме, солната киселина в стомаха ни намалява и В12 не може да се разгради. Някои медикаменти също го причиняват. Има наистина много причини, включително и автоимунни заболявания и някои мутации. Но ако знаете, че в семейството ви има човек с автоимунна пернициозна анемия, задължително се изследвайте. Тогава сте много уязвим, но не само това може да причини дефицита.


Споменахте веганите и вегетарианците. Какво трябва да знаят те за В12? 

В12 се намира само в животинските продукти. Затова хората, които стриктно спазват вегетарианска или веганска диета трябва да са наясно, че могат да се вкарат в големи проблеми. Те трябва задължително да приемат В12 като добавка, редом с желязото и цинка. Ако една жена вегетарианка не взима В12 като добавка и забременее, то тогава по време на бременността детето ще я лиши и от малките запаси, с които тя разполага, за да израсте здраво. Но проблемът идва, когато майката започне да кърми и вече е изчерпала изцяло запаса си от В12 и не може да го предаде на бебето чрез кърмата. В12 е изключително важен за развитието на детето в първите месеци и години за развитието на мозъка. Това може да предизвика интелектуални затруднения за цял живот, ако дефицитът на В12 не е установен навреме и не е третиран агресивно. Може да мислим, че детето има аутизъм. Първият знак при най-малките е забавяне в развитието или рязка промяна в държанието. Може да получат тикове и гърчово поведение. Не можеш да попиташ бебето какво чувства и някои майки просто смятат, че имат послушно и тихо дете, което не изразява емоциите си. 


Може ли да стане твърде късно?

Да, може. Зависи от това колко време някой има дефицит, от условията и в какъв момент е започнато лечение. Това е като математическо изчисление. В медицинската литература и в педиатричните книги са описани случаи на деца от различни възрасти. Колкото по-късно се открие дефицита на В12, толкова по-голям е рискът от това последствията да са необратими. Ето затова бременните жени трябва да се изследват още по време на бременността си, в името на това децата им да са здрави след раждането. 


Късно ли е за деца, болни от аутизъм?

Трябва да запомним, че аутизмът е просто един списък със симптоми, свързани със забавяне в растежа и слаба комуникация. Ако сравним описанието на симптомите на аутизма с тези на дефицита на В12 при децата, ще видим, че те са идентични. Не казваме, че всяко дете с аутизъм има дефицит на В12, но около 20-25% са децата с грешна диагноза, които страдат от липсата на В12, а не от аутизъм. Толкова е просто и е толкова евтино за лечение. А след като В12 може да се приема превантивно, то това изследване при бременните трябва да е задължително.


Как се приема В12 превантивно и има ли странични реакции или опасност от предозиране?

В12 е водноразтворим витамин и не може да се предозира с него. Превантивно, ако няма симптоми като ментални проблеми, депресия и другите изредени, то може да се взима по едно хапченце от време на време. Има такива, които се слагат под езика и се разтапят.  Има спрейове, назални капки. Зависи от това защо имаш дефицит. Може да не си вегетарианец, но да имаш други рискови фактори като автоимунна пернициозна анемия. Съществува бактерия, която уврежда стомаха и той не може да произвежда солна киселина или вътрешен протеинов фактор – това също причинява дефицит на В12 с времето. Зависи от генетичната ти история, от това дали имаш мутации или други рискови фактори. 

Другият проблем е, че нормалните нива на В12 според учебниците са твърде ниски. В Америка се твърди, че минимумът е 200 pg/ml  до 900 pg/ml Това е огромна разлика! От години насам се знае, че хора с нива под 350 pg/ml имат сериозен проблем. Това е началото на дефицита. Трябва да тестваме хората. И както при заболяванията със щитовидната жлеза и при диабета, симптомите на дефицита на В12 могат да се застъпват със симптомите на други болести. Не казвам, че всеки страда от дефицит, говоря за около 20% от населението. 

Но дефицитът може да се разреши с образоване. Трябва да превъзпитаме лаборантите, лекарите и сестрите. Ако отида в старчески дом, ще намеря поне един възрастен човек с дефицит на В12. 

Надявам се България да стане първата страна, която ще промени статуквото за В12 и че други държави ще последват примера ѝ, защото така ще се спасят безброй животи и ще намалите в пъти разходите за здравеопазване. Милиони левове могат да бъдат спестени. Но по-важни са спасените животи.

Благодарим за интервюто!


Книгата "А дали не е В12?"
Страница на инициативата "България без дефицит на В12"
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“