Подкрепете ни!




Събития26 септември 2017

Нов живот за уникална старина

„Базилика в парка" тази събота и неделя е заключителната акция за спасяване на раннохристиянския мавзолей в „Лозенец“



Сдружение ИМЕ кани всички живущи в столичния квартал „Лозенец" – и не само! – на заключителния етап от започналата през юли акция по почистването и възстановяването на раннохристиянския мавзолей, намиращ се до входа на Южния парк срещу ул. „Димитър Хаджикоцев" № 115. 

Най-вероятно датиращ от IV век, мавзолеят е открит през април 2001 г. При разкопките археолозите попадат на много монети и керамика, намират и златен коланен накрайник.  В един от саркофазите откриват натрошена стъклена чаша тип „Ваза диатрета" – едва третият подобен екземпляр в България. С протокол от 13.09.2001 г. на Националния институт за паметниците на културата (НИПК) обектът е деклариран като археологически паметник на културата с предварителна категория „от национално значение". Тогава той е реставриран и консервиран и пространството около него е оформено, но с това приключват опитите за социализацията му. В началото на 2011 г. със средства на Столична община около археологическия обект „Късно-античен мавзолей" е сложена ограда. В следващите години обаче той обрасва с храсти и бурени и става почти неразличим на терена. 

Първият етап на акцията по спасяване на базиликата бе двудневно изчистване на терена на 15 и 16 юли 2017 г. Екип от доброволци – бивши и настоящи участници в творческото сдружение, както и жители на квартала – успя да изкорени бурените и да изнесе от обекта натрупали се през годините битови отпадъци. Вторият, финален етап на проекта „Базилика в парка" - на 29 и 30 септември, има за цел обособяване площта около античните останки и създаване на обозначителни информационни табели, маркирайки мястото като обект на културно и историческо наследство. Вечерта на 30 септември ще приключи с концерт с раннохристиянска византийска музика на Никола Антонов.

Проектът „Базилика в парка" се реализира с подкрепата на програма „Европа" на Столичната община за 2017 г., а целта на инициативата е продължение на дългогодишната работа на Сдружение ИМЕ по грижата и облагородяването на градски пространства – тяхна е и енергията, и акцията по почистването на градинката на водната кула в кв. „Лозенец“ през 2006 г., родила един от първите ни фестивали за съвременно изкуство и култура - „Водна Кула Арт Фест". С мавзолея в „Лозенец“ ИМЕ са си поставили за цел да социализират паметника и да го превърнат в част от културен маршрут. Както споделя Ния Пушкарова, председател на сдружението, „чрез акцията за почистване на мавзолея се надяваме да помогнем за популяризация на този обект със световна значимост и да го включим в културната карта на район за отдих, където ще е видим за посетителите. Културата не е приоритет само за и в определените пространства и институции за нея като галерии, музеи, концертни зали. Тя е в нашето ежедневие и заобикалящата ни среда, в нашето отношение към другите, както и на нас самите чрез грижа за мястото, където живеем. 

Чрез обръщане на специално внимание към тази среда, ние доказваме нашата грижа и съпричастност, както и че адекватно оценяваме нематериалното и материалното културно наследство - в това число език и писменост, както и останки от миналото с изключителна ценност не само за нацията. Затова решихме да почистим мавзолея. Нашите дейности, свързани с подобни инициативи, са доказали приноса си към местната общност."

Сдружение ИМЕ е формирано през 2004 г. от група творци с цел облагородяването на значими сгради и превръщането им в артистични резидентни центрове. Първата такава сграда е споменатата водна кула в кв. „Лозенец", където със съвместни усилия от съвсем практично естество - като почистване на градинката около кулата през 2006 г. за да се види в цялата ѝ красота, идва и признанието на цялостния проект за създаване на фестивал за съвременни изкуства в алтернативни пространства.  Артистичната инициатива „Водна кула арт фест" е включена в картата на значими културни събития в София, а и в Европа и от малка локална инициатива прераства в мащабно духовно средище. През годините „Водна кула арт фест" се разви до най-голямата международна платформа за обмен на идеи и изкуство в България, привлякла повече от 600 артисти, работещи с сферата на социално ангажираното изкуство от цял свят. Сградите, които сдружение ИМЕ открива, интегрира и използва през годините, са много и всяка от тях представя уникалната културна идентичност на София. През 2016 инициативата отбеляза своята 10-а годишнина. През юли 2017 г. Сдружение ИМЕ провежда първата "site specific" резиденция в България, събирайки по един покрив съвременни артисти от Япония, Украйна, Китай, Сърбия, Австралия и Великобритания, чиито проекти се замислят и реализират в рамките на едноседмичния им престой, спрямо спецификите на двете партньорски локации – Хладилно депо „Подуяне“ и столичния ОКИ „Искър".
„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет