Подкрепете ни!




Събития11 януари 2018

Да помислим и за дивите животни

Любомила Кривошиева, създател на едноименната неправителствена организация, която се грижи за опазването на фауната


Да помислим и за дивите животни
Любомила Кривошиева е създател на неправителствената организация "Дивите Животни". Въпреки че няма образование в тази област, любовта към природата и дивите животни я отвежда до парка за птици Валсроде (Германия), където работи дълги години. Оказва се обаче, че политиката на организацията не пасва на нейните виждания, затова тя решава да поеме риска и да даде началото на "Дивите Животни". Тази година фондацията ѝ участва в благотворителната кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш", за да набере средства за доразвиване на дейността си. 
    
- Каква е дейността на фондация „Дивите Животни"?
- Състои се в спасяване, лечение и доотглеждане на пострадали и осиротели диви животни от всички местни видове и от цялата страна. Зад това кратко описание всъщност стоят огромни усилия, а в процеса много голям принос имат доброволците, които даряват от времето си за каузата. Няма да е преувеличено ако кажем, че наред със спасяването и лечението, нашата работа има много сериозен образователен ефект. Използваме различни канали, за да запознаваме хората с трудното съществуване на дивите животни. Целта е да се замислят за преките и косвени начини, по които ги нараняваме или намаляваме популациите им. Надяваме се това да ги направи по-социално отговорни по проблема.

- Какво се случва с животните, веднъж попаднали при вас?
- Нашата първа грижа е животното да пътува по начин, който ще му причини минимален стрес. Всеки човек, който подаде сигнал до нас, бива инструктиран какво може и какво не бива да прави с животното до пристигането на екип. Вече постъпили в клиниката, животните се преглеждат, за да се установи състоянието им и каква е първата помощ, която трябва да окажем. След това се оставят на спокойствие. За някои от тях трябват специфични грижи – да се хранят на 2 часа или да им се дава храната на ръка. Различните типове травми пък изискват храната да е поднесена така, че да може да се възползва от нея, в зависимост от травмата. Всички животни се обгрижват с минимален контакт с човека, включително визуален. Тези, които постъпват като бебета за доотглеждане, трябва да бъдат научени на всичко, което ще видят в дивия живот – храна, общуване с другите животни от своя вид, самосъхранение. Крайната ни цел е да помогнем на животните да се научат да оцеляват сами в дивото. 

- Участвате в кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш" с програмата „Храна и лекарства за дивите животни на България". Разкажете повече за нея?
- Организацията разчита единствено на дарения, за да развива дейността си - не получаваме никакви средства от държавата, именно затова решихме да се включим в кампанията и сме благодарни, че бяхме избрани. За нея разбрахме от наш доброволец, добре познаващ трудностите, пред които сме изправени като неправителствена организация, издържаща се единствено с дарения. Тъй като храненето е един от ключовите елементи в лечението и възстановяването на пострадалите диви животни, винаги се стремим да осигуряваме качествена и разнообразна храна, съобразена с нуждите на всеки вид и моментното му състояние. Голяма част от храните не може да се закупят от магазин, защото са крайно специфични. За някои поръчваме съставки от чужбина и ги приготвяме сами. Други са специализирани за определени възрасти и видове животни. Изключително важно е храната да е максимално близка по вид и състав до тази, която животните получават и избират в природата. Всичко това я прави изключително специфичен и скъп елемент от лечението. Чрез средствата от програмата „Избери, за да помогнеш" ние ще имаме много по-големи възможности за закупуване на тези важни за лечението на пострадалите животни храни, медикаменти и витамини, както и консумативи за лечението и специализирани инструменти. 

- Какво е посланието на „Дивите Животни", което искате да предадете?
- Често се сблъскваме с мнението на хора, които смятат, че опазването на дивата фауна не е нещо, което ги касае или пък е отвъд техните възможности. Други: че е достатъчно те самите да живеят максимално чисто от гледна точка на техния собствен организъм или бит, за да не вредят. Това обаче вече не е достатъчно. Проблемите на дивата фауна в по-голямата си част са провокирани от пряката или непряка дейност на човека и по-рядко от естествени природни бедствия. Някои от трудностите, с които се сблъскват дивите животни в града и извън него, лесно могат да бъдат премахнати или ограничени, стига да успеем да се научим да ги виждаме и да имаме желание за това, разбира се. Не е достатъчно да живееш природосъобразно, да ползваш само екологично чисти продукти и да не вредиш пряко с действията си на живите същества. Светът вече е в такъв етап, че самият начин по който е организирано всичко в човешкия свят вреди по невъобразими начини на животните около нас. Един асфалтов път и минаващите по него автомобили може да погубват десетки същества само за нощ. Една огледална фасада на сграда може да погуби хиляди птици за един-единствен ден, защото се блъскат в нея. От един електрически стълб може да умрат десетки птици за една нощ. Един ветрогенератор за „зелена енергия" убива хиляди животни всяка година. Смяна на дограма на апартамент или саниране могат да погубят стотици прилепи. Оставена непокрита кофа с машинно масло може да удави и отрови десетки животи, паднали в нея. Едно забравено на полето парче връв може да обрече на мъчителна смърт цяло люпило щъркелчета. Една изхвърлена консервена кутия може да погуби таралеж. Един най-обикновен изкопан трап може да стане смъртоносен капан за животни, паднали в него, които не могат да излязат. Един счупен прозорец може да „плени" десетки прилепи и да ги обрече на мъчителна гибел... Можем да променим много, но първо трябва да разберем, че всичко това се случва. Фейсбук страницата на „Дивите Животни“ изобилства от примери, с които сме се сблъсквали в практиката ни, както и съвети какво да правим в различни ситуации. Опазването на околната среда и нейните обитатели не е каприз, не е и занимание за малцина призвани, то е наш дълг и ангажимент като хора. Природата без човека може и ще продължи да съществува, но човекът без природата – не. Колкото повече животни загиват, колкото повече видове намаляват като численост и изчезват, толкова условията на живот за хората ще стават все по-немислими за оцеляване. Ние сме свързани и всички живи същества имат своята роля.  
 
- За какво ще използвате средствата и как ще помогнат на работата ви?
- Те ще бъдат използвани за закупуването на специализирани храни, медикаменти и съоръжения, необходими за спасяването, лечението и отглеждането на пострадали или осиротели диви животни. В динамична дейност като нашата, в която обстоятелствата се променят непрекъснато, винаги тичаме по спешни сигнали и приемаме тежко пострадали животни. Спокойствието, че можем да сме подготвени за нуждите на всяко едно животно, попаднало при нас, е нещо изключително ценно.


Европейският парламент защити старите сортове семена Събития

Европейският парламент защити старите сортове семена

Дребните стопани обаче трябва да имат същите задължения като професионалните фермери

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!