Подкрепете ни!




Новини за 828 август 2019

Добави си свят

Първото българско списание с добавена реалност

На снимката: Екипът на ADIMARI STUDIO
На снимката: Екипът на ADIMARI STUDIO


Специално за читателите на Списание 8 ADIMARI STUDIO създаде приложението Osem AR, благодарение на което можете да се докоснете до света на добавената реалност. 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ПРИЛОЖЕНИЕТО OSEM AR:
• Вземете печатния августовски брой на Списание 8
• Изтеглете Osem AR От APP Store безплатно
• Сканирайте маркираните илюстрации
• Забавлявайте се с добавената реалност



Загледани в безбройните интересни примери за добавена реалност и бъдещето, което очакваме от нея, може да пропуснем факта, че в някои области бъдещето е вече тук, в България. Пример за това е работата на Цветозар Сагов – архитект и създател на Adimari Studio – студио за архитектура, интериорен дизайн, 3D визуализации и интерактивни решения. То е сред водещите у нас, чиито проекти, базирани на тези нови и модерни технологии, се радват на голям успех.

Първите си стъпки в прилагането на интерактивните решения Цветозар и колегата му Цанислав правят, като представят интериорните си проекти чрез виртуална реалност. „Можеш да влезеш в 100 квадрата апартамент и да се разходиш, да разгледаш дизайна, който е направен до най-малкия детайл. Всичко това се случва на етап, преди да е започнало строителството на сградата“, разказва Сагов. „Преди 3 години правихме презентация в един мол и всеки, който стоеше повече от 3 минути с VR очилата, дотолкова се унасяше, че в един момент понечваше да седне на виртуалния диван и трябваше доста да внимаваме, за да няма инциденти“, усмихва се архитектът.

В ДОМ БЕЗ ДОМ

Първият проект, по който работи екипът на Adimari, е приложение, насочено към архитектурната 3D визуализация в добавена реалност. Благодарение на нея безупречно могат да се представят предимствата на крайния резултат от строителството и обзавеждането. Наличието є в практиката се оказва много по-изгодно като цена при строителството, защото намалява няколко пъти повторно извършената работа и избягва допускането на грешки. 

Само след няколко бързи клика върху телефона си читателите на Списание 8 могат да се докоснат до приложението, необходимо е само да имате пред вас печатното издание на августовския ни брой.  Сканирайки в него снимката на сградата на NV16SPR, пред вас на екрана ще изскочи  виртуален макет на кооперацията, чието строителство се очаква да започне в края на годината. Благодарение на разработената от екипа на Цветозар 3D визуализация ще видите позиционирането на един виртуален обект върху реалната среда. Може да я разгледате от всичките є страни, да видите с какви форми е и какви материали са използвани при изграждането є. 

И това не е всичко! Приложението позволява да разглобите сградата на отделни етажи само с едно скролване на показалеца си и да „влезете“ в демонстративен апартамент, където да разгледате разположението на стаите и примерния интериорен дизайн. 



Чрез симулация на целия строителен процес това приложение много помага при покупката на недвижим имот на „зелено“, т.е. преди построяването му. Бъдещите собственици могат да знаят до най-дребния детайл как ще изглежда жилището им и точно колко ще струва с всички детайли по интериорния дизайн. По този начин Adimari Studio успява да реализира всички идеи, заложени в проекта, съобразявайки се с предпочитанията на своите клиенти. Ето защо не е изненадващо, че ежедневно получават десетки запитвания, като вече имат редица успешно завършени проекти и доволни клиенти.  

ИСТОРИЯТА ОЖИВЯВА

В момента екипът работи основно по два проекта. Единият носи името History Around. Идеята за него се ражда, след като Цветозар вижда огромния успех на Pokemon Go. Играта успя да надмине по брой активни потребители на ден социалните мрежи Twitter и Snapchat, а по критерия прекарано време в използване на апликацията изпревари дори Facebook. „Всичко започна, защото искахме да направим приложение, насочено предимно към децата. Не да търсят покемони, а да търсят исторически обекти – да пресъздадем археологически и архитектурни паметници със световно, национално и регионално значение по начина, по който са изглеждали преди стотици и хиляди години“, споделя иновативният архитект. Така всъщност приложението ще представлява интерес за всеки любопитен към историята, културата и архитектурното наследство на България. 

Проектът History Around ще даде възможност човек да получи не просто снимка с възстановката на една сграда, а разхождайки се на екрана на мобилното си устройство, да разгледа цели улици с типичната за тях атмосфера; да чува звуци от отминали епохи и да получи виртуален гид, който ще разказва за мястото, на което се намира. Използвайки Osem AR имате възможност да видите демо версия на приложението.



Използвайки History Around, оживяват исторически обекти, които в момента или са забравени под съвременния град, или са разкрити останки от тях, които не могат да дадат пълна представа за някогашния им вид. Това е възможно с напредъка в GSM индустрията и технологията „Добавена реалност - AR“.

Няколко общини в България вече са проявили интерес за виртуална възстановка на древни селища  в градовете им. Очаква се приложението да бъде безплатно и всеки лесно да може да го използва и да се наслади на преживяването.

Последвайте Adimari Studio във Facebook или Instagram, за да разгледате и другите интересни проекти, по които работят. А повече за модерната жилищна сграда NV16 Sandanski Park Residence ще откриете на www.nv-16.com. За допълнителни въпроси: office@nv-16.com и тел. +359 877 255 223​. 

Любопитни факти за технологичната революция на добавената реалност може прочетете в августовския брой на Списание 8.


Авторът на „Умрях, за да живея“ Росица Якобс с втора книга! Новини за 8

Авторът на „Умрях, за да живея“ Росица Якобс с втора книга!

„12 рецепти за щастие“ Роси пише по настояване на читатели

Пътищата на времето в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Пътищата на времето в новия брой на Списание 8

Какво разказва Пол Динах за живота през 3906 г.? Участвал ли е Обама в опити за пътуване във времето?

Тайнствените алиани в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Тайнствените алиани в новия брой на Списание 8

Те пазят тайната на тангризма и богомилите, наброяват 50 000 у нас, а не знаем нищо за тях

Януарският брой ще се помни и търси Новини за 8

Януарският брой ще се помни и търси

Извиняваме се за грешката на корицата. Появи се сякаш, за да потвърди, че 2024 ще е предизвикателна. Но това прави броят специален, а вас и вашето разбиране – истински приятели!

Нумерология на България Новини за 8

Нумерология на България

В новия брой на Списание 8 – Числата на род и родина определят съдбата ни

Изненадайте скъп на сърцето ви човек с абонамент! Новини за 8

Изненадайте скъп на сърцето ви човек с абонамент!

Цяла година той ще се сеща за вашия жест

Списание 8 е на 15 г.! Новини за 8

Списание 8 е на 15 г.!

Вие сте тези, които ни дават смелостта да продължим

Българският гений Новини за 8

Българският гений

Наричат го българския Тесла, а с неговите изобретения животът ни би бил истински рай

Изберете си четиво за душата на Софийския международен панаир на книгата Новини за 8

Изберете си четиво за душата на Софийския международен панаир на книгата

Очакваме ви на щанда на Списание 8 от 5 до 10 декември 2023 г.

Кой кого ще изяде? Новини за 8

Кой кого ще изяде?

В новия брой на Списание 8 – Хора с епруветки се правят на богове

Нови книги на Христо Нанев и Ваклуш Толев в нашия онлайн магазин Новини за 8

Нови книги на Христо Нанев и Ваклуш Толев в нашия онлайн магазин

Научете повече за обществата в Атлантида, за религиите, за седемте лъча на евюлюцията и за езотеричните школи

Нови книги в онлайн магазина на Списание 8 Новини за 8

Нови книги в онлайн магазина на Списание 8

Представяме ви заглавия за безсмъртие, за самоизцеление, за вътрешни уещания, за издръжливостта на организма ни

Изчисти родовата карма с новия брой на Списание 8 Новини за 8

Изчисти родовата карма с новия брой на Списание 8

Прошка и помирение с родителите и предците лекуват болести и несполуки. Как да си върнем силата?

Списание 8 с три номинации за Годишните награди за биоразнообразие и климат 2023 Новини за 8

Списание 8 с три номинации за Годишните награди за биоразнообразие и климат 2023

Подкрепете ни в онлайн гласуването в категорията за журналистически материал!