Подкрепете ни!




СъбитияСтанислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов / 18 септември 2020

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си

Човекът с мисия идва в България в началото на октомври

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си


Историята на Питър Сейдж вдъхновява хиляди хора да следват целите си и да слушат сърцето си. Напуска училище на 16 г., но въпреки това 9 г. по-късно вече е милионер. Прекарва 6 месеца в един от най-жестоките затвори във Великобритания, а поводът е… неуважение към съда по гражданско дело. Там написва книгата си „Въпреки всичко” .

Новината сега за неговите почитатели, а и за всички, които обичат вдъхновяващи истории, е, че Питър Сейдж идва в България за втори път!
Събитието ще се проведе на 3 и 4 октомври в парк Хотел Витоша, като организаторите осигуряват и симултанен превод на български език.

- Здравейте! Вие сте световно признат предприемач,  автор на бестселър, философ и ментор. Ако трябва обаче сам да опишете себе си – кой всъщност е Питър Сейдж?
- Едно от първите неща, които винаги напомням на хората, е, че аз съм просто един обикновен човек. В мен няма нищо по-специално от това, което има във всеки един, който чете моята книга или гледа лекциите ми. Всички имаме различен път в живота и всеки е способен да се превърне в най-добрата версия на себе си. Например моят път не беше академичен, на 16 г. напуснах училище. Тогава открих, че имам страст към бизнеса. Година по-късно започнах да се интересувам и от личностно развитие. Тази година ще навърша 47 години и прекарах последните 30 от тях, занимавайки се с тези две направления. Ето защо смея да вярвам, че всеки, който се отдаде на една или две сфери на развитие в продължение на толкова дълъг период, то той ще бъде добър в тях.
За мен един естествен път на съзряване е промяната на фокуса. Ако в един момент съм бил фокусиран да служа на себе си, то сега съм фокусиран да служа на другите. Когато бях на 20 години, бях шеф и нареждах на екипа си какво да прави. Сега се опитвам да вдъхновя хората да правят това, което е най-добре за тях.
- Въпреки че сте напуснали училище на 16 г., на 25 вече сте били милионер. Има много подобни примери с известни личности – актьори, компютърни гении, певци. В този смисъл кое е това, на което образователната система не ни учи?
- Първо трябва да си зададем въпроса: „Каква е целта на училището?“ и особено в настоящия модел, по който тази система функционира. Ролята на образователната система в настоящата є форма e служила да придвижи хората от селскостопанския модел към индустриалната революция. Целта е била хората, които са работили на полето или във фермата, да бъдат научени как да работят с машини във фабрики: да отиват навреме на работа, да не задават много въпроси и да правят това, каквото им се казва. За този модел системата е работила отлично. В този сценарий не са трябвали хора, които имат много идеи и задават въпроси. Но нека признаем, че отдавна не живеем в това време – сега имаме нужда от креативност, от творчество, от независимост.
Друго, на което училището не ни учи, е как да се държим с хората. А и бизнесът, и успехът се основават на човешки взаимоотношения. Хората в тази среда знаят, че бизнесът е два вида – бизнес към бизнес и бизнес към потребителя.
Аз обаче вярвам, че има още една разновидност и я наричам: човек към човек. Всичко е взаимоотношения между теб и някой друг – семейството, приятелите, колегите, служителите. Научавайки се как да имаме силни взаимоотношения, ние ще се превърнем в господари на живота си.

- Не мога да не ви попитам за престоя ви в затвора. Как се случи това и какви уроци научихте за себе си през този период?
- Това беше едно удивително приключение! Аз бях единственият човек там, който не беше престъпник, но се намирах в затвор за криминални престъпници. Бях в „Пентънвил“ – един от най-суровите и изпълнени с насилие затвори във Великобритания.

Първото, което научих, е как функционира наказателната система. При нея водещият критерий не е правилно и грешно, нито пък истина и лъжа, а това кой може по-убедително да разкаже своята история, така че хората да му повярват. Там разбрах, че има инструменти, които могат да обърнат всяка тежка ситуация в невероятно преживяване. Научих, че средата никога не определя твоята същност – тя единствено ти дава възможност ти самият да определиш себе си.

- А защо толкова много хора се саботират сами, без да го осъзнават?
- Има две причини. Първо - човек никога не се издига над мнението, което има сам за себе си. А повечето хора имат ниско мнение за себе си и не защото не са добри достатъчно, а защото, когато са били малки, са им казвали: „ти си глупав“, „ти не можеш да се справиш“, „ако направиш това, няма да бъдеш обичан“.  Това също е нещо, на което не ни учат в училище – да оценяваме себе си. Ако ти гледаш на себе си като човек, който може да печели по 50 000 евро на година и започнеш да печелиш по 75 000, твоята собствена представа за теб ще започне да те саботира, за да те свали на нивото на представата. Но ако си човек, който се вижда като някой, който може да печели 50 000 евро, а в момента печелиш по 10 000 на година, тогава твоята представа ще ти помогне да се издигнеш до очакваните 50 000. Това е собственият лимит, който умът поставя, и това важи за всяка сфера на живота, не само за финансовата.

- В книгата си пишете за четирите нива на съзнанието. Кои са те?
- Съзнанието е предмет, който е доста труден за много хора. Така че ще ви дам модел, за да може по-лесно да го разберете. За мен съзнанието означава активното изживяване на себе си. Аз го разграничавам на четири нива. Първото, най-ниското ниво, наричам „на мен“.
 Повечето хора, които се намират в него, се оплакват, че нямат живота, който им харесва, че нямат партньора, който искат, но всичко това им се случва отвън – изживяват се като жертва. Животът ще даде много болезнена обратна връзка на този, който избере да живее в тази роля.
Ако се качим на следващото ниво на съзнанието, наричам го „заради мен“, там тези хора разбират, че ако искат да постигнат целите си, това ще стане заради самите тях. И се придвижват от манталитета на жертвата към манталитета на човека, който успява и постига желанията си. Третото ниво е „чрез мен“ – животът тече чрез теб. Там има повече синхроничности, някои ги наричат благоприятни случайности. Животът тече без много усилия, човек започва да привлича това, което иска, вместо да го гони, или да се оплаква, както е в предишните етапи. И най-висшето ниво на съзнание е „като мен“. Там ти се сливаш с всичко, ставате едно. В духовната терминология това се нарича единство, единение. В метафизиката го наричат недуалност. Това е, когато аз виждам себе си в теб, теб в мен – няма разделение между нас. Много велики учители обясняват това състояние на съзнанието от своята гледна точка. Например Иисус казва „всички сме едно и всички сме Божии деца“. Поети като Руми пишат „ти не си капка в океана, ти си целият океан в една капка“ Това е едно и също.

- Кои са основните качества, които трябва да притежава един лидер, един успял човек?
- Двете неща са различни. Може да имаме самотна майка, която е успешен родител. В този случай се изискват съвсем различни качества от човек, който ръководи бизнес. Но като лидер едно от великите качества, които трябва да притежаваш, е да не съдиш себе си заради броя провали, които имаш, а по това колко други лидери създаваш. Също да имаш готовност да правиш това, което е правилно, но не заради егото си, не за да спечелиш в своята собствена игра, а в името на дългосрочното и по-висше благо. Успехът за мен не е свързан с това колко пари имаш. За съжаление за много хора смисълът е в това – колко много пари могат да натрупат, само за да осъзнаят в крайна сметка, че това е неправилната игра. Няма човек, който когато е на смъртния си одър, да каже на хората до него „моля ви, донесете ми счетоводния отчет за моя първи милион“ или „донесете ми снимка на първото ми ферари“, или „донесете ми дипломата, която е окачена в махагонова рамка на стената“. Хората, когато умират, казват винаги едно и също – доведете ми хората, които обичам най-много, за да им кажа за последен път, че ги обичам, да им кажа, че съжалявам, че не съм прекарвал достатъчно време с тях.
Така че, ако искате успешен живот, приоритизирайте връзките си с хората и взаимоотношенията и се отървете от илюзията на притежаването на все повече материални неща – пари или нещо друго.
- Кой е най-големият провал, който вие лично сте преживели, и как се справихте с него?
- Интересен въпрос, ще трябва да помисля малко... Може би най-големият ми бизнес провал беше проектът Space Energy. Вложих милиони долари лични мои средства, пари на мои приятели и инвеститори. И не успяхме. Как се справих с това? Честно казано, не много добре. За мен беше голям урок. Често пъти съм казвал, че ако утре загубя всичко, това ще е добър повод да започна отначало. И наистина съм го правил, защото аз не обърквам собствената си стойност с това колко пари притежавам...

Кога: 3 и 4 октомври 2020 г.
Къде: парк Хотел Витоша
Билети и информация: www.petersage.bg
Тел: +359 896 288 388
ФБ събитие
Организиран е симултанен превод на български език
Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа