Подкрепете ни!




ЛюбопитноГалина Герасимова / 15 юни 2015

Защо Непал?

Земетресенията, причините, последствията, фокусът на енергия и неговата символичност



Непал, земетресенията, причините, последствията, фокусът на енергия и неговата символичност... всичко това ме провокира да потърся съответствия на случилото се в исторически, физичен, религиозен, астрологичен, а защо не и метафоричен контекст.
Да започнем с началото: Бог създаде небето и земята, а земята бе тъмна и неустроена... И рече Бог: да бъде светлина! От светлина Бог създаде и човека, но за земята го облече в тяло от неустроената ѝ пръст и стана по-сложно, защото човекът, оставен свободен, забрави за светлината и посегна към плода на познанието, водещо по мъчителния път на полярността: на добро и зло, на ден и нощ, на мъжко и женско, на живот и смърт. Танцът на дух и материя завихря и успокоява, преобразува и устроява, унищожава и възкресява и вътрешния, и външния ни свят. 

Защо Непал?

Може би защото е една от най-високите сцени на планетата и драматичните действия се виждат от всеки, искащ да види. Непал е един от най-земетръсните райони в света, пресечната точка на две тектонични плочи - придвижващия се на север Индийски полуостров и континентална Азия. Напрежението от челния сблъсък нагъва азиатската плоча, така за милиони години се образува най-високият планински масив – Хималаите, Покривът на света. Енергията от напъна се разсейва в земетръсни разломи, които са като притисната пружина. Според учените тук има силни земетресения приблизително на всеки 80 години, най-опустошителните са били през 1934 г., 1505 г., 1344 г., 1255 г. Титаничната битка продължава и може би един ден ще е от причините да се стигне до появата на нов континент.

В религиозното действие двойствеността е тема в абсолютно всички митологии, религии, епоси. Битката между тъмнината и светлината е персонифицирана в многообразни взаимоотношения между видими и невидими йерархии, божества, природа и човек. 

В Непал по-голямата част от населението изповядва индуизъм - сложен комплекс от вярвания, школи и доктрини на една от най-древните религии в света. Пак тук, но в VI в. пр.Хр., в тогавашното царство Шакия, част от сегашен Непал, се ражда Сидхарта Гаутама, наречен Буда. Той създава духовно учение на средния път и абсолютното ненасилие, което е в противовес на кастите, на жестоките ритуали за умилостивяване на божества. В Непал редовно се правят масови жертвоприношения от стотици хиляди животни в чест на богинята Гадхимай и Шива. На 28 ноември 2014 г. са избити 500 000, а на 28 април 2015 г. – 300 000 животни. За първи път в историята на иначе мирно съществуващите две традиции будистите от Непал заедно с природозащитници от цял свят организираха демонстрации срещу тази касапница, но без резултат. Според правителството този ритуал е свързан с вярата на хората и не може да се накърнят чувствата им, като се забрани. Мнението на стотици хиляди хора по света е, че унищожителните трусове са естествен кармичен резултат от не по-малко разтърсващата проява на най-тъмната природа на човешката жестокост.

За астрологичното

действие писах в миналия брой на „8" - ще припомня, че цикълът на освобождаване на енергията от подземното напрежение в тази област съвпада с цикъла на взаимодействието на диаметрално противостоящите архетипни сили на Плутон, владеещ тъмнината, преобразуващите процеси и разрушението в невидимите пластове на подсъзнанието и подземието и Уран, управляващ небесната светлина, свръхсъзнанието, идеята за свободата и истината. 

Стигахме и до метафоричния израз на Непалската сцена, фокус на концентрирана полярност във всички сфери на битието. По вертикалната физична ос е най-високата точка на света - Еверест, с непалско име Сагарматха, или „високо в небесата", резултат от мощните подземни процеси, преобразуващи цялата земна кора. По хоризонтала е съжителството на 2 световни религии. Вярващите от едната, обсебени от божества на мрака, принасят жертвени животни и кръвта им пои земята и тъмнината, а другите, следвайки пътя на Буда, се стремят към ненасилие, безвредност към всички живи същества и висше състояние на съзнанието. Като енергия тези 2 перпендикуляра явно се активизират силно при напрегнат аспект между Плутон и Уран и дават импулс за промени. При предишната такава планетна конфигурация и силно земетресение в Непал през 1934 г., с идването на Хитлер се подготвя най-унищожителната война в историята на човечеството. Но и донесла най-важния урок. 

Дано го помним. Учителя Петър Дънов казва: „Всички велики работи в природата започват със земетресения. Ние живеем в началото на великите работи, отдалеч чуваме чуковете на майсторите, които работят." 

Да, сега сме

информирани за всяко движение на земните пластове и знаем, че трусове стават ежедневно. Но от тези на Покрива на света търсим символичните послания. Физиците казват, че процесите на нагъване в един момент ще доведат до образуването на нов континент. Духовните учители казват, че за всяка нова раса трябва нова и чиста земя. Уран управлява Водолей, знака на така очакваната нова епоха, и се намира в Овена, емблема на всичко зараждащо се. В целия световен религиозен пантеон светлината в крайна сметка побеждава тъмнината.

Може би това е началото.
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим