Подкрепете ни!




Любопитно Георги Караманев / 27 април 2016

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага нова хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация



Скоро отново ще заменим обичайните поздрави с „Христос воскресе!". Макар и религията да е изгубила своя пиедестал за модерното общество, традициите оцеляват, говорим за разпъването, възкресението... А дали науката би могла да обясни тези събития, които сме свикнали да свързваме с вяра? 
Предстои ви да се запознаете с една цялостна теория за Вселената – дотам странна, че чак... възможна. Инженерът и философ проф. Иван Манев рисува своя картина за света, обединяваща религиозните текстове, постиженията на науката и дори свръхестествените явления.
Молим ви само едно – бъдете широко скроени. Макар да става дума за теория отвъд ръба на авангардното, дайте поле на въображението си. Дори да не повярвате на възрастния професор, дори да възприемете идеите му като фантазии, нека те са красива приказка, в която мисълта е предметна, Христос владее антигравитация, а всеки има невидим двойник. Знаем толкова малко за пъстрата Вселена, че понякога приказките се оказват най-реалните сцени от живота...



На една вълна

Мисълта е материя с вълнов 
характер, а всеки от нас има невидим двойник, 
който продължава да живее хилядолетия


Началото на 30-те години на миналия век, Видинската гимназия. Макар и в строгия си костюм, типичен за онова време, учителят по психология решава да разнообрази часовете. Г-н Манев познава добре възможностите на хипнозата и се захваща да ги покаже на наперените гимназисти. Вкарва един от тях в хипноза, после повежда разговор, питайки го какво се случва в момента в съседната стая. „Иван от другия клас решава алгебрична задача. На горния етаж учителят по химия точно изписва формулата на мравчената киселина..." – продумва гимназистът. А учителят моли друго момче да отиде да провери какво наистина се случва там. Хлапето се връща запъхтяно и опулено от изненада възкликва: „Всичко е точно както го описа нашият приятел!" Невероятно? Възможно ли е наистина? 

За мисълта граници няма освен тези, които сами ѝ поставяме. Така от Видинската гимназия сме се озовали в панелка в софийско предградие срещу възрастен човек, заобиколен от типични за 80-те мебели и плътни лавици с книги. Събеседникът ни е професор по телекомуникации, завършил е и философия, автор на десетки изобретения, някои от които и днес се ползват в телефонните системи. Неговият баща е учителят хипнотизатор, с когото започнахме. Месец преди разговора ни ученият се появи в редакцията на „8" с бастунче и бомбе, предлагайки ни да публикуваме статия, представяща неговата хипотеза за това как е възкръснал Христос. Понатрупал годинки инспектор Коломбо, който вместо да търси извършителите на престъпления, търси... как е устроен светът.

Редно е да споменем, че в Списание 8 идват хора всякакви, със своите претенции, невероятни преживявания, теории за живота, Вселената и всичко останало. В почти всички диаметрални противоположности на тематичното разнообразие с многобройните му нюанси.

От приказка на приказка сладкодумният и ненатрапчиво харизматичен професор с мъдър поглед привлече интереса ни. Едва тогава ни стана ясно, че идеите му са многократно по-мащабни и всеобхватни, дори не е пресилено да се каже, че рисуват изцяло нова парадигма за Вселената. Уви, те са също толкова недоказуеми с възможностите на днешните технологии, но пък картината, изрисувана от тях, е до такава степен завършена и любопитна, че решихме подробно да я споделим и с вас.

БОНБОН С ЛУК

Още като хлапе проф. Манев обичал да слуша истинските истории на баща си Андрей. Освен учител по философия и психология, през 30-те години той бил известен учен, публикувал своите разработки в популярни, а и специализирани издания. Привличали го безкрайните възможности на хипнозата и освен експеримента, с който започнахме, правил много други опити с доброволци. Всеки път резултатът се повтарял – колкото пъти учителят питал хлапетата за случващото се в съседните стаи, толкова пъти получавал верни до невъзможност отговори. Подробно му разказвали какво се случва в съседните стаи, като че ли го виждали с очите си, а излизайки от хипнозата, били забравили всичко. В друг от опитите учителят Манев давал на хлапетата лук, казвайки им, че е бонбон и те наистина усещали сладък вкус, наслада и обратното: от сладкото лакомство им залютявало, та чак им потичали сълзи.

Вдъхновен от любопитните случки, които понякога и сам виждал с очите си, когато завършил гимназия, днешният професор се изправил на кръстопът. След дълъг размисъл решил да изостави детското си увлечение към изобразителното изкуство и да се насочи към техническите науки, мечтаейки с тяхна помощ да обясни тези мистични случки, свързани с хипнозата.


Свети Йосиф от Купертино (1603-1663 г.) полита във въздуха пред 1500 свидетели. Твърди се, че в продължение на 35 години светецът имал способността да левитира.

Специализирал се в телефонната техника, през 60-те години започнал работа в държавния научноизследователски институт по далекосъобщения – първото мащабно ведомствено научно звено у нас, създавало апаратура за българските спътници, а и на някои от апаратите, които после полетели в орбита като част от мисиите на двамата български космонавти. Там професорът разработвал оригинални инженерни достижения, регистрирал десетки патенти, получил многобройни авторски свидетелства. 

И все пак мечтата му да обясни научно тайните на Вселената оставала неудовлетворена. Продължавайки нейното преследване, той записал и завършил философия в Софийския университет..., но не академичното образование му помогнало да направи решаващия пробив в търсенето на своята истина за необяснимото, а една среща. С познатата на всички ни и все още толкова обсъждана Ванга.

ПРОРОКУВАНЕ

Да, лесно е да разделяме явленията на естествени и свръхестествени, а последния етикет да залепваме върху всичко, което не ни е ясно. Но едно явление може да е необяснимо и въпреки това да си е съвсем естествено – просто човешките ни знания до момента да не са стигнали до неговото ниво. А който има самочувствието, че знае всичко... твърде често не знае нищо.

Срещата с Ванга се случила, защото професорът търсел помощ по личен въпрос. Но виждайки с очите на човек на науката необяснимите умения на незрящата пророчица, той бил искрено впечатлен. Дотолкова, че през следващите години се отдал на проучване на феномени и явления, които днешната конвенционална наука отрича. Левитация, телепатия – на такива нетипични за един инженер четива се посветил професорът, изхождайки от идеята, че е възможно те да са реалност, която приемаме за ненаучна само защото не може да бъде повторена и следена експериментално. „Реалността на паранормалните явления се оспорва и до днес, защото за тях се разчита преди всичко на свидетелски показания на отделни хора, а всеки, който не ги е преживял лично, не вярва в тях. Отрицанието им е единственият пункт, по който са си подали ръце и са единодушни съвременната наука и църквата - тези постоянни противници по всички други въпроси", казва проф. Манев.

Постепенно философът инженер изградил стройната си идея за устройството на Вселената. В пъзела от информация освен научните си познания и алтернативните текстове добавил Библията и... резултатът вече бил налице. Идеите си проф. Манев събрал в тънка книжка - „Разгадаване на тайнственото", самиздат с наивистична корица, излязла през 90-те и отминала незабелязана. Но интересното е, че последвалите оттогава научни открития, свързани например с ускоряващото се разширение на Вселената, тъмната материя и енергия, успешно допълват идеите му.

Всичко за интересната теория на проф. Манев и за това как той обяснява възкресението на Христос - четете в априлския брой на Списание 8!
Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google



.