Подкрепете ни!




Любопитно9 август 2016

Зор Алеф: Караме труден пубертет

За „Ислямска държава" като язва, която събира световните проблеми, за словото и за древните традиции с духовния учител разговаря Ганета Сагова



Зор Алеф (мистично име на Анатолий Александрович Руденко) е роден през 1976 г. в Москва в семейството на руския поет Александър Руденко и известната българска лечителка Иванка. Ранното си детство прекарва в старопланинското село Раковица в дома на прабаба си Мара, знахарка и лечителка. От 13-годишeн се занимава с целителска и духовна практика. На 16 издава на руски и български своята първа книга „Кръстът на посветения". Бързо става известен като духовен учител, автор на мистични научнопопулярни трудове и целител. През 2000 г. създава Школата на Единното учение. Под негово ръководство работят отделения на школата в Москва, Санкт Петербург, София и други градове в България, Русия, Финландия и Кипър. 13 негови книги са издадени на български и руски. Още за него: www.edinnouchenie.bg

Книгата му „Да бъдеш" купете с отстъпка тук!

- Зор Алеф, имате интересна житейска история, бихте ли я споделили накратко с читателите на Списание 8? 
- Бях на 13, когато започнах да лекувам. Влязох на пътя си като целител, може би по-скоро пътят ми премина през мен. Помогнах спонтанно на една стара жена, която чакаше за майка ми, а тя беше голяма лечителка, прочута в СССР. Най-големите имена бяха Джуна, майка ми Иванка, Чумак и Кашпировски. Събираха огромни зали по 3000-5000 души. И след колективните сеанси настъпваше масова хистерия като за рокзвезди, само че при рокзвездата поклонниците тичат да вземат автограф, а там тичаха лечителят да си сложи ръцете, надяваха се, че веднага ще ги излекува като Христос. Това е голяма илюзия, даже бих казал - безумие на човека, да търси панацея и да вярва в това, в което му е приятно да вярва. Високата духовна вяра, която спасява, трябва да бъде подкрепена от много мощна вътрешна трансформация и стойностен духовен процес – трябва да има порив към небето, не към личността. Но естествено, че в тази безумна и сляпа човешка вяра се случваха и спонтанни изцеления, а те раздухваха това безумие на тълпата и майка ми беше принудена да напусне Русия. Но не заради страдащите, 
а заради прекаления интерес към нея на хора от определени кръгове. 
Не бях навършил още 14, една възрастна жена стоеше до вратата и се обърна с молба да я въведа при майка ми. Страдаше от сърдечно заболяване. Всичко се случи извън моята воля: ръцете ми като два електрода се залепиха за сърцето ѝ, токов удар премина през жената, а мен ме обля вряла вода. Това се случи пред очите на още 50 души. Жената седна и каза: „Момче, сърцето вече не ме боли." От този ден започнаха и мен да ме чакат на вратата, защото не можеха да стигнат до майка ми. Тя приемаше в много малко кабинетче в Москва, в което аз и досега работя. 6-7 души седяха там, 5-6 в кухнята, само в спалнята не пускахме никого. А другите чакаха зад вратата като за чудо тя да излезе, за да я докоснат. Цялата тази истерия около нея се прехвърли и върху мене, започнах и аз да приемам по един-двама души, но неохотно, защото разбирах, че начинът, по който работи майка ми, не е правилен. 
Понякога пациенти ѝ носеха редки, стари книги, които бяха забранени по това време. Тя нямаше време за тях, но аз ги четях и скоро осъзнах, че искам да ги допиша. Не ме задоволяваше прочетеното. Тогава разбрах, че това, което липсва в целителния акт на майка ми, бе словото. Както е казал Авицена, лекарят има 3 оръжия: словото, растението и ножът. Във всички древни традиции целителят работи със словото - речта, вибрацията, звука, с образа, символа и чак след това идва директно предаваният поток енергия. 
Лечителят трябва на първо място да поставя съзнанието, после - душата, и след това тялото. Медицината днес е постигнала забележителни успехи във физическия план, но не така стоят нещата, що се касае за благото на душата. Духовният процес, трансформацията, израстването, отприщването на вътрешната енергия е пряко свързано с физическото здраве и нивото на съзнание.

- Това ли е истинското лекуване?
- Да, от древни времена то носи названието свещена терапия. Тя пробужда духовното самосъзнание, стабилизира вътрешната енергия, пречиства, води до кармична трансформация, до разширяване на съзнанието. Отваря дверите на душата и енергийните центрове към океана безбрежна сила, която ни обкръжава. Може би ви звуча като учителя Йода или джедай, но тези идеи авторите на научнофантастични филми са черпили от духовните традиции. Това е пътят за цялостно възстановяване. И онзи, който игнорира този факт; който смята, че може да разчлени човека като пиле – тук е тялото му, ето бедрото, шията, ще ги лекуваме поотделно… най-малкото е тесногръд. Психиатрията смята, че психичният процес е химико-биологичен, тъпче пациента с лекарства и го превръща в зеленчук, вместо да се замисли как да помогне. Несъмнено има болезнени симптоми, които могат да бъдат потиснати с невролептици, но се потиска и съзнанието, и самият човек. 
Моят път започна на 14, продължава до днес, но сега предпочитам да работя колективно. Джуна не работеше колективно и е трагичен пример за това как неасимилацията на човешката болка води до загуба на разсъдък. И майка ми си отиде от инцидентно избухнала и много бързо развила се физическа болест, също резултат на дългогодишна неасимилация на болките.

- Какво ще рече „неасимилация на болките"?
- Невъзможност своевременно и напълно да се преработи обемът човешка болка, разрушителна енергия, страдание, които са поети. Целителят трябва да обърне сериозно внимание на трансформацията им, трябва да е въоръжен с медитативни, енергийни техники и инструменти, които да не са измислени от него или са родени вчера. Някои махат малко с ръце, други си мислят, че провеждат чиста космическа енергия. Рейки например е чудесна система, но заедно с обективните инструменти на енергийно въздействие има нови измислици, които нямат нищо общо с реалността. Например, че целителят никога не транслира в системата рейки своя персонална енергия. Това е пълна заблуда. Казвам го от опита, който имам при работа с мистичните традиции, с целители, със страдащи. В много от случаите по-болни хора от рейки мастери не съм виждал, тъй като много от тях живеят с илюзията, че не поемат човешката болка. Не можеш да тъпчеш барут в склад и да очакваш, че няма да избухне.



- Вярно ли е, че на 16 г. вече сте издали книга?
- Първата си книга написах на 14 и беше издадена, когато бях на 16 - „Кръстът на просветения". Започна от статия в списание „Наука и религия" - за природата на отрицателното въздействие, за това доколко е обективно, доколко е плод на приумици човешки, суеверия и т.н. 
Имах 2 повратни точки в живота си: момента, когато беше отключването на силата, и когато осъзнато приех първата си пациентка - точно с такова отрицателно въздействие. Беше почерняла, едвам се движеше. Беше физически здрава по всички изследвания, но имаше направена магия. Тя се излекува напълно, това ми даде идея за статията „Окултно въздействие". От нея израсна първата книга, имаше статия за талисманите, вампиризма, за любовните магии, тъй като това е изключително популярна тема, особено в Русия. Може би всяка 3-а или 4-а жена отива при врачки и селски магьосници да прави любовна магия, а това е тежко кармично действие. „Кръстът на просветения" бе публикувана в тираж от 50 000 и се продаде за 4 месеца. Оттук нататък, както казват руснаците: „Щом си се нарекъл гъба - влизай в кошницата."

- Откъде идва това знание, което сте имали още като ученик?
- Знанието няма как да дойде по академичен начин. Единствената автентична школа са древните традиции и практическото прилагане в целителското изкуство. Това е припомняне. Но избягвам темата за това кой, кога, къде и какъв съм бил. Имам ясна памет, разбира се, от 6-годишен, във вид на картини за минали животи.

- Защо избрахте България и защо Русия? Душата не идва случайно...
- Въпросът беше поставен не за България и Русия, а за конкретни родители. И майка ми, и баща ми имаха много важна роля в моя път. Майка ми беше носителка на богомилската традиция - прабаба ми Мара беше знахарка, работеше със стари техники, заклинания, хора идваха при нея отдалеч. Прапрапрадядо ми, Минко Чорбаджията – също е бил изявен богомил целител. И ставаше въпрос за цялата тази линия приемствена традиция, опит, натрупан от рода. 
От другата страна беше линията на баща ми, блестящ майстор на словото, вече се смята за представител на класическата съвременна традиция. Той е блестящ писател и блестящ поет преди всичко. Несъмнено допринесе да развия добрия вкус към словото, израза, думата, за любовта ми към книгата и към самия писателски труд.

- А защо се наричате Зор и трудно ли е да си Зор?
- Знам, знам българското значение, голям зор. Българският ми дядо, царство му небесно, Павел, когато започнаха да ме търсят, се шегуваше със специфичното ми име. Баба ми и дядо ми никога не ме наричаха така, а баща ми и майка ми - да. Думата няма нищо общо с българското значение, зор на староасирийски означава „посланик", „пратеник". Алеф е древноеврейска дума за човек – маг, триединен човек като цялост, тъй като йероглифът алеф олицетворява единството на трите свята – духовния, астралния и физическия. Самото име не е измислено. Далеч съм от амбицията да си присвоявам титли или да заявявам мисия чрез името си. То беше чуто от мен на 7 години. С баща ми ловяхме риба на язовир „Божурица" край Видин, той се отдалечи някъде и останах сам. Вятърът шумолеше в листата. И тогава един авторитетен мъжки глас изрече зад гърба ми: „Зор Алеф". Има и трета дума, която няма да озвучавам сега, някои от учениците ми знаят третото ми име. Започнах да се оглеждам, но не открих никого, пред мен беше водата, зад мен - стръмен склон с пущинак. Казах на баща ми, а той смяташе, че си фантазирам. Никога не чух този глас отново. Заговорих за него на следващата година - и баща ми, и майка ми се посмяха. В училище никога не го разказвах и дори забравих името, то се съживи в мен след като в една книга - „Висша свещена церемониална магия", рядко, старо издание, срещнах йероглифа алеф и това избухна, пробуди паметта за гласа, който чух на брега. 



- Преподавате, като боравите с техники и текстове от различни религии. Защо? 
- Идва ми да отговоря в стила на съвременната младеж: така е по-яко. Но въпросът е много сериозен. Какво е Единното учение по същина? Нито философия, нито религия. Аз не съм поддръжник на тясно религиозния начин на духовното осъществяване на човек. По-скоро ние оперираме с ученията, които са в основата на различни религиозни традиции, като това, което донася Христос, това на Питагор. Ведическата традиция с нейните стари корени в индоарийската, зороастрийската традиция с нейните стари корени в шумеро-акадската и асирийската. Мистичното и истинското християнство в много малка степен се препокрива с днешното, което познаваме като християнска религия и църква. Богомилите, катарите и албигойците, преди всичко мистиците и окултистите от различни традиции са се опитвали да се доберат до същината на това, на което е учил Христос. 
Разполагаме с данни, че тамплиерите са били първите, които са открили Евангелието от Тома. То се появява за първи път съвсем не край Наг Хамади и съвсем не през 40-те години на миналия век. Това е единственият непокътнат, непретърпял изкривявания или редакция текст на ранното мистично християнство. Затова е най-любимото ми евангелие, което съдържа чистото Христово учение, написано с блестящ мистичен символизъм. Днешното християнство е много далеч от първичното учение на Христос, което е преподавал не само на тесния си кръг, но дори и от това, което е говорил в широките си проповеди. Той никога не е създавал институция, бил е противник на външна и повърхностна религиозност, казвайки: „Когато искаш да се молиш, не ходи в синагогата, влез в стаята си, затвори дверите след себе си, огледай се дали някой не те вижда и така се моли на Отеца ти, който е в тайната и ще ти въздаде явно".

- Исляма изследвали ли сте?
- Да, разбира се. Бих препоръчал на хората, които търсят истината в тази религия, да се обърнат към нейната мистична традиция, към учението на суфите. Смята се, че суфисткото учение е основано от първите близки ученици на пророка Мохамед, а произходът на думата „суфи" може би е от особена пейка в първото медресе, където е проповядвал Мохамед. 
Във всяка религия са влизали хора, които са я използвали за свои цели, които са говорили за Бога, а са вършили делото на дявола. Имам за това глава в книгата „Да бъдеш" - „Сатанизъм в името на Бог". Изследвам този изконен стремеж на човека да търси висше оправдание на своите безумия и злодеяния, както сега става с „Ислямска държава". Целият фанатизъм, цялата агресия, жестокост, целият робовладелчески синдром на човека, стремежът да се чувстваш господар на чужд живот, са събрани като в един земен казан. Тази сирийско-иракска земя, където се е настанила ИД, е гниеща язва. Разглеждам земята като човешки организъм, този патогенен процес работи като магнит, всмуквайки в себе си хората с подобно съзнание, инстинкти, стремеж за разрушение, с подобна фанатична нагласа. От всички страни се събират не за друго, а за да бъде унищожено това. Така се локализира един гнойник, за да бъде разрязан и да бъде излекувано тялото. 

- Как виждате бъдещето на човечеството? 
- То е като човешката душа, която има избор в рамките на дадения си живот, но не може да се отклони от Божията воля. Изборът на човека е какъв път ще избере в този живот, но в пътуването си през животите душата не може да се отклони от великата Божествена цел, от идеята, принципа, от самата є същност, която е духовното осъществяване, разгръщане, придобиване на истинско зряло самосъзнание. 
Човечеството е безкрайно талантливо същество, което кристализира в себе си и образа, и подобието на Бог. Поради това не може да се самоунищожи, а само да се движи напред. Винаги ще има апокалиптично настроени хора, които ще кажат: „Ето, ще дойдат роботите, ще се създаде „Матрицата". Но зад тези технологични процеси стои същото растящо духовно самосъзнание на човечеството, просто темпът на духовно и на интелектуално израстване засега не съвпадат. Хармонията идва, когато интелектуалният растеж на човека съвпада с нравствено-етичния, с духовния растеж, с осъзнато придобитите ценности. Има хармония във Вселената, трябва да я има и в самото човечество, макар да смятаме, че нещата стоят прекалено лошо, защото сме склонни да забелязваме деструктивното. Когато се появи една дискова херния, болката в кръста измества фокуса натам. По същия начин е и с душата на човечеството, която вижда, че има „Ислямска държава", че има страдащи, умиращи, гладуващи… Нормалният човек, който няма изградено духовно знание, не разбира накъде се развиват нещата и смята, че светът върви към лошо. Всичко това заслепява, не разбираш, че човечеството е като човешко същество, което преминава през конфликтен пубертет. 
Антон Дончев, който написа предговора към „Отговори за посветения", има една прекрасна фраза: „Човечеството все още е в детството". Той е мистик с много широк мироглед, с дълбоки познания и казва, че това дете е излязло от люлката, вече ходи и може да държи нож. 
Аз виждам нещата по малко по-различен начин - началото на труден пубертет. Но не бива да забравяме, че в пубертета не съдим един млад човек за всичките му ексцентрични прояви. Той дори още не е правомощен, така и човечеството дори още не е правомощно пълноценно да отговаря пред Всевишния и космическите си родители за много от своите действия, които са поради неведение, поради едно играещо его. Неслучайно Иисус в Евангелието от Магдалена дава невероятно учение за властите на тъмата и гнева. Първата власт е тъмата, втората е неведението, третата е въжделението, четвъртата е смъртната ревност, петата е лукавството на плътта, шестата е царството на плътта и седмата е яростната мъдрост. Без точни духовни знания човек трудно може да разбере какво е искал да каже Христос с последното, а това е определението на фанатизма. Заслепен от яростната мъдрост, човек се смята за истина от последна инстанция и поради тази заблуда върши най-големите престъпления, както се случва днес това в „Ислямска държава".

Книгата на Зор Алеф „Да бъдеш" купете с отстъпка тук!
Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим