Подкрепете ни!




Здраве6 ноември 2017

Бялата подводница

В барокамерата влизаш дълбоко във водата, за да изплуваш след това в света на здравето



Михаела Ценкова, снимки Владимир Мачоков

В бележка към Джон Ленън Йоко Оно написала просто „Дишай" и с това спечелила сърцето му. Няма как и ние да не се в-дъх-новим от това послание. Отправяме се към подножието на Витоша, за да изпълним дробове с чист кислород... На левги под водата. Бяла подводница насред стаята... И всичко е съвсем истинско. Вече сме във футуристичното фоайе на медицински център „Оксилайф-София". 


Красивият метален балон   с люкове, който виждаме... не е „Наутилус". А многоместната барокамера на центъра. Посреща ни д-р Румен Златев, специалист по авиационна медицина и управител на отделението по хипербарна кислородна терапия към „Оксилайф-София". Оказва се, че аналогията, която правим с романа на Жул Верн, не е далеч от действителността, както ни обяснява д-р Златев. Голямото съоръжение създава среда с повишено налягане, което спокойно може да бъде сравнено с престой дълбоко под вода. „За терапевтични цели обикновено в барокамерата се достига ниво от 1,5 до 3 абсолютни атмосфери (АТА), което се равнява на гмуркане на дълбочина от 5 до 18 метра под морското равнище", разказва той.

10-те бара

Барокамерата, която притежава центърът, работи при налягане от 10 бара, а по време на престоя си в нея човек диша чист кислород. Причината за това да се решим на потапянето на сухо е свързана със законите на физиката. При повишено налягане газовите молекули се разтварят много по-добре в течността, отколкото в среда с нормално атмосферно налягане. Чрез повишаването на баровете кислородът се разтваря във всички телесни течности и така достига по-лесно до тъканите, позволявайки им да се възстановят.

Д-р Златев разказва, че хипербарната кислородна терапия (ХБО) първоначално се прилагала за лечение при отравяне с въглероден окис, газова емболия, гангрена или декомпресионни разстройства при пилоти и водолази (или т.нар. кесонна болест). С течение на времето учените открили, че приемът на чист кислород в среда с повишено налягане се отразява върху възстановяването на клетките и работата на целия организъм. Така постепенно чрез хипербарната терапия започват да се лекуват дълъг списък от заболявания.

„Всички травми, свързани с нарушаване на кръвоснабдяването и доставянето на кислород до тъканите, заздравяват значително по-бързо след терапия в барокамера. Тук се включват черепно-мозъчни сътресения, трудно зарастващи рани и счупвания, както и диабетното стъпало.

Барабар

Средата влияе много добре също и на пациентите с тежки инфекции, кожни проблеми, чернодробни заболявания и такива, засягащи сърдечносъдовата система. Помага при язви, възпаления на лицевия нерв и шум в ушите" – не спира да изброява от дългия списък с приложения на бялата подводница д-р Румен Златев. 

ХБО се отразява положително дори при пациенти с множествена склероза, разстройства от аутистичния спектър, сериозни депресивни състояния.

Бар-
бароните

Ето че идва дългоочакваният момент - време е да проверим усещането от тази специална камера. Един от операторите на барокамерата - Красимир Бакалски, ни подготвя с инструктаж преди потапянето, както на шега, но и с доза истина ще наречем престоя в металното съоръжение.

Както в плавателния съд, и тук си има правила. В капсулата не е желателно да се влиза с предмети, които могат да създадат статично електричество. Сваляме и часовниците, защото  в тази среда няма място и за батерии... иначе може да стане наистина опасно. Преди да влезем, сме проверени също и за това дали не „носим със себе си" някои от противопоказанията за този вид терапия. Списъкът обаче далеч не е толкова дълъг, колкото този на ползите. Престоят в барокамерата не е препоръчителен за болните от туберкулоза, емфизем, инфекция на средното ухо или спонтанен пневмоторакс (събиране на въздух в гръдния кош). Противопоказен е и при тежки психически заболявания, силно изразена клаустрофобия, при сърдечна честота под 50 удара в минута и за хората с тежка хипертония.

Бароково 
изкуство 

Вече сме вътре... „Потегляме!" – зазвучава метален глас сякаш от много далеч. Това е другият оператор на барокамерата - Теодора Шишкова. През цялото време, което ще прекараме в бялата подводница, тя ще наблюдава кабината чрез видеокамера, ще следи процентното съдържание на кислорода, който се подава, както и нивото на въглеродния двуокис в капсулата. При необходимост екипът наблюдава и основните физиологични параметри на човека в нея.
Моцарт изпълва кабината и минути по-късно един от шлюзовете артистично се отваря. Към подводното приключение вече се включва д-р Румен Златев, дошъл от съседната капсула. Налягането постепенно се увеличава и все още дишаме спокойно въздуха в самия балон на барокамерата.

Бараби

Потапянето се извършва на няколко етапа. Първо се намираме в режим на компресия или повишаване на налягането в камерата, а когато се достигне равнището на работно налягане, т.е. максималната компресия за дадения сеанс, вече започва подаването на чистия кислород в маската. 



В нашия случай работното ниво на барокамерата се равнява на това на 7 метра под морското равнище. Започва пускането на кислород, който може да се диша или чрез маска, изглеждаща точно като тази, която използват водолазите, или чрез скафандър. Оказва се, че децата предпочитат именно него, защото е по-удобен, а и така целият процес изглежда като игра. „Лечението чрез хипербарна кислородна камера може да се провежда на пациенти от 9 месеца до 99-годишна възраст. Нужните сеанси, за да се достигне максимален ефект, обикновено са от 10 до 60, в зависимост от състоянието на пациента и неговото заболяване" – разказва д-р Златев, докато заедно дишаме от чистия кислород.
Последният етап е този на декомпресия или понижаване на налягането в барокамерата. 

Задължително, когато достигаме дълбочина от 3 метра, правим минута почивка. Златно правило както за водолазите, така и тук, докато сме в капсулата.

Барелеф

Бавно започва изплуването на обратно. Фотографът ни се показва на люковете като морско създание в зелено и снима цялото приключение. А д-р Златев допълва, докато чакаме: „Тази среда подпомага оздравяването на тялото и клетъчното развитие. Подобрява се физическата активност, повишават се имунитетът, синтезирането на колаген, производството на стволови клетки и на антиоксиданти". Затова този метод се използва и с чисто козметични цели като т.нар. баролифтинг. Спортистите също използват ХБО след тежки натоварвания или пък просто за повишаване на тонуса.

След сеанса в барокамерата може би няма да останем вечно млади, но усещането е подобно. Подишали сме чист кислород, чувстваш се сякаш си изпил силно кафе. За пушачите не се препоръчва в близките часове да прибягват към вредния навик, а всички останали могат просто да продължат да дишат и да забелязват положителните ефекти от потапянето.



История

под налягане


Един от прародителите на днешната барокамера е изобретението на британския духовник Джоузеф Хеншоу от 1662 г., наречено домицилиум.  Камерата му се нагнетявала от въздух, който достигал до нея по тръби на орган. Теорията му била, че хората с остри заболявания се влияят положително от повишеното налягане, а тези с хронични оплаквания - от декомпресията. Уредът му не е имал нужния ефект, преди да се появи липсващата съставка в уравнението: кислородът. През 1878 г. френският хирург Фонтен изработва план за строеж на подвижна операционна с повишено налягане, следват 27 успешни операции. Пръв използва кислород под налягане при кесонна болест Дрегер. През 1939 г. американският флот започва да третира водолази, страдащи от декомпресия, с хипербарна кислородна терапия.
През 50-те години на XX век сърдечният хирург от Холандия Ите Боерема възприема идеята за „наводняване" на тъканите в организма с допълнителен кислород. С екип от учени от Кралския холандски флот провеждат редица опити и след като виждат успеха от експеримента в Амстердам, е построена хирургична хипербарна камерна зала за сърдечни и белодробни операции.

Потопете се в ултрамодерната барокамера в полите
на Витоша:

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „ОКСИЛАЙФ-СОФИЯ"

ж.к. „Манастирски ливади – Б", 
бл. 65, cграда „ЕВРОЦЕНТЪР"

За въпроси
и записване на час:
02/494 0800
www.oxylife-sofia.com
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.