Подкрепете ни!




ЗдравеАлександра Зидарова / 15 февруари 2018

49% успех за бръмбарите знахари

Година и половина след като разказахме за буболечките, които се преглъщат живи, е време да обобщим резултатите


49% успех за бръмбарите знахари
Бръмбари знахари – вече добре познато словосъчетание за всеки, който има интерес към нетрадиционната медицина и специално за читателите на Списание 8. Разказахме за тях в брой 5/2016 г., а в последвалите месеци те обиколиха медийното пространство, предизвиквайки скепсиса на едни и давайки последна надежда на други. Веднага след излизането на броя много от читателите започнаха да проявяват интерес към темата и решихме да им съдействаме да получат бръмбарите, да ги развъдят и да опитат как ще им подействат. Ето че малко повече от година и половина по-късно е време да разберем ефекта от употребата им. Обадихме се на всички 96-има души, чиито координати запазихме, и вече можем да обобщим резултатите. Ако и вие искате да намерите още информация или да споделите своя опит: очакваме ви във фейсбук групата „Бръмбар знахар в България".


Нека все пак припомним накратко. Към темата ни привлече бизнесменът Николай Маринов, който разказа своята вдъхновяваща история за изцеряването си от тежък дерматологичен проблем, свързан със запушени потни жлези. Единственото конвенционално лечение за болестта му били скъпи и болезнени операции, които не давали гаранция за пълно оздравяване. В търсене на решение Николай попаднал на въпросните насекоми и бил приятно изненадан от резултатите. Не само че почувствал сериозно облекчение на оплакванията си... а дори косата му си върнала по-тъмния цвят отпреди много години, свалил диоптрите.



Бръмбарът знахар (Ulomoides dermestoides) идва от Южна Америка, медицинското му приложение е познато отдавна по онези ширини. През последните години предизвика истински бум в Русия, преди да дойде и у нас. Достига дължина 5 мм и ширина 1,5 мм, размножава се много бързо.

Хората, решили да „потърсят неговата помощ", си отглеждат бръмбарчетата и после... трябва да ги гълтат живи, защото веществата, отделяни от коремните им жлези, само така запазват действието, докато стигнат до организма. Умирайки, дребните животинки изпускат отровата си, която е ефективна при псориазис, онкологични заболявания и много други оплаквания.

Според здравословното състояние се поглъщат различен брой знахарчета. Приемът е по един и същи начин - бръмбарите се изсипват в чаша и се заливат с два пръста айрян или се поставят в празни лекарствени капсулки, които се намират в повечето аптеки. Пият се сутрин на празен стомах, поне 30 минути преди закуската. Първия ден се гълта един бръмбар, втория – два, и т.н. При леки заболявания като грип или просто за профилактика знахарят се пие прогресивно всеки ден, като след 30-ия ден започва обратно броене. Така цялата процедура продължава 60 дни. При тежки заболявания като рак бръмбарът също се пие прогресивно, но обратното броене започва чак след 70-ия ден и така лечението продължава 140 дни.


БРЪМБАРИ ПО ТЕЛЕФОНА

И така, ето ни повече от година по-късно. От 96-имата, които сме записали, повече от половината ни отговориха и се съгласиха да споделят мнението си: 55-има са се решили да ги използват и отгледали достатъчно на брой животинки, за да започнат приема.

Сериозно впечатление ни направи изключително малкият брой на хората, споделили, че пиенето на бръмбари им е навредило (едва трима, или само 5,4% от всички). Двама от тях се оплакаха от стомашни киселини по време на приема на бръмбарчетата, една от жените усетила стягане в гърлото. Като цяло проблемът бил в това, че тъй като са живи, ѝ е било трудно да ги поглъща. Третият човек, за когото бръмбарите се оказали негативен фактор, се опитвал да пребори проблемите с дебелото си черво, но вместо това развил псориазис. Разбира се, той съвсем не е уверен дали точно животинчетата са му се отразили негативно, или имат значение другите лекарства, които е приемал.

А ето и по-добрата новина. Физическо или емоционално подобрение са изпитали 49,1% от анкетираните! Решихме да ги разделим в тези две категории, тъй като някои хора не са излекували болестта си, но като цяло се усещат по-жизнени и мотивирани или виждат подобрение в тонуса си. За разлика от тях онези, при които се отчита физически положителен ефект, имат подобрение в диагнозата, потвърдено от скорошни изследвания.



Направи ни впечатление и нещо друго: почти всички, които ни зарадваха с положителен ефект, са спазвали и другите ключови условия, за които разказа Николай – да не приемат алкохол и да не пушат.

Важно е да отбележим, че всички от този раздел ни разказаха, че са съчетавали приема на бръмбарчета и с някакво друго лечение – някои се доверяват на алтернативна медицина, а други – на конвенционалната. Повечето онкологично болни хора, с които се свързахме и при които е имало ефект, са комбинирали приема на бръмбарите знахари с химиотерапия.

Някои разказваха за странични ефекти... само че позитивни. В немалко от случаите хората се похвалиха, че им е потъмняла вече побелялата коса!





ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

Една жена сподели, че освен че поглъща необходимия брой животинчета всяка сутрин, посещава енергийни места на България, откъдето организмът ѝ черпи сила, за да се пребори с рака. За две седмици е пътувала в Бразилия при познатия на читателите ни Жоао де Деус, след което, за да не загуби получената енергия, започнала да издирва центрове на силата у нас. Едно от местата, които е посетила, е село Крибул, където отишла също при друг от известните герои на Списание 8 – баба Юлия (брой 5/2015). Няколко месеца по-късно ракът е почти победен. През този период тя е приемала и традиционните лекарства. Жената обаче смята, че със сигурност бръмбарчетата са били ключов елемент от положителното развитие, защото преди тях приемала същите медикаменти, но подобрение нямало.

А ако трябва да отидем обратно в лоното на конвенционалната медицина... особено впечатляващо беше, че в списъка ни имаше професор, при това лекар! Проф. д-р Диана Йонова два мандата е ръководител на Университетския клиничен център по диализа към софийския Медицински университет. Тя беше изключително провокирана от идеята за бръмбарите знахари като допълнително алтернативно лечение, когато дойде в редакцията, за да ни помоли за няколко от животинките. За разлика от останалите хора, тя не идваше, за да потърси помощ за себе си, а за да има от бръмбарчетата, защото като лекар много добре знае, че в тежък момент понякога надеждата идва от най-неочаквани посоки.

Сега ни разказа и развитието: проф. Йонова ги развъдила бързо и вече имала шанса да провери ефекта от тях. Първо ги дала на дъщерята на своя съученичка, млада жена, диагностицирана с раково заболяване. След 2-3 месеца в комбинация с конвенционалната терапия тя се чувства значително по-добре. Облекчил се и анемичният є синдром.

После дала от бръмбарчетата и на своя колежка лекар, диагностицирана с карцином на гърдата. След месец прием обаче заради операция се наложило да спре и така и не станало ясно дали има ефект. Като цяло проф. Йонова е убедена, че знахарите наистина биха могли да бъдат полезни и може би най-вече при комбинирана терапия с традиционни медикаменти. Тя допълва, че и самовнушението играе известна позитивна роля, която не бива да се омаловажава в холистичния подход към лечението на заболяванията.




ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО

Друга наша събеседничка пък разказа, че се е вдъхновила от бръмбарите, но по по-различен начин. Тя се отказала от химиотерапията, която не давала резултат, и започнала да приема знахарите, преди да забележи, че я вдъхновява... тяхната организация като общество. Забелязала колко са систематични и когато например бъдат преместени в нов аквариум, намират начин да възстановят стария си ред за не повече от седмица. Сподели, че животинките ѝ помагат психологически, превръщайки я в по-организиран човек. Тъй като ги комбинира с индивидуална психоанализа, казва, че помощта, която бръмбарчетата ѝ оказват, е точно това, от което се е нуждае.

Може би най-оригинална беше историята за майката на 9-годишно момче, която тайно пъхала бръмбарчета сутрин в чашата му със сок и той бил убеден, че са хапчета. При хлапето проблемът бил, че имало много слаба имунна система и боледувало не само често, но и сериозно, дори на няколко пъти влизало в болница заради усложненията на най-обикновен грип. Жената наблюдавала забележителна промяна, тъй като от декември 2016-а до август (когато проведохме разговора) синът ѝ не се разболял нито веднъж! Момчето обаче на 30-ия ден забелязало движещи се краченца в сока си и разбрало, че не пие лекарства, а животни. От погнуса не се съгласило да продължи нататък.

Разбира се, съвсем не всички казват, че знахарите са им се отразили добре. 45,5% от опиталите не са усетили нито подобрение, нито влошаване в състоянието си. Някои отдаваха това развитие на факта, че не са спирали да пушат цигари и да пият кафе. Други смятаха, че може би тяхното заболяване не се влияе от бръмбарите. Трети вярваха, че няма ефект, защото не са ги вземали редовно. Останалите пък отдаваха липсата на резултат на това, че подобно на всяко друго лекарство, и бръмбарите не влияят на всекиго...

Например една дама, предприела 30-бръмбаровия курс, не успяла да подобри диабета си. Според нея причината е, че не е спирала цигарите и кафето. Тя обаче не смяташе приема на знахарчетата за напълно безрезултатен, тъй като беше забелязала, че зимата, в която се лекувала, не се разболяла нито веднъж, за разлика от колегите си, които падали жертва на почти всеки вирус.

И така, обобщението оставяме на вас. Отново искаме да подчертаем, че в никакъв случай не препоръчваме на никого пиенето на бръмбари знахари. Ние просто вършим своята работа: да показваме опита и да търсим истината.


Автор: Александра Зидарова
Материалът е публикуван в бр. 12/2017 на Списание 8.


Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година