Подкрепете ни!




Здраве9 март 2018

Козметологът Валентина Бевакуа: Чуйте кожата си, тя знае всичко

Новото поколение грижа за кожата е индивидуално и свързано с микробиома на всеки от нас

Козметологът Валентина Бевакуа: Чуйте кожата си, тя знае всичко


Михаела Ценкова

Валентина Бевакуа е професионален козметолог, специализира фин органичен синтез в направлението козметична химия. Петнадесет години посвещава на козметиката и науките, свързани с нея в Италия, където се потапя в света на съвременните био- и козметични технологии. Валентина е сред малцината българи, които имат специалност козметична и дермоестетична психология в Милано към Италианската асоциация по психоестетика. 

Повече за скритите рискове в козметиката четете във водещата тема на мартенския брой на Списание 8.

- Валентина, ще ни разкажете ли какво представлява козметологията като наука?
- Козметиката е средство да се чувстваме по-комфортно, да сме по-красиви. А козметологията е наука за козметиката, ориентирана на 360 градуса. Тя изучава козметичните продукти във всеки техен аспект от тяхното създаване: формулиране, оценка за сигурност, оценка за ефикасност, маркетинг, въздействие върху човешката кожа и правилна употреба. Един козметолог трябва да е добре информиран в много аспекти. Минава се през органичната химия, физикохимия, биохимия, важно е дълбокото познаване на органичните компоненти в козметиката. Химията не е демон, тя е наука. Когато човек каже: „тъпчат ме с химия", това е заблуда. Ние сами приемаме „химия" всеки ден чрез това, с което се мажем, и това, което ядем. Всяко нещо е изтъкано от 1-2, 10 или 20 химични елемента, които са в определена синергия и това не бива да ни притеснява. Всъщност всичко е на практика химия.

- Изучавала сте и естетическа психология, по какъв начин психоестетиката се свързва с козметиката?
- Козметиката е една от най-свързаните с човешката психика науки поради много аспекти от човешката физиология. В XXI век не можем да не ползваме козметика, защото трудно може да бъдем представителни и приети от обществото в контекста на социалния ни облик. Един от късметите, които ни донася този век, е именно козметиката. Всички нови постижения в тази сфера водят до все по-изчистени формули и прилагането на зелени и безопасни технологии. Така все повече се намалява дори рискът от алергични реакции.
Новото поколение козметика е свързано с разработването на продукти, чийто състав е възможно най-близък до човешкия микробиом. Ние сме такива, каквито сме, облечени от нашата кожа - нашата физическа физическа и психологическа граница между нас и заобикалящия ни свят. Върху нея живеят уникалните за всеки милиарди бактерии, които тежат около 2 кг. Най-новите козметични технологии са насочени към поддържането на баланс между тях и заедно с тях, при всеки от нас те са в уникално съчетание.

- Има ли от какво да се плашим в състава на съвременната козметика?
- Идеята, че нашите баби са използвали по-качествени продукти в миналото, защото са били по-близо до природата, не е съвсем вярна. Не отричам бабините илачи, но днес сме на ново ниво благодарение на прогреса и развитието на козметичните технологии. Много важен фактор е, че днес живеем в различна среда от тази на предишните векове. Въздухът не е същият, нито храната или кожата ни. Нормално е да се търси нещо, което е по-пригодно към сегашната епоха. Ако надникнем в козметиката през Средновековието, ще видим използването на оловно белило и редица други опасни съставки: хората са умирали млади и зелени заради експериментите, които са правили върху себе си, в името на хубостта си. Не всичко домашно направено е сигурно. За всеки човек е ефикасно различно нещо. Съветвам ви, дори да ви прозвучи различно и странно от всичко, което сте чели или чували досега, да подхождате със спокойствие и наслаждение към избора на козметика.
Ако все пак усетим кожно раздразнение или друг вид дискомфорт, може да отстраним лесно проблема, ако спрем употребата на определен продукт. Няма да ни разболее, нито ще ни навреди в истинския смисъл на думата. Но и няма продукт, който да е съвместим с всички потребители, винаги ще има такива, на които няма да му се отрази оптимално.

- Какво мислите за включването на алкохол или по-точно спирт в козметичните продукти?
- Обикновено той се слага в продукти, които имат за цел да стегнат порите. Сред мъжката козметика има най-много артикули, в които е вложен алкохол. А когато говорим за козметиката при мъжете, там той, освен лека дезинфекция, има психологически ефект, носи усещането за свежест и чистота. Ако не се усети леко щипане по бузите, го няма и усещането за търсения ефект. Като вещество той е изключително летлив и няма как да говорим за вреда.

- Защо петролните деривати се използват в козметиката?
- Ако производителят има възможност да избере по-евтини козметични компоненти, е вероятно да се спре на такива. А те са и по-стабилни, вложени в самите формули, в сравнение с други компоненти. Различно е, ако нефтените продукти са заместени от растителни масла. Те са дар от природата, представляват различни комбинации от мастни киселини. Но обикновено са податливи на оксидиране, този процес дестабилизира формулата и може да наруши външния вид. Петролните деривати могат да имат трайност години, без да се променят и струват една десета от растителния и по-полезен техен еквивалент.

- Как действат естествените растителни масла?
- Кожата много обича този вид вещества, защото са изключително съвместими с нея, техният афинитет е близък с този на кожата. Изпозлвам случая да кажа, че ако на човек му се прииска да си вземе един продукт, е добре да го направи, това е част психоестетиката. Задейства се първият механизъм на желанието. Кожата се опитва да общува с нас, изпраща ни сигнали, но ние не винаги я чуваме. Ако усещаме потребността да се намажем с кокосово или какаово масло, или каквото и да е друго масло, нека го направим.
На боксовия мач „крем срещу масло", дълга и сложна тема, изникват много въпроси. И двете козметични средства не се изключват взаимно, а целта им е да донесат комфорт. Когато ги използваме, ни донасят желаното приятно усещане и следователно целта е постигната. Кремът често е комбинация от различни масла, но не само. Базовите растителни масла не бива да ги използваме винаги, защото почти всички имат загряващ ефект, който не е приятен през летните месеци. Тогава на помощ идва кремът или гелът.

- Трудно можем да се ориентираме сами в огромното море на пазара. Как да изберем продуктите, които са най-подходящи за нас?
- У нас липсва едно много важно звено между продавача и купувача, като това не е т.нар. продавач-консултант. Тази роля не може да бъде изцяло прехвърлена нито на фармацевта, нито на дерматолога. На запад това са т.нар. квалифицирани козметични информатори. Разбира се, може да се обърнем към дерматолога или фармацевта за съвет и консултация за избор на козметика, но повечето хора предпочитат да изпробват сами различни продукти и обикновено се търсят специалистите само когато има налице здравословен проблем.

- Как се тестват козметичните продукти?
- Обикновено се набират доброволци, които участват в тези проучвания, но фокусът е насочен най-вече към възприятията. Цели се доволството на клиента, идеята е изместена към сетивния анализ. Дали един крем се усеща прекалено мазен или по-лек, дали ни харесва ароматът му, текстурата, дали се усеща при нанасяне като студен или има затопляне. Методологиите, по които се оценяват, са с много фактори и спрямо тях се изготвят анкетите. След оценяването се създава такава текстура на продукта, каквато е предпочетена от повечето участници. Съответно има и видими тенденции.

- Коя е основната мода в козметиката днес?
- Наблюдава се тенденцията на все по-леките и полупрозрачни текстури. Те са все по-предпочитани от масовия потребител, но консистенцията на продукта не е задължително да влияе на качествата му. Може да се изработи крем със същия състав и свойства, но изгледът му да бъде такъв, какъвто клиента пожелае, гъст или лесен за разнасяне. Козметика се създава с цел да действа добре, да е в ролята си на козметика, а не на лекарство със съответните предупреждения за нежелани ефекти, или упътвания за строго определен прием.

- Има ли разлика между усещането за ефект и истинското подхранване на кожата?
- Хубаво е да се прави разлика. Това, че веднага след еднократната употреба на даден козметичен продукт постигаме ефект „уау", не е задължително да означава, че те наистина са подхранили, хидратирали или каквато цел е заложена със съответния продукт. Може да се окаже просто един маскиращ ефект и след измиването на продукта да се върнем към изходното състояние преди прилагането.
За да имаме траен ефект от приложението на козметични продукти, е необходимо да проявим дисциплина и постоянство като потребители - нещо, което обикновено не правим. Колко хора успяват да си наложат два пъти в седмицата да си правят топли и хладни маски за коса например? По-лесно е да се измиеш бързо и да имаш краткотраен и чисто визуален ефект: гладка и лъскава коса след шампоан и балсам. Няма нищо лошо, но тогава просто трябва да знаем, че ефектът ще изчезне също толкова бързо.
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.