Подкрепете ни!




ЛюбопитноГеорги Караманев / 5 март 2014

Д-р Скатов по скатовете

Българин може да е първият веган, покорил без кислород Еверест, нужна му е подкрепа!


„Три месеца бях веган. Едва тогава разбрах, че такова нещо съществува", усмихва се Атанас Скатов. Впрочем той не спира да се усмихва, има излъчването на щастлив човек. Само след месец ще потегли към едно голямо предизвикателство, колкото да покаже, че няма прегради пред човека, уверен в себе си, в уменията и целта си. 
За да го постигне, той се нуждае от подкрепа. Вече ясно е показал какво умее – макар отскоро да се занимава с алпинизъм, успява в нещо, оказало се трудно постижимо за българин досега: покоряването за по-малко от година на първенците - европейския Елбрус, африканския Ухуру и южноамериканския Аконкагуа. Искрено му желаем четвъртият да допълни списъка след два месеца. Най-високият на Азия. На Земята. Великият. Джомолунгма!



Едва на 25 години, Атанас става най-младият доктор в Хумболтовия университет в Берлин. Защитава успешно степента си по растителна защита с биологични средства – тоест как да се справяме с вредителите по културите с помощта не на опасните химикали, а на естествени средства, като например техните природни врагове. На агронома от Сливен в сърцето му е природата. Преди 8 години решава, че обича твърде много животните, за да ги яде и избира вегетарианството.

Именно природата го тегли към родната страна и след като успешно става доктор, се завръща у нас и започва да се труди по специалността си. Заема висока мениджърска позиция във фирма, предава знанията си и като университетски преподавател...
Това обаче не продължава дълго, защото отново и много силно усеща зова на природата. „Реших да опитам нещо съвсем ново. Не ти харесва вътре и искаш да излезеш от задушаващата матрица."



Точно преди 3 години Атанас разбира, че му е нужно ново предизвикателство, което търси и намира в дивото. Изминава пълния маршрут Ком-Емине по билото на Стара планина. И решава, че това ще прави оттук нататък – да превърне природните върхове в житейски, да се отдаде на височинния алпинизъм, макар че преди това никога не се е занимавал активно със спорт. Затова и досега продължава да се нарича алпинист аматьор. „Влюбих се в планината и тя се влюби в мен!"

Година по-късно, през януари 2012 г., докато катери поредния български връх, носи със себе си парченце кашкавал. Хапва го, но кой знае защо му става тежко и решава, че не му е нужно – ще му е по-леко и енергизиращо, ако се справя само с даровете на флората. Пробва веганството като своеобразен експеримент със себе си, но днес е изключително доволен от резултатите. „Започнах да летя!"

Напълно спира млечните продукти, от които му липсва само сиренето. Но целта според него си струва. Чак след 3 месеца, гледайки в интернет, Атанас открива, че всъщност липсата в менюто на животински продукти се нарича веганство и даже е доста популярно. 

ВЕГАНСКИ СИНИ ПЛАНИНИ

Усеща се все по-силен, сваля килограми, чувства се добре и решава, че това е неговият начин на хранене. Майка му е доста скептична и го кара да си прави редица изследвания. Не по-малко консервативно отношение към хранителния му режим има и личната лекарка, назначавайки няколко кръвни картини, но нищо не се оказва извън нормата.

Върховете са пред начинаещия алпинист – 3 пъти преминава маршрута от Ком до Емине, участва в редица състезания по планинско колоездене и екстремни надпревари, печели безброй награди. Сред другите по-впечатляващи негови постижения е, че се включва в 24-часово 100 км планинско ходене, печели денонощна надпревара по планинско колоездене, както и купа „Мургаш" 2012. Всичко това, след като никога преди не се е занимавал с какъвто и да било спорт. Побеждава съперници, които от малки тренират съответните дисциплини. 

„В планината ми е най-добре, то и името ми е такова – доскоро се сещах само за рибите скатове, но скоро една приятелка ме накара да се замисля, че може да идва от планинските", отново ще кажем, че се усмихва мъжът. „Само в планината се чувствам балансиран, спокоен, изпълнен с любов и щастие. Тя ми помага да открия фини детайли от своя характер, да размишлявам върху живота и неговите закономерности."

ОТ ЕВЕРЕСТА
ПО-ВИСОКО НЯМА

Тогава Атанас се замисля – след като не е чувал за този начин на живот до доста голяма възраст, дали не е така и с останалите? Не е ли редно хората да знаят, че и без животински продукти е възможно да се живее, при това пълноценно? Да се практикува един от най-изтощителните спортове изобщо – височинният алпинизъм...



Затова си поставя и конкретна цел. В началото на 2012-а докторът по растителна защита решава, че е намерил достойното предизвикателство – да покори най-високите върхове на всички континенти и по този начин нагледно да покаже, че и човек с по-различен хранителен режим би могъл да се справи с нещо толкова сериозно.

Много бързо започва да реализира идеята на практика. Както стана ясно, през изминалата 2013-а първите три изкачени върха са факт. И в началото на тази година Атанас се замисля, че би било чудесно, ако успее да потегли към Еверест именно сега – точно 30 години след първото покоряване на световния първенец от българин, Христо Проданов.   

Започва кампания за набиране на средства. Изкачването на Еверест, уви, днес е чист бизнес. От предвидените 23 750 долара (какво включват те, Атанас подробно е описал в сайта си) цели 10 000 са за разрешително за влизане в парка и изкачване на върха. „Всичко вече е комерсиално, но хубавото е, че е достатъчно да преведеш парите и получаваш разрешението", разказва докторът.

СГОВОРНИ ВЕГАНИ 
ПЛАНИНА ПОВДИГАТ 

Веганът алпинист се надява  да успее да събере навреме парите, така че в началото на април да потегли за Хималаите. От 6-и до 9-и заминават три експедиции, към всяка от които той би могъл да се присъедини, стига да намери нужните средства. Ако това стане, април ще е посветен на аклиматизацията, а в началото на май българинът ще започне похода си към върха. Решен е да го направи без кислородна маска, а от проучванията си не е намерил друг човек, покорил Еверест без животински продукти в менюто си и без кислород. Докторът алпинист е категоричен, че не иска да налага на никого своя режим на хранене, а всеки трябва да избира това, което смята за близко и негово собствено. Ключовото обаче е да се знаят възможностите – че и без месни продукти се живее съвсем пълноценно, и едва тогава да се прави информиран избор. 

„Това, което знаем за храненето – че трябва да се смесват задължително различните групи храни, не е вярно. Поне не за всички. Доказват го монасите от „Шаолин" – похапват цял живот ориз и зеленчуци, а са най-силните, най-здравите и издръжливи хора на планетата. Тоест протеинът е само в главата", размишлява д-р Скатов. 

Разбира се, макар да се чувства силен, Атанас е изпадал и в тежки ситуации, височинният алпинизъм си е екстремен спорт. 

ВЯТЪР ЕЧИ, 
ПАМИР СТЕНЕ

До момента най-големи перипетии Атанас е имал не с континенталните първенци, а при изкачвания в Азия. Решава да комбинира покоряването на Елбрус и връх Ленин в планинската система Памир, при това обратно на повечето катерачи, дори и със сериозен опит, тръгва сам. Времето не е благосклонно, но с упоритост се справя с голяма част от предизвикателството. 

Разумно отказва да продължи до 7132-метровия Ленин и стига до ниво 6900, където вижда, че времето няма да е благосклонно. До Еверест без съдействието на шерпи и яковете им никой не би могъл да занесе за себе си най-малкото нужната храна за дългия престой от около 70 дни. И макар че в нея няма животински продукти, менюто на вегана алпинист поне отвън много прилича на това на останалите – по височините това са ядките и консервите. 

Вариантите за изкачване са през Тибет или Непал, първият е по-сложен, но и по-евтин. Именно него е избрал Атанас за предстоящата си авантюра. 8-10 дни е пътят до базовия лагер, а след него остават 42 км до Джомолунгма. Тук е възможно алпинистите да се разделят и всеки да извърви сам последните стъпки до голямата цел. 

Дали първият веган, изкачил върха на планетата без кислород, ще е българин – скоро ще знаем, а дотогава остава да му стискаме палци да намери необходимата подкрепа и късметът да е с него. 

Макар и на прага на най-голямото, той не се бои. Защото, когато рискът е преценен и си знаеш способностите, всичко е възможно. „Разумен човек съм, не бих тръгнал току-тъй. Но ако имаш мечта, тя ти дава сили да продължаваш. Искам да покажа нагледно, че всеки е способен на всичко, стига да го иска силно, да вярва и да не се бои да вложи труда си!", споделя веруюто си планинарят. 

„Целта ми е да демонстрирам на повече хора, че има и друг начин на живот освен най-разпространения. Че след като човек, който никога не е спортувал преди, може да се справи с едни от най-големите натоварвания - височинния алпинизъм, значи и без животински продукти се живее пълноценно. Даже е добре за физиката, за психиката, за духа. Никой не би повярвал на един дебел фитнес треньор с голямо шкембе – и тук е същото. Мисля, че примерът е много важен. Мечтите нямат цена и всеки, който успее да ги изпълнява, се чувства окрилен. Едва тогава може да е истински полезен на останалите", завършва отново усмихнат Атанас, един човек, който има основанието за такива силни фрази, доколкото не само на думи, а и на дела е смело устремен към най-високата си мечта... 

Материалът е публикуван в брой 3/2014 г. на Списание 8.

Още за Атанас:
www.atanasskatov.com
www.facebook.com/atanas.skatov
Подкрепете го на: drskatov@gmail.com
Банкова сметка в Уникредит Булбанк:
IBAN:BG75UNCR70001521430722
BIC: UNCRBGS
Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google