Подкрепете ни!




Любопитно4 септември 2016

Майкъл Батърфийлд: Аурата на Майка Тереза те променя!

Днес официално канонизират Светицата от Калкута. Представяме ви един разказ за нея от първо лице


Утре се навършват 9 години от смъртта на Майка Тереза. Вероятно и затова именно днешният ден бе избран от Ватикана за официалното ѝ канонизиране. Очаквайте в новия брой на Списание 8 подробен материал за Светицата от Калкута! Тук ви представяме интервю с Майкъл Батърфийлд - един наш приятел, който лично се е срещал с Майка Тереза и има какво да разкаже за впечатленията си от тази невероятна жена.

- Майкъл, разкажете ни за Майка Тереза, която ви е преподавала география навремето!
- През 1955 г. с майка ми пристигнахме в Калкута. Дотогава 3 години учех в училище „Монтесори" в Мумбай, но се преместихме и по това време никъде нямаше английски училища. Всички деца на британци, чужденци и дипломати ги връщаха в техните страни, за да получат образование. Аз и моите родители обаче  решихме, че ще остана в Индия, вместо да отида в интернат във Великобритания, защото бях роден в Индия и говорех перфектно хинди. Надяваха се, че ще намерят училище, в което ще говоря и на английски, и на хинди. Единственото такова беше „Сан Лорето". В него имаше само момичета – 400, всичките индийки и католички. Направиха изключение и монахините ми разрешиха да остана там 6 месеца. След като те изминаха и все още нямаше къде другаде да уча в Калкута, монахините ми разрешиха да остана още четири години. 
Майка Тереза ни преподаваше два пъти в седмицата география и католицизъм.  По това време тя не беше известна, наскоро беше създала благотворителна организация в помощ на бедните. Но имаше нещо в нейната аура и нейната личност, което ни караше да чувстваме, че е по-различна. Другите сестри бяха много строги и сериозни, а Майка Тереза се държеше приятелски, човешки и грижовно. Когато идваше да ни преподава, всички в класа чувствахме нещо специално само поради факта, че идва при нас. Казваше ни с усмивка: „Добро утро, деца", ние отвръщахме: „Добро утро, майко Тереза".  Тя продължаваше: „Как сте днес?". И всички се усмихваха. Не беше като Майка Бърнадийн, която ни преподаваше математика, нито като Майка Супирия... католическите монахини са много взискателни, могат дори да те ударят по ръцете.

- Наистина ли?
- О, да! Плесват те, аз бях винаги в беда. Но Майка Тереза никога не е наказвала никого. Когато ни преподаваше, никой не говореше. Всички бяхме съсредоточени и слушахме в захлас. Обикновено се закачахме, но когато тя идваше, всички се умълчавахме. Никога не вършехме глупости, докато ни преподаваше.  А беше просто учител, просто монахиня... Говоря за 1955-6-7 г., когато Майка Тереза ни преподаваше. Аз бях като кученце, при другите монахини се държах палаво, слагах катерички на бюрата на момичетата и на учителката. Носех ги в джоба си. Следваше: „Майкъл, ела тук!". „Аз? Не, не го направих аз". „Ела тук..." Ако можете да си представите живота ми тогава: само момче с 400 момичета. Е, как да стоя мирен? И да спомена - имах светла коса и бях чаровен. Бях непрестанно умоляван от монахините да престана и вечно наказван за неподчинение. Но Майка Тереза никога не ме е наказвала! В нейните часове бях тих, защото тя имаше специална аура, всички седяхме тихо и слушахме.

- На колко години бяхте?
- По това време бях на седем и останах там, докато не навърших десет. Аз бях малък, но прекараното време в училището „Сан Лорето" остави огромен отпечатък върху моя живот. Всичко, на което Майка Тереза ме научи, нейното поведение, харизма и нейните учения останаха в моя живот и досега, помня всичко. Моите родители поеха риск и не ме изпратиха в Англия, но това бе най-доброто решение, което някога са вземали. В Индия останах до 17-годишна възраст.

- Спомняте ли си някой специален момент, свързан с Майка Тереза?
- Помня как тя обучаваше най-бедните деца и техните родители под дървото баниан в ботаническите градини в Калкута... Аз се измъквах тайно и минавах през реката Хуугли с лодка, за да отида на някои от нейните учения. Седяхме на земята с кръстосани крака и слушахме проповедите ѝ. В по голямата си част те се отнасяха до това, че хората трябва да са благодарни и щастливи за всичко, което имат. Това бе нещо много важно за мен, което осъзнах по-късно. То ми дава вътрешна сила и възможност да се изправям лице в лице с всеки проблем и да се справям с него по възможно най-бързия начин, вместо да седя и да мисля какво да направя... просто го разрешаваш и продължаваш. Най-важното бе, че каквото и да имаш в живота си, трябва да го оценяваш. Докато имаш порция храна, няколко чаши вода, дрехи на гърба си и покрив над главата, всичко след това е лукс в живота! Това е едно от най-важните неща, които помня от Майка Тереза. 
Това много добре е обяснено в книгата „Градът на радостта", написана от известната журналистка Доминик Лапиер. Когато тя и мъжът й отишли до Калкута на ваканция, останали три години. Книгата ми припомни точно видяното от мен като дете, във всеки един от дните там. Невероятното е как тези бедни хора бяха толкова щастливи. Книгата стана бестселър, а филмът спечели „Оскар" за най-добър сценарий.В главната роля  беше Патрик Суейзи. Най-невероятното, свързано с тази книга, е, че когато живеех в Англия, съседът ми Майкъл Робъртс ме покани да отида с него до Калкута - беше оператор на филма „Градът на радостта". Не отидох, защото трябваше да управлявам бизнеса си, но бях консултант на продукцията... 
Друг специален момент, свързан с Майка Тереза, бе, когато кралица Eлизабет дойде през 1961 г. за нейната индийска обиколка в Калкута. Тогава бях поканен от Британското посолство, тъй като бях единственият британски поданик, учещ в Калкута. Кралицата се срещна с деца от различни училища. Дадоха ми да нося бадж около врата (показва баджа – бел. ред.), пазя го през всичките тези години. На гърба му пише: „Детско събрание в Радж Баван, 18 февруари 1961 г.". Тук е моето име и номера на автобуса - 3. Номерът на баджа е 239. За мен случаят е незабравим, защото Майка Тереза също бе поканена и аз седях точно до нея!

- Чувствал ли сте след това невидими помощ, подкрепа от Майка Тереза?
- Да. Непрекъснато. Чувствам духа на Майка Тереза непрестанно до мен, независимо дали съм в Америка, Азия или България. И непрекъснато ми се случват някакви събития, свързани с нея. Като филма „Градът на радостта" или като срещата ни с Диана с нунция от Ватикана в София. С жена ми го срещнахме, след което бяхме поканени на специална служба, посветена на Майка Тереза в католическата църква в София. За първи път влизах в нея. И познайте какво! Там бяха монахините от нейната благотворителна фондация в Пловдив, които бяха дошли на службата... Аз им се представих, говорих с тях на хинди, разказах историята си. 
Диана Дафова (съпругата на Майкъл): Покани ни тогавашният посланик на Австрия Карл  Дийм и се оказа, че точно в този ден Майка Тереза е предложена за канонизиране. След службата раздадоха осветени във Ватикана медальони с нейния лик  като сувенир. Аз направих  матрица от един от тях  и поръчах копие от сребро за Майкъл. Оттогава никога не го сваля от себе се... И още нещо странно се случи на тази среща. След службата имах възможност да поговоря с нунция  за песента, която съм написала - „Каризма - духовна красота", изпълнена на италиански и латински и че след завършване на записа й съм казала спонтанно, че тя трябва да бъде чута от папата. Тогава нунцият ми каза: „Защо не! Ела утре сутринта и ми донеси албума с послание до папата. Аз ще му го предам лично". Така и се случи. Но виж колко е интересна връзката, тази среща стана точно по повод службата за Майка Тереза. Изпратих диска и писмо до папа Йоан Павел II и шест месеца по-късно получих писмо от него, което отново „случайно" отворих точно когато CNN предаваше директно от Ватикана служба, посветена на Майка Тереза. В писмото Йоан Павел II, който също бе обявен за светец, ми благодари за идеите, вложени в музиката ми и пишеше, че ще се моли за мен.  С Майкъл сме благословени от двама светци приживе.


Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google