Подкрепете ни!




Наука9 ноември 2016

Роб или роБОГ?

Изкуственият интелект - водеща тема в брой 3/2016 на Списание 8



Чуйте лекцията на Николай Теллалов за съжителството с изкуствен интелект на целодневното събитие "Списание 8 НА ЖИВО", което ще се проведе на 12 ноември 2016 г. в Независим театър в София!

През 2045 г. според футуролози ще настъпи технологичната сингулярност – онзи момент, в който компютрите ще са толкова по-умни от нас, че не се знае какво ще последва. Следващата стъпка в еволюцията – машинният интелект, ще ни надмине с бясна скорост и ще донесе със себе си бъдеще, за което като че ли не сме готови.

Свикнали сме да се възприемаме като черешката на земната торта. Като перлата, върха и едва ли не крайната точка в еволюцията на нашата планета. Със сигурност имаме своите основания – въпреки че, ще се съгласите, често действията ни са неразумни, дори по детски прибързани, никой не може да оспори на хората позицията на биологичния вид, властващ на Земята. 
През последните десетилетия по изумителен начин ускоряваме развитието на своята цивилизация, особено що се отнася до технологиите. С помощта на главоломно напредващите иновации всеки от нас има достъп до колосални обеми информация и такова разнообразие от ресурси, които само допреди броени десетилетия не биха могли да се поберат в мечтите и на най-смелия фантаст.

Човекът обаче често приема за даденост всичко, което вижда. Толкова бързо животът ни се промени от компютрите, че въобще не ни е до това да се замисляме в каква посока ще ни отведе тази еволюция. А както предупреждава самият Стивън Хокинг – това може да е и най-голямата грешка на човечеството. Защото, макар да спорят за конкретните изражения, учените са единодушни, че ускоряващото се развитие на технологиите рано или късно ще създаде изкуствен интелект, който да оспори нашето човешко първенство.

Отгръщайки страниците от новия брой на „8" заедно ще надникнем в бъдещето. Ще дадем думата на учените – футуролози, инженери и изследователи, които създават и анализират следващите етапи на изкуствения интелект. После ще потънем в задълбочените, но и по човешки емоционални размисли на писателя Николай Теллалов. Той ще ни даде своята хуманна и мъдра гледна точка за това, че създаденият от нас изкуствен интелект няма да бъде нищо повече от отражение на нас самите, на нашия светоглед и начина, по който сме устроили обществото си.


Не човек, а желязо

Футурологът Рей Кърцуайл обещава,
че през 2045 г. животът ще започне отначало: компютърният мозък ще се превърне в следващата огромна стъпка на земната еволюция


„Уотсън президент! Уотсън президент!" Не, не е дошло време за поредните избори, в които с аргументи или кебапчета някой се опитва да печели гласа ви. Нито пък верният помощник на Шерлок Холмс е решил рязко да смени професията си. Всъщност агитационният призив идва от учени в широк кръг области, творци или просто личности с поглед в бъдещето, обединени от каузата да помогнат още тази година за президент на САЩ да бъде избран... суперкомпютър. 

Кой ли е този „Уотсън" и дали наистина не би могъл да се справи по-добре от някои американски президенти? Ако си спомним за определени досегашни обитатели на Белия дом, то решението за машина звучи като даже доста добра идея... Суперкомпютърът, дело на IBM и носещ името на основател на компанията, е една от аналитичните машини, чиито пробиви през последните години дават храна за размисъл на футуролозите и специалистите по изкуствен интелект. Защото мощният изчислител е много повече от математически инструмент или просто алгоритъм – „Уотсън" е способен да се учи сам, обработва с огромна скорост колосални масиви от информация и... успя да победи човек в състезание, в което доскоро смятахме, че запазваме предимството си пред машините.

УОТСЪН ПРЕЗИДЕНТ!

„Джеопарди" е популярна американска телевизионна викторина, която няма своя аналог у нас. Различното от останалите е, че въпросите в нея се формулират по пътя на асоциациите – например не ви питат директно коя е столицата на САЩ, а ви споменават думи, с които се описва някаква шега за нея или други индиректни подсказки. Въпросите са така формулирани, че изискват не само разнообразни познания, но и комбинативно мислене в различни форми. Затова се смяташе, че няма как компютърът да е по-добър от човешкия мозък в такава надпревара. Само че допреди 2011 г., когато „Уотсън" победи най-силните състезатели в играта. Суперкомпютърът не само чете и разбира многосмисловия език на задачата, но същевременно извлича знанията, необходими му за отговора, от стотици милиони страници документи, в това число и „Уикипедия".

В надпреварата не липсвали и любопитни куриози. Запитан: „най-голямото летище на този град е кръстено на герой от Втората световна война, а второто най-голямо – на битка от същата война", кой знае защо „Уотсън" отвърнал: „Какво е Торонто?". Защо „отрочето им" дало такъв странен отговор, не могат да кажат и създателите, тъй като компютърът вече има собствен начин на мислене и анализ, който не е предварително програмиран, а се развива в хода на задачите. 

След триумфа „Уотсън" посреща нови предизвикателства – създава кулинарни рецепти, изчислява вероятността определени хора да развият заболяване при генетично предразположение – все въпроси, които искат остър ум, но и нестандартни форми на анализ. Така стигаме до задаващите се избори за президент на САЩ. Според почитателите си „Уотсън" би бил по-способен да анализира сложната, многопластова информация, необходима, за да бъде взето важно решение, би го правил ясно и прозрачно, би бил независим от различните лобита и крайните емоции.
Не избързваме ли обаче с това до такава степен да признаем превъзходството на машините? Не дезертираме ли твърде лесно от състезанието за това кой е най-интелигентният вид на планетата?

БЛИЗКО БЪДЕЩЕ

„Аз съм те родил, аз ще те убия!" – казва строго героят на Гогол Тарас Булба и изпълнява заканата си. Що се отнася до хората и компютрите обаче, по-вероятно изглежда да се случи точно обратното – ощетен да се окаже създателят.

През юли 2015 г. над 1000 водещи изследователи в областта на роботиката и изкуствения интелект подписаха отворено писмо, в което предупредиха за опасността от употребата на изкуствен интелект за военни цели и автономни оръжия. Сред подписалите личаха личности като основателя на „Тесла" Елон Мъск, съоснователя на „Епъл" Стив Возняк и Стивън Хокинг. Самият световноизвестен физик година по-рано написа, че подценяването на опасностите от развитието на изкуствения интелект може да стане най-голямата грешка в историята на човечеството. Според Хокинг „досегашните успехи са нищо в сравнение с това, което ни очаква в близките десетилетия. Успешното създаване на изкуствен интелект ще бъде най-голямото събитие в историята на човечеството. Но за съжаление, може да се окаже и последното, ако не се научим да избягваме рисковете".

Ето че стигнахме до фундаменталния въпрос: как можем да измерим точно колко умни са машините, така че да ги съпоставим със собствения ни мозък? И логичното последствие: дали и кога ще дойде моментът, когато изкуственият интелект би могъл да се превърне от помощник в опасност, от служител в господар? 

Една от най-обективните форми за оценка са игрите. Вероятно помните как далечният прародител на „Уотсън" - „Дийп Блу", през 1997 г. победи Гари Каспаров. Оттогава нещата се развиват още по-главоломно, макар и да не попадат с подобни победи под светлината на прожекторите. Поредната много показателна стъпка е факт съвсем отскоро: и последната измислена от човека популярна игра, в която имахме преимущество, отиде в историята. Го е източна стратегическа надпревара, сходна по логика с шаха и шашките, която оригинално се играе с камъчета и е позната в Древен Китай от поне 4 хилядолетия. С наглед много прости правила, тя всъщност е многократно по-сложна от шахмата – според математиците числото на възможните разигравания е 2 пъти по-голямо от това на предполагаемия брой атоми във Вселената.

В края на миналата година изкуственият интелект „Алфа Гоу" се изправи в поредна битка за честта на машината и я спечели: световният шампион Фан Уей изгуби 5 поредни игри от изкуствения си съперник. Тъй като комбинативността в тази игра наистина е колосална, в случая не става дума за просто състезание, а за демонстрация, че все по-успешно компютърът може да бъде научен да мисли – няма как всички комбинации от възможни развития да бъдат заложени предварително, значи е нужно да се зададе логика, по която „състезателят" да определя играта си. Паралелно се използват мрежа на оценката, която анализира позицията на компютъра на дъската, и мрежа на поведение, която пък решава какъв ход да направи машината. Така „Алфа Гоу" не оценява обективно развитието на играта, а „усеща" добрите ходове. Разбира се, остава условността, че това е развит изкуствен интелект, но от първо поколение - изпълнява само задачите, за които е предназначен - не би било трудно да победите „Алфа Гоу" на шах или „Дийп Блу" на го..

Още много по темата за изкуствения интелект и впечатляващото есе по темата на писателя Николай Теллалов - четете само във водещата тема на брой 2/2016 на Списание 8!
Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета