Подкрепете ни!




НаукаГеорги Караманев / 7 ноември 2016

Д-р Скатов, напред и нагоре

След 4 тежки експедиции до 5 осемхилядника веганът алпинист търси съмишленици, с които да поеме към непокоримия връх Лхотце



Мотивация, амбиция, подплатена с умения и един безкраен път все нагоре, към предела на възможностите. Това е продължаващата вече 4 години история на алпиниста веган Атанас Скатов, голяма част от която читателите на Списание 8 добре познават. 

Специалистът по растителна защита случайно се заема с алпинизъм, почти на шега изключва от менюто си не само месото, а и всички животински храни... и не след дълго се озова на върха на планетата. След като изкачи Еверест и почти всички континентални първенци, д-р Скатов пое по стъпките на следващото предизвикателство – да стане първият веган, стъпил на всички 14 върха на нашата планета, извисяващи се над 8-те хиляди метра. Сега Скатов е в България, събира сили и търси съмишленици, с които да поеме към един от най-страховитите пикове на земята – Лхотце, на който не е стъпвал български крак вече цели 35 години!

3 х 8000 x веган x 23 дни

След като през 2015-а изкачи трудния Манаслу, тази година д-р Скатов реши да предизвика максимално своите възможности, отправяйки се на 4 експедиции до 5 върха– нещо доста рядко в света на алпинистите. 



За първото предизвикателство в началото на март тази година приключенецът се озовава на път за Анапурна. „Това е един от най-трудните върхове, изключително суров, много стръмен, често падат лавини, има и много цепнатини, които трябва да се преодоляват", разказва той. Предишната година нито един човек не го е изкачил, времето така и не подарило скъпоценното спокойствие на алпинистите. 

На 15 април сред многото чакащи в базовия лагер 5-има поемат нагоре и стигат до 7700 метра. Посреща ги ужасяващо време, много силен вятър и се принуждават да се върнат. Две седмици по-късно късметът се усмихва. Позволява им да стигнат догоре навръх 1 май... но цената е висока. След 17 ч ходене ги очакват минусови температури и силен вятър от 80 км/час.

Към Анапурна се минава през страховити предизвикателства. Двама българи са останали завинаги в подстъпите на върха – Милен Недков и Огнян Стойков. Д-р Скатов минава през много рискови места. „Преди самия връх има огромен траверс - това означава както е стръмно, да минеш напречно и с леко изкачване. Дълъг и стръмен, с много сняг и лед на места. Четирима вървяхме на свръзка - ако един се подхлъзне, не е сигурно дали другите ще го задържат, а ако са двама... 



Действително ме беше страх, защото дотогава не бях вървял по такъв наклон с други хора. И аз не съм първи, има човек пред мен, който командва темпото. Четиримата трябва да се движите едновременно, защото сте свързани и нито можеш да дръпнеш предния, нито пък задният да те дръпне. Трябва да вървите абсолютно като един и да гледаш, да внимаваш..."

Усилията обаче си струват и без да губи време, д-р Скатов продължава към следващата цел: Дхаулагири, също едно от страховитите предизвикателства на Хималаите. При това с амбициозната цел да го изкачи в алпийски стил – на жаргона на катерачите това ще рече само в една посока, без да се спира за по-дълго и да се изграждат лагери между вече съществуващите. 
Така веганът с още 15-ина спътници се озовава на последния лагер в подстъпите на върха. Вятърът е силен.. но внезапно посреднощ напълно утихва. Алпинистите потеглят. Напредват много бавно, защото трябва да спират и да прекарват парапети – въжета, по които да се крепят, продължавайки напред. 

В 12 ч по обяд са съвсем близо до високия 8179 м Дхаулагири – на кота 7900. Но задухва страховит вятър. Всички искат да се откажат, а нашият събеседник до последния момент опитва да ги убеди, че по обяд винаги поривите спират. „Бях сигурен, че вятърът ще утихне, но всички се отказаха, а там е много стръмно, не е за сам човек. Рискът е изключително голям, нямаше как сам да тръгна и се върнах. Наистина след 2 часа вятърът утихна, тъкмо бяхме стигнали обратно последния лагер", ядосва се алпинистът. 

Нагоре-надолу

След неуспеха д-р Скатов не само е разочарован, но и много уморен – не е шега работа за 2 седмици да се качиш 2 пъти около и над 8-те хиляди метра. Алпинистът стига до Катманду и въпреки че е планирал катерене до Макалу – 5-ия най-висок връх на Земята, няма сили да продължи. „Обаче на следващия ден моето семейство ме подкрепи, казаха: Така и така си там, искаш 3 върха да качиш в един сезон, иди на Макалу! И отидох..."

След само два дни в столицата на Непал, алпинистът продължава към трети осемхилядник. До базовия лагер стига с хеликоптер и след само една нощувка поема нагоре. „Много труден връх, суров. Другите бяха стояли 2 месеца да се аклиматизират, а аз от Катманду на 1300 метра за 2 часа се оказах на 5700 – за Макалу е най-високият базов лагер в света. Ако нямаш предварителна аклиматизация, най-много половин час живот може да изкараш на него", казва д-р Скатов. Така на 23 май след 16 ч непрекъснато вървене той стъпва на 8480 метра височина. „Отговорникът на базовия лагер ми каза, че от 30 години е тук, но досега не е виждал някой с една нощувка да се качи само за 4 дни". 

Умора и опора

Но дори това не е всичко за изминалия безкраен сезон. „Толкова не бях се изморявал никога през живота си – физически, психически, почти стигнах дъното. Преди да замина, се бях записал на две експедиции за лятото в Пакистан. Върнах се в България, но бях толкова изморен, че твърдо реших – отказвам се. Обаче... мина една седмица, почнах да живвам. Заминавам! Горе-долу възстанових 50% от силите си и след 14 дни в България - на 15 юни, тръгнах за Пакистан да качвам Гашербрум I и II – два осемхилядника един до друг с общ базов лагер и лагер 1", разказва за безкрайните си перипетии алпинистът веган. 



В Пакистан следва лек културен шок, страната не прилича на никоя друга, където е ходил.  90% от хората са вярващи мюсюлмани, в повечето случаи виждаш булката в деня на сватбата. Но това не пречи семействата да са с безброй деца. „200 милиона, а може би и много повече... Ходих по разни села, дето не вярвам да са ги броили толкова внимателно. Всеки прави деца, деца навсякъде. Единия шофьор го питам колко има – 8. Иска ли още – поне 12, ми отговаря. „Ами жена ти?" „Как няма да иска!", разказва за срещите си катерачът.

Цяла седмица отнема пътуването до базовия лагер на двата Гашербрума на ледник на 5000 метра височина. Алпинистът за първи път е в Каракорум и е впечатлен от гледката - отдясно са Хималаите, отляво Хиндукуш, а отпред - Каракорум. Трите най-големи планини в света се събират на едно място, заедно с две реки.

Д-р Скатов е посрещнат от лошата новина, че въпреки обещанията на фирмата организатор не е предвидена храна за него. Ориз, картофи и спагети – принуден е да яде само това, няма боб, леща, нахут. 2 месеца изкарва без нито един плод. За сметка на това до базовия лагер на собствен ход се качват якове, овце, кози, и там ги колят. „Мръвката се движи самичка, за мен беше голям шок..."

„От базовия лагер са едни огромни цепнатини, дотогава не бях ходил на такъв ледник. Там не просто вървиш и прескачаш, а постоянно нагоре-надолу, едни огромни ледени колони покрай теб, които падат, като ги напече слънцето... Няколко човека пропаднаха – един поляк дори си счупи челюстта", разказва алпинистът.

Случва на много променливо време, което прави трудна аклиматизацията. „Един ден вали сняг, натрупа, на следващия слънце – разтопи го. До 6250 метра стигнах, върнах се и чаках за атака. Почти месец бях в базовия лагер, надявайки се на стабилно време", разказва алпинистът. „На 22 юли трябваше да вали по прогноза половин час, а цяло денонощие не спря, натрупа цял метър. От 40 алпинисти в лагер 1 30 си тръгнаха, защото с новия сняг имаше огромна опасност от лавини. Аз останах още един ден, но бях изморен от Непал. На Гашербрум I падна лавина върху чехи, като по чудо оживяха и взех решение, че няма смисъл да си рискувам живота, по-добре да се върна в България. Но успях да направя три експедиции в Непал и една в Пакистан – 4 експедиции на 5 осемхилядника, два изкачени успешно", прави равносметката си за сезона д-р Скатов.

А сега накъде?

Сега е време за почивка и планиране. Той е убеден, че ще се върне и на върховете, до които не е стигнал, и ще изпълни голямата цел – да стане първият веган на планетата, изкачил всички 8-хилядници. „Продължавам да си правя медицински прегледи, засега всичко е наред, чувствам се добре. За мен това е най-важното – да проверя веганството. 11 години не съм ял месо, от 5 съм веган. Поставил съм си за цел да изкарам 10 години с този режим на хранене и начин на живот", казва алпинистът. И допълва, че за него високите планини са като болест. Инфекция, от която веднъж се заразяваш и няма лечение. „Иначе лично си пожелавам един ден да се върна на вилата и да си произвеждам всички плодове и зеленчуци, да живея спокойно и да спортувам, да карам колело...", усмихва се той.

Особено щастлив е, че с успехите си е мотивирал немалко хора да продължават напред, да се изправят пред предизвикателства, да се хранят здравословно, да спортуват. Други пък му пишат, че също мечтаят да тръгнат към високите върхове и им е нужна помощ.

Ето защо в началото на 2017-а д-р Скатов планира да организира национална експедиция до Лхотце – 4-ия по височина връх със своите 8516 метра. Намира се близо до Еверест от страната на Непал, дори има общ базов лагер. Това е и първият осемхилядник, изкачен от българин - Христо Проданов през 1981 г., но оттогава наш сънародник не е стъпвал на него. „Силно съм се мотивирал и амбицирал да заведа още поне двама души. Искам да има и лекар с нас, и човек, който да предава информацията по сателитен модем", разказва за плановете си д-р Скатов и вече приема кандидатури. „Надявам се, че ще успеем да съберем средства. Когато реша да правя нещо, вярвам силно в него. Това е целта, да мога да сбъдна мечтите и на други хора, не само моите".

Качванията обикновено се правят между 10 и 20 май, групата вероятно ще замине  месец по-рано, за да се аклиматизира. Предизвикателството е голямо и защото през 2016-а никой не е стъпвал на Лхотце. „Но в планината е така – в алпинизма може да си най-добрият, но ако времето не ти позволи, планината ако не те пусне, нищо не се получава... Но обичам да предизвиквам себе си, да си намирам висока цел и да я следвам".

Изискванията към потенциалните участници в експедицията са малко, но много важни: отлична физическа подготовка. И да са съгласни по време на пътуването да не ядат месо. Ако това важи и за вас, свържете се с д-р Скатов чрез аtanasskatov.com. Има толкова предизвикателства, които очакват само да повярваме в себе си...
Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г. Наука

Съвпадът Марс и Меркурий на 27.01 ще е най-близката планетарна среща през 2024 г.

Най-ясно звездният спектакъл ще се вижда от Нова Зеландия

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му Наука

Унгарец предупреди берлинчани за метеорит 75 минути преди падането му

Това е едва осмият път, в който такова явление е успешно предсказано

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си Наука

Заснеха растение, което „говори“ със съседа си

Учени успяха да разгадаят ефирната комуникационна мрежа между две стръкчета