Подкрепете ни!




ЛюбопитноГеорги Караманев / 19 февруари 2016

България в сърцето

Карлово достойно пази паметта на Апостола и мекия колорит на Възраждането



Сърцето на България се вижда лесно на картата. Там, където долината, разделяща Стара Планина от Средна Гора, уютно приютява омайните розови полета. Където тракийските царе властвали с древна мъдрост. Където в радиус от броени километри са родени толкова много велики българи. Където всеки може да потърси своя поглед към героите от миналото, да намери за себе си примера на величието, да преоткрие имената, неслучайно издигнати на пиедестал. Да си припомни, че гордостта да си българин, поставяна под въпрос от невзрачното настояще и удобния космополитизъм, прикрита от фалш и самоцел, все пак е жива. За всеки с България в сърцето.


Малка, схлупена, дори невзрачна къщурка... Външността лъже. Най-важното наистина не се вижда с очите. Защото визуално скромната сграда е нещо много, много повече. Символ, който кара всяка година по 48 хиляди души да идват, да слушат беседите, да разглеждат. Да чувстват. Защото тук е роден апостолът на свободата Васил Левски, а семейният му дом пази спомена за него, който е жив и във всеки от нас.

Карлово е многолик град - обновени стари къщи се редуват с обхванати от патината на времето сгради с история, с привкус на модерност. Засилен от лъскавата ни и модерно компактна Opel Mokka, паркирана в центъра.



Все пак гостите в националния музей - къщата на Васил Левски, са предимно българи. Малцина са дошлите чужденци -  за да разбереш уникалността на явлението Левски, наистина трябва да се потопиш дълбоко в историята на народа ни.

В съседство живеел онбашията - полицейският началник, старата му майка гледала на кафе и когато виждала облаци над Кунчевата къща, бързала да предупреди баба Гина да крият Левски...

Къщата е възстановена през 1933 г. с ентусиазма на карловци.Със скътани жълтици в каузата се включили и турци от града. По макет, направен от родственици на Апостола, само за 40 дни къщичката е изградена наново. Любопитен факт е, че сред хората, участвали пряко в спасяването и изграждането, са пионерът на българското кино Васил Гендов и... добре познатият в един по-различен план Петър Димков.

Макар че къщата не изглежда голяма, а идващите хлапета само питат къде е детската стая, домът е типичен за времето си, обясняват екскурзоводите. Цяла зима семейството спяло заедно в долната стая. Горе има две помещения - за през лятото и гостна. Къщата е построена от дядото на Левски, в зимната стая има тайник, където мнозина вярват, че се е криел Апостола.

Не е основателен укорът, че пазим твърде малко вещи, останали от Левски - свързано е с конспиративния характер на дейността му. Затова е особено символичен фактът, че е запазена неговата коса, която е в специална хранителница в построения наскоро до музея параклис. Левски дава косата на майка си, след като изоставя монашеското призвание, за да се отдаде на революционното. Към музея има и галерия, събрала произведенията, които художници от различните поколения са рисували. Защото, както казахме, за явление като Левски, всеки има особен образ в сърцето... а и в ума си.


Бухаловият хан е архитектурна забележителност. Вероятно името на Карлово идва от това на някогашния му управник Карлъ бей, баща на строителя на Куршум джамия в града и възпитател на Джем, сина на султан Мехмед II Завоевателя.

Летописецът Феликс Каниц пише: „Разположението на Карлово е много красиво, както и балканското дефиле, водещо за Троян, изпълнено с водопади и заснежени полета, и е твърде романтично." Природата в региона, атмосферата на местните забележителности продължава да е точно „твърде романтична".
В горния край на града е водопадът Сучурум. Над него стои една скала, в миналото от нея младите карловци скачали символично, горди със своя произход, разказва ни местни истории Ива Савчева от община Карлово.

През последните години с помощта на европроект градската управа опитва да развива туризма в града, възраждайки някогашния блясък на стари къщи. Старият хан, наричан „Бухаловият", е център за занаяти и културни традиции - в него можете да пиете и кафе на пясък. В къщата на Райно Попович скоро ще се прави хартия по старинни методи. Гостите ще създават копия на ръкописи от XVII век.

Патевата къща, някога принадлежала на царски дипломат, днес е етнографски музей - самодивски център, разказващ за познатия нашир и длъж карловски символ - розите. Можете да видите как се е променяла красотата на момичетата, избирани за царица на розите... а и архивни снимки на младия Фидел Кастро с венец от рози.


Както много от българските градове, Карлово е пъстър сбор на контрасти - на ул. „Васил Левски" 37 майсторът берберин с прякор Бекташът подстригва пенсионерите за по 2,50 лв. пред взискателния поглед на фолкпевицата Андреа.

Знаменитите личности от Карлово са безбройни. Оттук са Ботьо Петков - бащата на Христо Ботев, Иван Богоров - създателят на първия български вестник. Ако се пренесем в по-нови времена - карловец е първият българин, покорил Еверест - Христо Проданов, а също и Джон Ночев - създателят на лунния модул „Орел".

С този град са свързани и Евлоги и Христо Георгиеви. Историята гласи, че се случила поредица от недоразумения, иначе именно Карлово щял да стане център на най-голямото ни висше училище.
Мисли дали достатъчно добре пазим наследеното от тях навява текстилната им фабрика близо до водопада - огромна готическа сграда, от която е здрава само фасадата, украсена с модерен, но вече прокъсан надпис „Продава се".

Примери има и в двете посоки. В наше време всяка година  пешеходци тръгват от Плевен на поход „По стъпките на Апостола", за да пристигнат в Карлово на 18 юли - рождената му дата и празник на града. Организаторът е учител по история от Плевен.

Неотдавна били взети проби от косите на Левски и по тях е съставен ДНК профил. В музея този факт се споменава на гостите, веднъж беседата била прекъсната от доста възрастен мъж, който емоционално възкликнал: „Ако имаше и как да го клонират... Точно сега всички имаме нужда от него...". 


Църквата „Св. Николай" се намира близо до площад „Васил Левски", внушителна е с габаритите си, но се нуждае от сериозен ремонт. В двора е погребана майката на Левски - Гина Кунчева. Близо е и друга църква - „Св.  Богородица", където Левски е ръкоположен като йеродякон.

КАРЛОВО
Тип забележителност: Градски туризъм
Уникална с: Паметта на Васил Левски, възрожденския дух и колорит.
Не избирайте, ако: Предпочитате курортите, предназначени само за почивка.
За колко дни: За един ден можете да разгледате карловските забележителности, но е добър вариант втория ден да комбинирате с някои от другите интересни селища в региона. 
Настаняване: 4 семейни хотела работят в Карлово на сравнително достъпни цени. 
Сезони: Няма неподходящ момент.
Колко е далеч: Около 140 километра от София, 60 км от Пловдив, 350 км от Варна.
Как се стига дотам: Най-красивият вариант от София е Подбалканският път, който ви отвежда директно в Карлово.
Цени: В тукашните хотели можете да нощувате срещу стандартните цени от 40-50 лв. за двойна стая.
За връзка: Сайтът на общината е www.karlovo.bg

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим