Подкрепете ни!




ЛюбопитноЕвелина Андреева / 13 октомври 2016

Вулкан от емоции

Санторини е островът на легендите и любовта, на стихийния туризъм и снимките картички



Той е египетски милионер на 62, тя - молдовка на 26, модел на Victoria's sеcret. Казват, че са влюбени и искат сватба като в приказките, затова избират рая, който за тях е гръцкият остров Санторини. Тя е красива китайка на 25, студентка по журналистика в Европа, той - китайски фотограф на 30. Любовта им ще бъде узаконена на Егейския остров, където всяка снимка е картичка. За този ден сватбите са поне още 20, а църквите, готови да приютят венчавки - над 350. Те създават личните истории, а управата на Санторини отговаря за легендите...


Земя на минойската цивилизация. Първопричина за библейските чудеса на Мойсей. Изчезналата Атлантида, която френският океанограф Жак-Ив Кусто търси край бреговете. Озлобена природа и човешки гений на изобретателността. Реклама и пиар. Това са само част от причините, които привличат близо два милиона туристи годишно на гръцкия остров Санторини.

С каквато и кошница да тръгнете натам, все ще ви е малка и различна от истинските преживявания. Слизайки от ферибота, сте си казали: „Леле, колко път бих за тая сгурия!". Плажовете с будещи любопитството имена като „червен", „бял" и „черен" се оказват образувани от камък, чакъл и пемза. Цените в таверните са сладострастно високи - възбудено плащате 30-40 евро за гръцка салата и спагети с морски дарове, овлажнени с наливна гръцка бира. Екстрата идва от панорамата.

Озлобена природа

На Санторини получавате всичко, от което сте се страхували! Истории за вулкани, земетресения, потънали кораби и пиратски нападения. Според древногръцката митология митичният цар Минос властвал над Крит и останалите егейски острови. Бил силен управник, наложил властта си над целия познат свят. Построил могъща флота, издигнал величествени дворци и създал мъдри закони.


Докато около 17 столетия преди новата ера вулканът на Санторини не изригнал за втори път за последните 10 000 години. Случило се именно на това място, раздробило острова и пратило късове земна маса на хиляди километри. Казват, че изригването било равно по сила на 200 000 атомни бомби като тази, пусната над Хирошима. 

Смяна на караула

Край. Настъпил финалът на минойската цивилизация, но с него започнала историята на съвременния остров Санторини. Природата взела, но Господ после дал. Последвалите големия взрив вълни цунами и многобройните земни трусове изваяли кръгообразно подредена суша, която заградила кратера на вулкана, намиращ се дълбоко в морските недра. Дупката – наричана калдера, се напълнила с вода и образувала величествената гледка, запазена и до днес. Неописуема и безкрайна красота!

Комшиите са добри учители по туризъм, реклама, пиар, но ние не пълним шепите с безплатно ноу-хау. Как се прави световна дестинация от застинало огнище? Отидете на Санторини и ще видите. Островът е част от Цикладите и е сред най-отдалечените гръцки перли на Егейско море. Плажовете му са пълен провал, морето e дълбоко и неприятелски настроено към рибарите и туристите. И на този фон - световна топдестинация! 

История и митология

За любителите на историята Санторини предлага артефакти от минойската цивилизация, събрани в праисторическия град Акротири. Учени твърдят, че едно от библейските чудеса на Мойсей, които той прави, за да изведе еврейския народ, а именно – непрогледния мрак над Египет, се дължи на вулкана Санторини и облака, образувал се след голямото изригване. А за да се допълни историята, с богата асоциативност, провокирана от трудовете на Платон, към нея се „присъединява" хипотезата, че именно там някога е била потъналата Атлантида. Да търси доказателства за тази симпатична легенда, през 60-те години на острова пристига Жак-Ив Кусто. Останки, разбира се, липсват, но големият изследовател оставя под водата край днешния курорт Камари плоча, която привлича гмуркачи от цял свят. 

Целият Санторини е с площ около 76 кв. км. Най-красивите градове са по ръба на калдерата. Столицата Фира се слива с Фиростефани, който пък прелива в един от най-луксозните курорти на острова - Имеровигли. Всички са построени „на ръба". Хотелите буквално са един върху друг, всички - с гледка към морето. Стаи, вкопани в скалата, открити тераси със собствен басейн. В контраст с вечния страх у местните от вулкани, земетресения и други природни катаклизми, цветовете на острова са оптимистични и въздушни. Бяло, 50 нюанса синьо и девически нежно розово, което идва от цветето храст бугенвилия.

Туризъм и храна

Туристическите маршрути са различни, но задължителна част е приключението с малък пиратски кораб до вулканичния остров Неа Камени и островчето на горещите извори Палеа Камени. И двете места вдигат адреналина на туристите въпреки липсата на каквито и да е забележителности. Горещите извори дори не са горещи, но пък са богати на сяра, която прави водата ръждивожълта. Любопитните скачат в нея и с плуване стигат до бреговете на Палеа Камени, където на скалата е кацнала малката църквичка „Свети Николай".



Вулканът, този магнит за лудите, любопитните и влюбените! Разходката до него не може да ви впечатли с друго, освен ако водачът ви не повдигне някой „специален" камък и не ви разреши да пъхнете ръката си в дълбината под него. Милисекундите са дълги, за да отчетат времето, за което се дръпвате удивени. Усещате, че сте върху тиктакащия часовник на вулканична бомба. Вулканът на Неа Камени е действащ и от утробата му се разнасят горещ въздух, сяра и сила. По цялата повърхност са поставени датчици, които отчитат и най-малкото движение на земните маси. Казват, че гръцката армия е в състояние да евакуира острова за 48 часа. Преди няколко години учените са регистрирали известно раздвижване, но то още не дава основания за притеснение.
На Санторини има хотели с цени между 2000 и 3000 евро на нощ и апартаментите в тях са продадени до края на 2017-а. 

Единственото обяснение за тази гръцка алчност идва с разказа на местен човек, който ми обясни, че хотелите „по ръба" или на склона на калдерата се строят по 15-20 години. „Не за мен, не за децата, за внуците ще остане. Те ще печелят" – допълни той. Причините са, че склонът е ронлив и укрепването изисква много усилия, в добавка идват трудностите по доставянето на вода, ток, канализация. Материалите се извозват с тукашното „свещено животно" - мулето. Строителството е разрешено само три месеца в годината и не подлежи на удължаване с рушвети. 

Томатокефтедес

За Санторини се е добивала пемза, но местната управа наложила забрана, защото се подкопава и разваля обликът на острова. Освен всичките други беди тук няма и вода, което прави трудно зеленчукопроизводството. Но дори от това изобретателните гърци вадят коз. Домати, които растат в камъка. Садят ги навсякъде и раждат месест зеленчук, без вода. Готвачите го рендосват, овкусяват със зехтин, лук и подправки, прибавят брашънце. Получената смес пържат в гореща мазнина и правят известните санторински доматени кюфтенца - томатокефтедес. Към него се прибавя другият островен деликатес - фава, пюре от пасирана бакла с малко лук. 

Бог е спасител и упованието е в него и във виното. Прочутите десертни санторински сортове растат по земята и се вият като венец. Преди месеци на Балканския международен винен конкурс (BIWC) големият трофей на надпреварата бе присъден на „Винсанто 2006" на изба от Санторини. На острова се пие постоянно и по много.

Между другото магаретата, които могат да минат за емблема на Санторини, са станали и търговска марка на най-хубавата местна бира - Crazy Donkey (лудото магаре). Познавачите казват, че е много пивка и в трите си разновидности - жълта, червена и луда. Попада в класацията за 100-те най-добри бири в света.
Истински златен гроздов мед правят пчелите на Санторини. Липсата на вода и горещините дават храна на крилатите насекоми само в периода, когато гроздето е обрано и се суши. Тогава край него жужат безбройни пчели, превръщащи го в най-вкусния мед на света, продаван по 9-10 евро за четвърт килограм.

Бяло, синьо, сводесто

Църквите! „Няма кой да ни пази" - казват родените на острова. „Не вярваме нито на Ципрас, нито на която и да е политическа партия, нито на ЕС. Трябва да се пазим сами. За да изкарваме прехраната си, сме развили туризъм, а за да пазим живота си - строим църкви." Днес те са почти 360. Има ги на всяка улица, край всеки хотелски комплекс, в много дворове. Храм почти на пистата пази малкото санторинско летище. Архитектурата е типична за Цикладите – варосани в бяло къщи с боядисани сини куполи. Прави ъгли почти липсват, преобладават сводовете и закръглените краища. Сводести прозорци, стаи без ръбове, овални и закръглени в четирите края. 

Санторини веднъж завинаги оборва тезата за мързеливите гърци. Та кой българин ще строи хотел, който може да е готов за неговите деца или внуци. А санторинци строят. Ако имате път към Гърция през Кулата, ще видите как маслиновите насаждения започват веднага след границата. Причината е, че маслината дава хубав плод едва след 15-20 години. Кой българин ще чака толкова?!

Залези и страсти

Връх на романтиката! Изгревите са вдъхновение, залезите - спектакъл! Влюбените отиват да гледат „световноизвестния залез" в селцето Ия, китайците и японците снимат, богатите го поливат със скъпи вина и морски деликатеси, а художници от цял свят идват да го рисуват. 



Вечерите в Ия са спектакъл на открито. Стотици туристи са насядали по оградите на хотели и църкви, по земята и полуразрушените сгради, за да гледат това природно чудо. Потъването на слънцето в Егейско море е огласяно от ръкопляскания, страстни целувки и наздравици. Никога няма да разбера защо нашите специалисти по реклама не лансират така и залезите в Синеморец, където слънцето като светлинно шоу огрява скалистите брегове, а отблясъците му дълги часове хвърлят цветни нюанси над Велека. Явно има доста от какво да се поучим. 

Приказката продължава след залез в нощната белота на хотелите, под опияняващите звуци на бузукито, за да раждат новите легенди за остров Санторини.

Публикувано в брой 9/2016 на Списание 8.
Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google



.