Подкрепете ни!




Събития26 април 2014

София хартиен арт фест 2014

През май листовете излизат от своите рамки, за да обвият цяла София в иновативен арт фестивал


София Хартиен Арт Фест ще ни посвети в тайнството на хартията и ще ни пренесе в нови измерения, където мебелите, животните и дрехите са хартиени. Всеки ще може да се докосне до своеобразния свят от хартия и да усети очарованието на чуждите култури. 

Това, което отличава тазгодишното издание, са многобройните участия извън България. Поканите са от Франция, Финландия, Италия, Великобритания и Чехия - едно магическо пътуване из Европа, което ще е съсредоточено върху представянето и имиджа на фестивала. Събитията във всички страни ще минат под знака на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година. Те ще разкажат за хартията като начин на изразяване и ще покажат много хартиени чудеса.

Програма:

  • 30 април – 30 май - годишна изложба АМАТЕРАС за Малък формат
65 автори от 22 страни ще представят своето виждане за хартията и как тя присъства в заобикалящия ни свят. Галерия „Арт Алея" ще побере в уютната си обстановка много талант и вдъхновение и ще раздаде много награди. Ацуми Мурата (Япония) ще се бори за голямата награда с Ирене Рамензее (Германия) и Джо Малдоналд (Шотландия). Кой ще отнесе вкъщи наградата за млад автор ще се реши между Лариса Кокс (Великобритания), Паула Джин Но, творяща в Германия и Сун Йонг Канг, творяща в Ню Йорк, САЩ.

За наградата за иновация ще се конкурират Йошио Хасегава и Фукико Накабаяши. Разбира се, българските таланти също ще бъдат оценени. Кинетичните кубове на Десислава Денева ще се състезават със спокойните съзерцателни композиции на Здравка Костадинова и печатаните на ръчна хартия творби на Цвета Петрова.

Номинации за награда за отличили се имат Хелене Чахер, Елиана Анчинах, Кумнам Байк, Лаура Димитрова, Марсел Бенаму, Бара Леман и др.

Официалното откриване и обявяването на наградите ще бъде на 30 април от 19.00 часа в галерия „Арт Алея".

  • 7 май – 30 май - изложбата „ЯПОНСКИ ГРАДИНИ" в галерия „Мазда"
Събитието, което любителите и почитателите на фестивала също не трябва да пропуснат. Бизнес пространството ще се превърне в арт среда, където ще си дадат среща небезизвестната японска чаена церемония и типичните японски бойни изкуства. 
  •   14 май от 19.30 часа - изложба на ХАРТИЕНИ ДРЕХИ ОТ ЯПОНИЯ - WASHI - дизайнерска колекция на  "ДИ+" висока мода
Макар и новост за България, дрехите от хартия са високо ценени в Япония, заради своето изящество и стил и много световни японски дизайнери представят такива авангрдни и нестандартни колекции. Кихачиро Нишиура, Хироаки Асахара, Аяко Абе Милър, Сугане Хара и др. ще покажат удивителни  произведения.
Изложбата ще бъде открита от Н.Пр. Такаши Коизуми посланик на Япония за България  и неговата съпруга, които са покровители на всички събиtия в рамките на Фестивала тази година.  
  • от 7 до 21 май - фото изложбата в градината на Народен театър „Иван Вазов"
Тя ще покаже най – доброто от фестивала до момента. Всички, които са пропуснали да се насладят на приключението, което София Хартиен Арт Фест предлага, ще имат възможността да се потопят в хартиения свят.
Богатия снимков материал ще разкрие изобилието от възможности, което хартията може да предложи като носител на много и различни култури и докъде стигат артистите в своето въображение, за да покажат това изобилие. Това е една пътуваща изложба с мисия, която ще посети още много държави, за да представи културната политика на България и  да разпространи своите идеи, а столичани ще имат привилегията да я видят първи.   
  • от 8 до 26 май - изложба "Хартиени послания" в галерия "Фотосинтезис"
„ХАРТИЕНИ ПОСЛАНИЯ" е наречена самостоятелната изложба на Лаура Димитрова, която печели наградата за български автор в изложбата конкурс „АМАТЕРАС" за хартиено изкуство малък формат през 2013. За творбите си тя говори като за своя съкровен вътрешен свят: „Това което мислим, това което казваме, това което обичаме, това което правим, това което пазим...може би всичко това сме ние...Старомодните писма върху хартия си отиват, попадат в архива или се превръщат в произведения на изкуството...   А моите колажи от рециклирана хартия (от рециклирани писания) крият безброй послания :)"  
Лаура Димитрова е български автор, който работи предимно с инсталации и графика, чрез които успява да улови най – интимните мисли, за да ги съчетае  с най – смелите мечти.  
 Изложбата ще се открие на 8 май от 19.00 часа.   
  •   от 8 до 26 май в галерия „Римини" - изложба на Валентин Балев
Ако досега съчетанието на огън, метал и хартия изглеждаше невъобразимо, то сега Валентин Балев е готов да разбие тази представа със своите прочувствени и ярки произведения. Чрез тях той обръща поглед към света навън и същевременно го връща обратно към себе си, за да изрази своите чувства и емоции.
Среща хармонията с хаоса и играе по един необикновен начин с тях. През 2012 този ексцентричен артист печели наградата за Български автор в „АМАТЕРАС" Годишната изложба малък формат, а през 2013 е най-адмирирания български автор  в най-елитарния раздел на фестивала - Биеналето за хартиено изкуство.

Откриването на изложбата ще бъде от 19.00 часа на 15 май, а в Нощта на музеите и галериите на 17 май от 19.00 часа ще видим демонстрация на създаването на произведения с огън. 
  • на 19 май от 15.00 часа Тодор Тодоров ще ни представи своята книга „ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА – теория и практика" в Софийска градска художествена галерия
Една изненада, която подготвя София Хартиен Арт Фест тази година е теорията на Тодор Тодоров „ЕЛЕМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА". Авторът ще ни разкаже как преплита в едно човешкото творение с природните елементи.

Това е уникално не само за България, но и в света на съвременното изкуство от десетилетия няма новаторски поглед за скулптурата и нейния диалог със заобикалящия я свят. Теорията е призната и издадена от издателство Кеймбридж в Англия през март тази година и сега ще бъде представена книгата на български от издателство „АЛТЕРА". Иновацията и приноса към съвременното изкуство подреждат теорията и личнотго творчество на Тодор Тодоров до най-ярките имена в съвременното изкуство на Европа и света. 
  • през месец май в Театър 199 и Столичен куклен театър - нетрадиционен куклен театър с режисьор Катя Петрова

За почитателите на театъра е предвидено едно уникално преживяване, където режисьорът Катя Петрова ще ни запознае със своя нетрадиционен куклен театър. Тя печели специална награда на София Хартиен Арт Фест 2014 за иновация в театралното изкуство и не случайно.

Катя Петрова ще ни предостави шанса да се насладим на едно изключително наситено визуално и символично  изживяване. Ще предложи един нов прочит на съвременния куклен театър за възрастни. Талантлив автор и рядък талант, който няма да остави никого равнодушен.

Повече за дните на излъчване можете да видите в програмата на Феста и на касите на театрите. 
  • София Хартиен Арт Фест в НОЩТА НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ     
Една нетипична улица. Една странна улица. Улицата, на която става магията. Улица, която ще побере толкова талант, че не е ясно от къде ще започва и къде ще свършва. Най – мащабното събитие на София Хартиен Арт Фест. Хартиени бижута, японски бойни изкуства в театър на сенките, японски хартиени техники, оригами, кукли и калиграфия са само част от представянията, които ще видим. Млади и утвърдени автори, студенти и артисти, изпод чиито пръсти ще се роди празника на хартията.                                                       

За повече информация:                                                                                   www.amateras.eu                                                                               
http://www.c-s-p.org/elemental-sculpture-6
„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет