Подкрепете ни!




Светът в теб5 август 2019

Самозаблудата, че ще станем идеални

Трябва да сме наясно с машинациите на егото, разказва психотерапевтът Енглер в статия от сборника си „Будизъм и психотерапия“

Самозаблудата, че ще станем идеални


Джек Eнглер e американски психотерапевт, психолог-супервайзър към Медицинското училище на Харвард и дзен мастер. Понякога само медитация не е достатъчна, в човешката ни същност се крият поне 10 причини, които могат да превърнат духовната практика от път за освобождаване в инструмент за укрепване на егото. За тези опасности разказва Енглер в статия от сборника си „Будизъм и психотерапия“.

Добре, че сме наясно с машинациите на егото, пише Енглер. Въпреки че то е хитро, можем да използваме за своя защита уловките му. „Виждаш ли, аз ти казах, че ще е трудно. Защо не почакаш, докато се почувстваш по-добре. А после вече ще се захванеш с духовната си практика.”

В традиционния азиатски будизъм има нещо подобно. Такова отношение към целта на духовната практика антропологът Мелфорд Спиро нарича „каматически будизъм“ - когато практикуващият решава, че целта „вътрешна свобода“ в този живот не може да бъде достигната и вместо да се движи към целта, той решава да трупа заслуги, за достигане на „по-добро“ прераждане. Мотивацията му е самозаблуда – че ако следващият му живот е „по-добър“, той ще има повече възможности да практикува освобождаване. В азиатския будизъм това е честна и допустима позиция, тъй като условията на живот на практикуващия могат да не са в подкрепа на практиката.

Но очакването на „по-добро“ прераждане, също както и очакването на времето, когато ще ни стане по-добре, могат да се тълкуват като рационализация за избягване на тежките усилия, необходими за големите промени.

Странно е, чак не е за вярване, но наистина без да го съзнаваме, можем да използваме духовната си практиа, посветена на избавянето от егото за неговото заздравяване.
Странно, странно...Колко да е странно...
Всъщност ще намерите ли в живота си нещо, което да не сте поставяли или да не може да се постави, за да обслужва неврозите ви? Аз го направих в самото начало на будиската си практика. Една от моите части откликна непредвидено на Първата благородна истина  – истината за страданието. Моята осъзната (и в определен смисъл искрена и правилна) реакция беше такава: „Слава Богу, най-сетне някой да каже нещо за това!“

„Страданието“ отговаряше на потребностите на егото, идеално обясняваше злините в този живот и предлагаше внимателно подбрани лекарства.

„Идеално“ беше любимата дума на майка ми. В нейния светоглед, а също така и в нашия дом, нямаше място за несъвършенството или нещастието. Потрябваха ми много години терапия, преди да разбера как това дълбоко и мрачно чувство е резонирало върху мен с Истината за страданието. Удоволствието, което майка ми и аз самият сме намирали в страданието, ни даваше лост за въздействие, власт над другите, а също така ефективно изкупуваше вината...Без разбиране на тези неосъзнавани мотиви Първата благородна истина дълго време оправдаваше и поддържаше моите невротични нужди.

Простичко е: иска ни се да вярваме, че духовната практика е изключение от правилата. Искаме гаранции, че има един път и ако ние сме на него – няма как да сбъркаме. Че ако сме в „правия път“ сме неуязвими. Че нашата способност към самозаблуда и самосаботаж ще изчезне. Че духовният път е една практика, която ако спазваме можем да сме уверени, че ще „сработи”...

Фактите ни казват, че няма нищо такова. Не съществува такава практика или метод за медитация, независимо за кой сектор на духовното става дума, които да не са докоснати от тревоги, потребности, закостенелости, убеждения, емоционални патерни или от динамиката на нашата лична история и нашия характер.

В крайна сметка ние, както и преди, трябва да работим с онези части от себе си, които сме се надявали да изгубим с помощтта на духовната практика.
Често учениците питат: Нима просветлението не отстранява несъвършенствата и недостатъците на личността?!

Не, просветлението ги открива! Преди достигането му ние можем да иногрираме или рационализираме недостатъците си, но след излизане на Пътя, това вече е невъзможно. Слабостите ни стават до болка очевидни. Очевадни. В същото време се развива стремителна решимост те да бъдат отстранени. Нищо не може „да почисти“ емоциите с един замах. Когато се докоснем до просветлението следва перманентна тренировка за почистване на емоциите. За да може поведението ни да се съгласува с нашите разбирания. Осъзнаването на този момент и от изключителна важност за духовното ни развитие.

Прочети още:
Жив ли е мъртвият будистки монах?

Хамбо Лама умира през 1926 г., тялото му е със запазени жизнени показатели до днес

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне