Подкрепете ни!




Светът в теб5 февруари 2020

Ето малко от добрите дела на България

Не е трудно: да засадиш дърво, да помогнеш на човек в беда, да боядисаш пейка, да сготвиш обяд за скитник...

Ето малко от добрите дела на България


Стига вече лоши новини! Преди няколко дни ви разказахме за добрите неща, които са се случили благодарение на добрите хора по света. Ето още позитивни факти, този път от България. Продължете този списък с факти от вашето населено място, с разкази за ваши познати добри хора или за добрините, които вие правите всеки ден.
  • „Зеленият отбор на България" е доброволческа формация от ентусиасти, които с добрите си идеи постигат реални резултати в полза на природата и човечеството. Те осигуряват безплатно дръвчета, а задължението на получателя е да плати разноските по транспортирането им.
  • На Велики четвъртък, на площад „Света Неделя" над 250 деца от столични детски градини и училища боядисаха 1000 яйца за тези, които ще са сами на празника. Инициативата бе организирана от омбудсмана и Българската православна църква.
  • 25-годишният Петър Бонев пътувал заедно с жена си и малкото им дете във влака Пловдив-Варна. Докато разхождали с количка бебето по коридора, те видели момиче и момче, решили, че са двойка. На влизане в Стара Загора съпругата на Петър чула викове за помощ, а мъжът й видял, как непознатият ръга с нож младата жена. След като повикал началника на влака, Петър се притекъл на помощ и оказал спасителна първа помощ на момичето. „Това да спасиш човек, не е геройство, това е човещина”, казва младият мъж. 10 дни по-късно същият Петър спаси семейство от Пазарджик при пожар в апартамента им.
  • В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат сбирки на доброволческата организация с духовна цел Анонимни Алкохолици, целта е да помогнат на лишените от свобода с алкохолен проблем да осъзнаят заболяването си, да променят мирогледа си и да се социализират по-успешно след изтърпяване на наказанията си, за да живеят нормален трезвен живот.
  • Всеки ден над 500 души в нужда получават топъл обяд в социалната кухня, която отвори врати на 17 декември в София. Тя е приютена в двора на храм „Свети свети Кирил и Методий“ и работи на доброволни начала. Храната идва от дарители, а за приготвянето на обяда помагат доброволци.
  • Петима смели мъже-доброволци отново оставиха семейния уют и вечерята с най-близките си в навечерието на Великден и се отправиха високо в планината, за да спасят двама бедстващи туристи над Седемте Рилски езера. След поредната спасителна акция на „Ангелите от планината"- спасители от Дупница, бяха спасени два човешки живота.
  • „Бъди човек" - област Ямбол: „На най-светлия християнски празник- Рождество Христово, обявяваме и края на нашата най-мащабна кампания! За 5 дни успяхме да посетим 500 души в 38 населени места и 6 домове за стари хора! Това е 12-тата ни поред кампания. Започнахме само 5 момичета, а сега сме повече от 50 усмихнати и сърцати доброволци. Много емоции, обич, надежда, сълзи и смях. Много истини и направени равносметки. Благодарим на всички, които се включиха- доброволци, дарители, фотографи, медии и местни фирми. Разпространявайте Доброто във всяко негова форма! Заедно.. по-добри.. много малко трябва!"
  • Акция за почистване на Пазарджик организираха две ученички - Дарина Гъркова и Алиса Дерменджийска, а след като обявиха идеята си в социалните мрежи, неусетно привлякоха още млади доброволци. Инициаторките срещнали подкрепата на местна голяма верига хипермаркети, откъдето им предоставили чували и ръкавици. Надяват се към тях да се присъединят и други пазарджиклии от всички възрасти.
  • Преслава и Милена вече четвърта година организират безплатен обяд преди Бъдни вечер за възрастни и социално слаби хора в столичното си заведенение.
  • Столична община започна засаждането на Новата гора в София – 225 дка площ с широколистни дръвчета от вида липа и акация в ж.к „Суходол“. Целта е в тази площ да се засадят над 125 000 броя ароматни дървета. Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община.
  • Младо семейство от Ботевград, вдъхновено от инициативата „50 добри дела“, избра нетрадиционен подарък за сватбения си ден - шоколад за дете в неравностойно положение. Вместо цветя, Мариян и Роси призоваха своите гости да дарят любимия си шоколад за благородна и добра кауза. Лакомствата бяха предоставени от младоженците на децата в Дневен център за деца и младежи с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция.
  • За няколко месеца момчетата с добри сърца от Destructive Creation са реновирали повече от 150 пейки в междублоковите пространства на София, Пловдив и още няколко по-малки населени места. По 10 са в кварталите „Борово“ и „Стрелбище“, „Левски“-10, "Хаджи Димитър" са 10-20, 20-30 са в „Дружба-1“. Петдесет са направени по поръчка на спонсор, който е харесал идеята и резултата. Проектът е озаглавен „Сервиз за пейки“.
  • Членовете на Пенсионерския клуб към пристанище Бургас купиха хранителни продукти със собствени средства - 200 лева, които дадоха на Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в морския град. Дариха и 100 лева, с които да бъдат закупени плодове и зеленчуци.
  • Пътуването с теснолинейката по маршрута Септември-Добринище влезе в класацията за десетте най-добри пътувания с влак в Европа, направена от престижното британско издание The Guardian. В статията се посочва как малкият железопътен град Септември, появил се при строежа на железопътния маршрут от Виена до Истанбул, е началната точка за пътуване с теснолинейка към вековните български хълмове.
  • Ученици от хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“ направиха дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания над АГО в областния град. Гимназистите подариха на децата и младежите много дрехи и играчки. Те им организираха тържество, в което заедно танцуваха и рисуваха. От ръководството на центъра почерпиха своите гости със сладки и им връчиха благодарствено писмо. Благородната инициатива под мотото „Дари усмивка“ е на абитуриентите от 12 Г клас. От началото на декември те започнаха да събират в гимназията дрехите и играчките. Към тяхната кампания се включиха и много хасковлии.

Още по темата:

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне