Подкрепете ни!




Светът в тебАлбена Иванова / 23 април 2020

Смърт за гадния наркоман! Това ли е решението?

Милен Цветков си отиде. Дизайнерската дрога, друсаната трева, дилърите и пазарите край училищата остават.

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org


Милен Цветков е поредната жертва на наркотиците. Психоактивните вещества (ПАВ) убиват не само тези, които ги употребяват, но и много невинни хора около тях, или случайно изпречили се на пътя на безумието, родено от зловещата отрова. Над 640 са регистргираните дизайнерски дроги само през последните няколко години.

Според д-р Иван Добринов, психиатър, началник на Шесто мъжко отделение в психиатричната държавна болница в Раднево кокаинът, амфетамините, метамфетамините и много от новите психоактивни субстанции могат да предизвикат тежки необратими психиатрични усложнения и агресивно поведение. Човек губи връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Той е опасен за себе си и околните. Той може да лае като куче, или да заколи майка си с нож. Може да изпотроши апартамента си и да го подпали, заедно с хората в него. Може да обикаля с брадва по осевата линия на шосето и да предизвика редица ПТП, да се сбие с няколко полицаи.

По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия, разказва д-р Добринов пред Стандарт нюз. През последните години в болницата ни се  хоспитализират все повече такива младежи, добавя той.

Те са със зрителни халюцинации и илюзии, параноидните налудности са със заплашително съдържание на фона на изостреното активно и пасивно внимание и ясно съзнание. В типичния случай поведението на индивида е враждебно, ирационално и може да доведе до безповодни прояви на насилие.

„В Европа задължителното лечение при доказана употреба на наркотици е факт, но в България не е. И трагедиите, като тази с Милен Цветков, си продължават. Няма съдия в мача между наркоманите и обществото. Има само жертви.“ – пише вчера сайтът на Дойче Веле за България. И преди година пак там: „Една грозна истина за България: България се провали: и до ден днешен държавата не предлага адекватна политика за лечение и превенция на наркозависимостта. Вместо това наркоманите се превръщат в престъпници.“

Социалните мрежи през последните дни както винаги са огледало на народните гневове и желания за мъст. Потребителите искаха да линчуват Кристиан, наркоманът-убиец на Милен Цветков. Някои поискаха да се върне смъртното наказание за такива като него. Други искаха да вкарат до живот родителите му в затвора или направо всички да бъдат разстреляни…

За съжаление, това е разбирането у нас за наркозависимите. Те са си виновни, техен избор е, мръсни гадове, и на калпавите им родители. Затвор за родителите на наркоманите и смърт за наркоманите иска общественото мнение. И никой не допуска, че на мястото на Кристиан може да е и някое друго момче, не в подобен джип и не задължително с богати родители. Защо ли?

Защото тревата и дрогата са навсякъде. Навсякъде. Леснодостъпни. На една ръка разстояние дори от 12-годишни деца. Попитайте лекарите от психиатриите, попитайте почернените родители, които работят от сутрин до мрак за насъщния и после в един миг ги викат или в полицията, или в лудницата, или направо в моргата...

Всяко момче (и момиче), което е на 22 години в момента, е учило в училище, в двора на което е изпушило първата си трева. Посетило е първата си „детска“ дискотека или зелено училище, където за първи път е опитало амфетамини и/или се е напило до припадък, защото и течната дрога – алкохолът, в България е адски евтина и достъпна дори за деца т.н. и т.н.

Всеки казва - това с моето дете не може да се случи, защото ние сме го възпитали правилно, но дали наистина е така. Когато тревата и дрогата са по-лесно достъпни от цигари и алкохол, когато всички около детето ви го правят, не е лесно той да остане „добре възпитан” аутсайдер.

Учителите обвиняват родителите, но те от години знаят кои са дилърите в двора на училището. Полицаите обвиняват разюзданите младежи, но често сами са част от схемата. Политиците обвиняват родителите, но те не променят НК, защото много от тях също купуват, ползват, или правят бизнес с отровите.

Има извършено тежко престъпление. Нека има и справедливо тежко наказание за виновния. Това е безмилостно ясно. Всеки отговаря за действията и бездействията си по силата на закона.

Но тук започнат въпросите: Какво прави България за своите наркомани? Те не са ли попаднали в лапите на наркотиците в държава, която си затваря очите пред лавинообразно нарастващия пазар на синтетична дрога? Какво прави България за своите деца, за да не станат те наркомани? Наркоманията е тежко психо-физико-социално заболяване, хронично, рецидивиращо и смъртоносно, но къде у нас се лекуват наркоманите?

Психиатричните държавни болници с нищожните си бюджети, забравени и захвърлени от държавата от години, могат ли да поемат армията от все по-млади наркомани, нуждаещи се от лечение? Имат ли ресурса да ги лекуват? Държавата осигурява ли принудително лечение и съответстващата организация за това? Държавата създала ли е структури за ресоциализация на вече преминалите лечение наркозависими? Има ли терапевтични групи в местата за лишаване от свобода? Отговорът на повечето от тези въпроси е не.

Милен Цветков си отиде. Но дрогата, тревата, пазарите и дилърите остават. До следващата смърт, причинена под въздействието на сатанинско силно психо-активно вещество, което превръща хората в зверове. И до следващия народен гняв: "Убий мръсния наркоман!"
Това ли е решението?

Още по темата:

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне