Подкрепете ни!




Светът в тебСтанислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов / 24 април 2020

Интуитивна мъдрост

Випасана медитация си служи с благородно мълчание, за да осъществи дълбоката взаимовръзка между ума и тялото

Интуитивна мъдрост


Ситуацията от последния месец в света разтърси всички ни. Извънредното положение в България, при което трябва да прекараме в домовете си седмици, за да се изолираме от всекидневния си социален кръг, се оказа истинско изпитание за голяма част от хората. Но защо? Наистина ли сме отвикнали да оставаме насаме с мислите и чувствата си, знаем ли какво означават на практика думи като търпение и смирение? Или просто ни е страх да затворим очи и да погледнем какво сме скрили вътре в себе си и да признаем от какво се опитваме да избягаме, когато ежедневно се затрупваме с работа, срещи, гледане на телевизия и непрестанното скролване в социалните мрежи?
 Има хора, за които обаче да се откъснат от онова, което ни заобикаля за 14 дни в годината, е обичайна практика. Тя води началото си от Мианмар и носи името випасана.

Випасана означава ясно виждане, вникване и прозрение (Vi – ясно, и passana – виждане, зрение). Може да се преведе и като интуитивна мъдрост или познание. Тази древна техника, която се практикува в мълчание и медитации, помага да видим нещата ясно такива, каквито са, необременени от нашите вярвания и предразсъдъци. Випасана може да доведе практикуващия до пробуждане и до изкореняване на всички страдания. Випасана е практика, която тръгва от самия Гаутама Буда (Буда Шакямуни). През вековете се предава от учител на ученик, преминава през различни школи и страни. едно от силните ù проявления идва от Мианмар, след това техниката се разпространява в Тайланд, където се практикува от монасите с най-висок ранг.  

Аджан Тонг, игумен на манастир от Северен Тайланд, уважаван учител по медитацияАджан Тонг, игумен на манастир от Северен Тайланд, уважаван учител по медитация

Промени света си
От 2015 г. в България вече също се провежда випасана ретрийт, който следва традицията на Аджан Тонг, игумен на манастир от Северен Тайланд, дълбоко уважаван учител по медитация. Тонг си отива от този свят през декемви 2019 г. на 96-годишна възраст. Тази година ретрийтът ще се проведе в началото на август и ще продължи две седмици. Един от неговите организатори е Цанко Матев – програмист по професия и будист по съзнание. Ретрийтът се провежда всяка година благодарение на дарения. Всеки посетител оставя толкова, колкото прецени, че може да отдели. А Цанко казва, че приемат и хора, които са в затруднено положение и без финансова възможност, защото целта не е печалба, а да помогнат на повече хора да намерят пътя към себе си.

По време на тези 14 дни се спазват ограничения. Всеки е настанен в индивидуална стая, а дните преминават в мълчание - хората нямат телефон, нито лаптоп до себе си, не е редно да се четат книги, да се слуша музика - всички действия, които обикновено ни развличат. Целта е да се свържем със себе си. Цанко споделя, че по време на ретрийта човек се отделя от онова, което в ежедневието го напряга - като работа или човек, с когото не се разбира, и др. Премахва и онези неща, които ползва, за да избяга от собствените си мисли, проблеми и тревоги. И това, което му остава, е да се изправи срещу тях и да ги преодолее.

Благородният път
Графикът е еднакъв за всички присъстващи – събуждането е в 4 ч. сутринта, закуската е в 6,30 ч., а обядът – в 11 ч. След това не се приемат твърди продукти, само следобед може да има лека течна закуска, например кисело мляко. В България организаторите се стараят храната по време на ретрийта да бъде вегетарианска, въпреки че това в Тайланд не е изискване. През цялото останало време, с изключение на часовете за сън, се практикуват седяща и ходеща медитация и самонаблюдение.

Специално за събитието в България пристигат Танат и Катрин – ученици на монаха Аджан Тонг, който създава методиката. Двамата ще обучават присъстващите на ретрийта, като ще поставят индивидуални задачи и упражнения ежедневно, а практикуващият ще трябва да ги изпълни до следващия ден, когато ще му бъдат дадени нови. Така всеки ще работи по собствена програма на база личните си блокажи и травми, следвайки собствения си път и ниво на духовно развитие. И понеже вероятно се чудите - разговорите по време на индивидуалната сесия са разрешени, но само с учителите. мълчанието през останалото време се нарича благородно (noble silence). Въпреки че може би за някои звучи малко плашещо да се откъснем от ежедневието си, от динамиката на забързания график и на прелитането от среща в среща, само по този начин човек може да опознае себе си. Когато практикуваме това мълчание, ние се научаваме да осъзнаваме вътрешния си глас и да осъществим връзка с него. А практикуването на мълчание в името на това да изследваме истинската си същност има силата да променя нашия свят.



За себе си Цанко ни казва
, че преди випасана е имал висока тревожност и е изпитвал неосъзнаван гняв. Благодарение на тази медитативна практика успява да ги преодолее и да изчисти съзнанието си. Техниката повлиява положително при депресия, паникатаки и различни пристрастявания. „Познавам хора, които с помощта на випасана са успели да се освободят от наркотични зависимости и алкохол. А понякога служи и като лек за различни болести“, разказва ни Цанко. Единият от тези случаи се разиграва пред очите му в Германия преди няколко години. Сред участниците на випасана ритрийт е мъж със заболяване на нервната система, което е довело до неговата частична парализа - лявата ръка и десния крак.
„Много трудно ги движеше, трябваше му сила сякаш да ги засили, за да ги премести и използваше здравата си ръка, за да си помага. Аз виждах ден след ден как този човек се подобрява. Живял е с проблема си в продължение на 10 години, лекарите са му казвали, че не могат да му помогнат. Само за 14 дни в края на курса той можеше да си вдигне почти без никакво усилие ръката, която първоначално почти не успяваше да движи! След две години го видях отново, пак на випасана курс. Беше почти незабележимо, че има проблем. Нямаше нищо общо с това, което беше в началото“, разказва организаторът на събитието в България.
Разказва ни и необичайната история на израелско момче, което е било диагностицирано с левкемия, когато е едва на 9 години. За съжаление, нормалните методи на лечение не са сработили. Съдбата го среща с учителя Аджан Тонг, който го научил да практикува медитацията випасана. Преди това обаче двамата сключили споразумение – ако момчето се почувства по-добре от техниката, ще стане монах. „Резултатът бе, че наистина методът даде ефект и замина за Тайланд, където стана послушник в манастир. Болестта му изчезна напълно“, казва Цанко с почуда, въпреки че е разказвал тази история много пъти. Този случай е много впечатляващ, доказателство за това, че понякога вярата и чистото съзнание вършат чудеса. но е важно да се каже, че изцелението зависи от настройката на ума на всеки отделен човек.



Непрекъснато съзерцание
Всички клонове на будизма съдържат в себе си практики, които имат за цел постигане на просветление, но випасана се свързва основно с теравада будизма. За да обясни най-лесно тази техника, Цанко използва текст от „Сатипатана Сута“ – съществува легенда, според която Буда дал следните наставления пред монаси и хора от едно село: „Това е директният път, монаси, за пречистване на съществата, за преодоляване на тъгата и воплите, за изчезването на болките и скръбта, за достигането на благородния път, за осъществяването на нирвана. Той е четирите основи на Осъзнатостта.

Кои са те? Тук (в това учение), монаси, монахът живее в съзерцание на тялото, в съзерцание на усещанията,  в съзерцание на ума, в съзерцание на умствените обекти - усърдно, с ясно разбиране и внимание, без стремеж или неприязън към света.“ Тези думи най-ясно описват защо да практикуваме випасана - това учение е директен път за решаване и преодоляване на всички проблеми – за пречистването и на тялото, и на ума. И въпреки че тази традиция произхожда от будизма, Цанко споделя, че идеята не е да превръщат хората в будисти, в практиката няма нищо религиозно. Тя има за цел да насочи вниманието на медитиращия към действието, което извършва в дадения момент, дори и то да е елементарно, например пиене на билков чай. Усещанията, които това действие ни носи – приятно ли ни е, този чай горещ ли е, сладък ли е? Просто да бъдем максимално осъзнати за това какво се случва тук и сега. Да осъзнаваме всяко действие, движение, усещане и мисъл.

Целта е тази осъзнатост да я прехвърлим и в ежедневието си, когато си тръгнем от ретрийта. В живота си всички се сблъскваме в даден момент с някакви трудности – безпаричие или пък болест,  проблеми със семейството. Животът не е лесен. но с випасана медитацията можем да го направим по-лек. Буда прави следното сравнение – представете си как в един човек се забива стрела – това е проблемът, който в този момент го тревожи и трябва да разреши, олицетворява всички наши тревоги. А след това се забива още една стрела – тя символизира нашата погрешна реакция. в допълнение на всички неприятни изпитания, които ни се случват, нашата погрешна реакция ги прави да изглеждат още по-страшни и по-болезнени. И това, което се оказва, е, че ако успеем да извадим втората стрела, или да направим така, че изобщо да не се стига до това да бъде забита, животът става по-спокоен, справяме се с трудностите и уроците, пред които сме изправени, по-леко.

ВИПАСАНА РЕТРИЙТЪТ ще се проведе от 1 до 15 август 2020 г. в Боровец.
За повече информация и записвания:
contact@vipassana-bulgaria.com
тел.: 0889 786 822

Цанко Матев организира всяка седмица и випасана медитации, за които има разрешение и благословия от учителя Аджан Тонг.

Статията е публиквана в бр.4/2020 г. на Списание 8

Още по темата:

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път