Подкрепете ни!




Светът в тебПетрина Симеонова – Георгиева / 6 април 2021

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?


Психолозите определят щастието като сложно състояние, съвкупност от различни фактори като качеството ни на живот, взаимоотношенията ни с другите, чувството за удовлетвореност от работата ни. Възгледите и ценностите се променят през вековете, а с тях се мени и образът на щастието. Това, което остава непроменено, е, че за постигането му винаги е нужно време. Радостта, от друга страна, се случва мигновено, тя е „силно моментно изживяване на положителни чувства” и се намира в малките неща, които срещаме в ежедневието си докато преследваме големите цели.

За да изпитаме това приятно чувство, в човешкия мозък протичат биохимични процеси, при които той отделя така наречените „хормони на щастието“: допамин, ендорфин, окситоцин и серотонин. Например, ако сме постигнали някаква цел или сме довели до край даден процес, мозъкът отделя допамин, а ние изпитваме усещане за награда и удовлетвореност. Ендорфинът е естествено болкоуспокояващо, но също така се отделя когато сме еуфорични, смеем се на глас или се натоварваме физически. Когато сме заобиколени от хора, които обичаме, докосваме или прегръщаме най-близките си, мозъкът ни отделя окситоцин и ние чувстваме радост. Но в главната ролята на регулатор на настроението е серотонинът, който отговаря също за съня и апетита ни.



Всеки един от тези хормони се активира
когато сме провокирани от конкретна ситуация, физическо усещане или визуален стимул. Но как точно светът около нас влияе върху тези сложни процеси в тялото? Същия въпрос си задава Ингрид Фетел Лий, автор на книгата „Радостен: Изненадващата сила на обикновените неща да създават необикновено щастие“. В своето дългогодишно изследване на темата за радостта, тя обяснява каква е връзката между това абстрактно усещане и обектите в материалния свят. Лий достига до извода, че има десет общовалидни сензорни и визуални модела, които ни носят радост. Нарича ги „естетика на радостта“.
  1. Образи на изобилието. Представете си екзотични пазари за подправки, магазини за бонбони, подредени по щандовете плодове и зеленчуци, точици, райета, палитри в цветовете на дъгата. Подсъзнанието ни асоциира всичко това с изобилие, с наличие на ресурси, които от своя страна гарантират оцеляването ни и подсигуряват живота.
  2. Хармония, баланс и симетрия. Подредените и организирани пространства успокояват ума и създават усещане за сигурен свят, в който можем да забележим предизвикателствата или новите възможности. В нас се заражда увереността, че дори нещо неочаквано да се случи, ще успеем да се справим с него.
  3. Светлина и ярки цветове. „Цветът в същината си е знак за живот и енергия“ казва Ингрид Фетел Лий и добавя, че „на хората е вродено да бъдат привлечени от светлината, яркостта и блясъка“. Освен че цветовете носят различна вибрация и настроение, те са натоварени със специфични културни и символни значения. Затова сме свикнали да изразяваме тъжни емоционални състояния с тъмни тонове, а радостта, жизнеността и възторга с ярки.
  4. Усещане за свобода. Удоволствието от това да си сред природата, на необятни места и да нямаш никакви физически ограничения. Приповдигнатото чувство, когато чуеш последния училищен звънец и ваканцията започне.
  5. Естетика на кръглите форми. Подсъзнателно реагираме на ъгловите и остри форми като на заплаха, нещо което може да ни навреди физически, за разлика от кръглите и заоблени образи, които свързваме с безопасността. Обръчи, балони, топки, мехурчета, подскачащи топчета, въртележки, всички те събуждат у нас радостта от играта.
  6. Изненада и хрумване. Припомнете си какво изпитвате когато неочаквано срещнете добър приятел или прилива на енергия, който ви залива щом ви хрумне вдъхновяваща идея. Изненадата привлича вниманието ни, тя е неочаквана, понякога нелепа ситуация. Тя е контрастът между обичайната среда и събитията, които внезапно я променят в положителна посока.
  7. Усещане за извисяване. Радостта от това, което ни кара да вдигнем поглед нагоре или да се издигнем в небето. Обекти, които летят или се носят по въздуха като птици, хвърчила, валящ сняг, пера, летящи балони.  
  8. Естетика на магията. Когато не можем да разгадаем как нещо е направено, а това събужда любопитството ни и дори ни води към нови открития. Мистериозни движения като блещукащи светлини и вихрушки, гатанки, светулки, преливащите цветове на сапунените балончета, визуални измами. Всичко това сякаш ни поставя между два свята и създава усещане не само за радост, но и за съществуване на чудеса.
  9. Обновление и съживяване. Образи, които показват промяна, растеж и разгръщане на потенциал като разцъфващо цвете и спираловидните движения, които прави стъблото докато покълва. Те отразяват динамиката, която се надяваме да постигнем в собствения си живот и прогреса, който искаме да видим около нас.
  10. Естетика на празнуването. Радостта е изключително заразно чувство, което увеличава силата си когато е съпреживяно. Всяка картина, която асоциираме със споделеност, близост и обмен на положителни емоции, е част от естетиката на празнуване като фойерверките, гирляндите, брокатът и конфетите.


Един от най-важните изводи, който Ингрид Фетел Лий прави в своето проучване, е:
„Всеки момент на радост е малък, но с течение на времето сборът на тези моменти може да окаже мощно влияние върху нас, създавайки по-щастлив и здравословен живот. Радостта не е някаква екстра. Тя е директно свързана с основния ни инстинкт за оцеляване.“
След като тя подобрява качеството ни на живот, какво можем да направим, за да я задържим в ежедневието си?

Ето няколко идеи, за които не е нужно да отделяме много ресурси и време.
  • Създаване на пано на радостта с цветни картини, рисунки или колажи, на които има образи на изобилие, яркост, хармония, обли предмети. На работното си място можем да добавим снимки на любимите хора, а също така и живи цветя. Осветяването на тъмните кътчета в дома, както и подреждането на книгите и дрехите ни по цветове, ще внесе още ведрина.
  • Закачливите и понякога детински идеи създават моменти на изненада и смях. Много хора днес работят от вкъщи и това им позволява да внесат игривост във външния си вид, да облекат ярки дрехи, да лакират ноктите си в различни цветове или да обуят шарени чорапи.
  • С пролетта и затоплянето на времето, разходките навън са един от най-добрите начини да почувстваме радостта. Освен че раздвижваме тялото си и събираме така необходимия ни витамин D, разходка сред природата ни дава усещане за свобода и широта, които няма как да изпитаме в града. Но ако разполагаме с малко време, може да се разходим до близкия пазар за плодове и зеленчуци, където цветовете и изобилието ще повдигнат настроението ни.
  • Нека прегърнем близките си хора. През изминалата година съзнателно ограничихме контактите си и дори избягваме безобидни жестове като ръкостискането. И все пак да  прегърнем близък човек, с когото така или иначе споделяме общ покрив, си остава един от най-силните източници на радост.  
  • Да повдигнем поглед към небето. Там винаги може да забележим нещо, което да ни донесе усещане за извисяване, било то прелитаща птица, пеперуда, облак със странна форма, звездите или луната.

Още по темата:

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне

Трети март Светът в теб

Трети март

Българите сме живели в робство, но българският дух никога не е бил робски!