Подкрепете ни!




Няма лечение за страданието, защото животът не е болест и смъртта не е наказание

Юнгианецът Джеймс Холис за кризата на средната възраст

Илюстрация: Unsplash
Илюстрация: Unsplash



Д-р Джеймс Холис е роден в Спрингфийлд, Илинойс. Получава бакалавърска степен от Манчестърския колеж през 1962 г. и докторска степен от Университета Дрю през 1967 г. Джеймс е преподавал хуманитарни науки в продължение на 26 години в различни колежи и университети преди да стане един от най-популярните анализатори на Юнг и да оглави няколко юнгиански центрове в различни щати. Автор е на „Психични води“, „Под сянката на Сатурн“, „Създаването на живот“, „Защо добрите хора правят лоши неща“, „В търсене на смисъла на втората половина от живота“. 
Предлагаме ви няколко цитата от непревежданата на български език негова книга Превалът в средата на пътя. Как да преодолеем кризата на средната възраст и да намерим нов смисъл в живота. В този труден период за преоценка и преосмисляне на битието ни, от който се страхуваме всички, психотерапевтичните разсъждения на Холис могат да ни помогнат да почувстваме, че не сме загубени, че животът не свършва нито на 50+, нито на 60+, нито на 70+ и ние точно тогава имаме уникалната възможност да почувстваме отново неговото съвършенство.  

  • Когато сърцето внезапно се свива и човек се чувства смъртен, той изведнъж се сблъсква с неизменния факт за крайността на живота. Магическото мислене на детството и героичното мислене на продължителното юношество, наречено първа зряла възраст, само доказват неадекватността на представата на човека за реалния живот. Експанзивното, властно его превръща детската уязвимост в усещане за величие. Спомнете си известните фрази: „Ще живея вечно“ и „Ще се науча да летя“. Надеждите на новороденото его да стане безсмъртно и известно са в пряка пропорция с детския страх и всеобщото невежество. По същия начин горчивината и депресията, изпитвани на средна възраст, пряко зависят от това колко енергия е изразходвана за нереализуеми детски фантазии. 
Егото трябва да намери опорна точка в необятната и непонятна Вселена. За по-лесна представа този процес може да се сравни с коралов атол, образуван от вкаменени мекотели, които са се разраснали. По същия начин егото натрупва частици опит и създава от тях структура, която може да издържи на мощния натиск на приливите и отливите. Естествено, его-съзнанието стига до заключението, че трябва да се предпази от непреодолимите преживявания в живота и да компенсира липсата на сигурност с чувство за величие. 
Илюзията за величие ни позволява да преодолеем чувството на страх и да не се боим от идващата тъмнина, когато лягаме да спим. Но стагнацията в средата на посредствеността е само киселата закваска на средната възраст. И дори тези хора, които стават известни, дават имената си на луксозни хотели и довеждат децата си до лудост, не стават по-свободни от останалите, тъй като са изправени пред ограничения, загуба на интерес към живота и неизбежността на смъртта. 
Ако притежанието на власт и привилегии позволява на човек да живее в мир със себе си или да вижда смисъла на живота или поне да се наслаждава на живота възможно най-дълго, това означава, че в инфантилните желания има някакво съдържание, което ние проектираме.
  • Няма лечение за страданието, защото животът не е болест и смъртта не е наказание. Страданието създава път към по-смислен и по-смислен живот.
Можем да кажем, че всички чуваме гласове; това са нашите комплекси: части от нашата психика, които се обръщат към нас, но тъй като нашето съзнание не ги чува, ние ставаме техни пленници.
  • Юнг определи неврозата като „страдание на душа, която не е разкрила значението си“. Всъщност страданието се оказва необходима предпоставка за трансформацията на съзнанието. На друго място Юнг нарича неврозата „неавтентично страдание“.
Неспособността на човек да навлезе във втората половина от живота, поради триения в отношенията с другите, е основната пречка за развитието на способността му да усеща своята психическа реалност. Също така трябва да се вземе предвид необходимостта от спазване на някои социални норми, които съществуват във външния свят. Всеки от нас е имал моменти в живота, когато е искал да се отдалечи от лудостта на живота, доколкото е възможно и такава възможност може да има благоприятен ефект върху психичното ни здраве. Но напускането на социалния живот завинаги означава изключване на възможността за развитие на лична идентичност. Юнг, както винаги, лаконично и в същото време много ясно формулира тази задача: Страхът е предизвикателство, защото страхът може да бъде облекчен само чрез смелост. И ако не рискувате, смисълът на живота по някакъв начин избледнява и цялото бъдеще е осъдено на безнадеждна загуба, на сива, тъпа монотонност, озарена само от блуждаеща светлина
  • Може би най-полезната техника за участие във вътрешен диалог е работата с вашите сънища. Нашата култура има дълбоко вкоренено презрение към вътрешния живот и поради това не отдава никакво значение на сънищата. Но човешката психика комуникира чрез образи в сънищата ни - образи, които изглеждат доста причудливи и странни за егото, въпреки че въплъщават енергията и телеологията. Когато успеем да научим скритото значение на образите, ще открием такава дълбока мъдрост, каквато не може да бъде извлечена от никоя книга или социална институция. Тази истина принадлежи само на нас и на никой друг. Ако можем да разберем за себе си значението на поне някои от сънищата си и да следваме скритите им напътствия, тогава ще имаме по-добра представа кои сме, какво е правилно за нас и къде ни призовава истинската ни същност. 
Съществува и методът на Юнг за активно въображение. Това е различно от метода на Фройд за свободна асоциация и не е форма на медитация. Това е начин за активиране на въображаемата сфера чрез рисуване, скулптуриране, танцуване или нещо друго, което ви позволява да влезете в контакт с емоционалния заряд, съдържащ се в изображението. Този тип Auseinandersetzung не само помага на ума да разбере значението на сънуваните образи, но също така насърчава развитието на диалог между егото и истинското аз. (Юнг използва една от съставните немски думи Auseinandersetzung, за да опише диалога, който човек задължително води със себе си . В превод от немски това означава заместване на едно нещо с друго, тоест това е образен израз за конфронтация или диалектично противоречие.) 

Още по темата:

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Д-р Емилова ни подари втори живот Светът в теб

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир



.