Подкрепете ни!




Светът в тебЕкатерина Ангелова / 16 ноември 2021

12 универсални закона на Вселената (част II)

Познавайки ги, ние можем да подобрим живота, личността и духовното си съществуване

изображения: iStock
изображения: iStock


Според езотеричните вярвания съществуват 12 основни, неотменими и силно въздействащи върху живота ни Вселенски закона. Те са колкото взаимосвързани, толкова и уникални по своята същност. Познавайки 12-те основни закона на Вселената, ние сме в състояние многократно да подобрим живота, личността и духовното си съществуване, както и да се научим по-успешно да постигаме целите си. Много религии, духовни водачи и различни окултни школи са твърдо убедени в съществуването и непрекъснатото действие и въздействие на тези 12 универсални Вселенски канона. В първа част на статията ви запознахме с  първите шест от тях.

Закон за Причината и Следствието  
Този закон е може би най-явният от всички. Според него всяко действие води до съответните последици. Това лесно можем да забележим във физическия свят. Що се отнася до духовния обаче резултатите понякога не идват веднага. И все пак нищо не остава без последствия. Независимо дали говорим за добро или зло, за позитивно или негативно. Този закон ни учи да сме предпазливи и мъдри при взимането на всяко решение за действие, казана дума или мисъл, защото те рано или късно ще имат своето отражение в живота ни, както и в самата Вселена.



Закон за Компенсацията (Закон за Възнаграждението)
Законът за Компенсацията е пряко свързан с изброените по-горе закони, и особено със закона за Привличането и закона за Причината и Следствието. Основното мото в разбирането на закона за Компенсацията е:
„Каквото посееш, това ще пожънеш!“

Отговорността за сътворяването на нашето бъдеще се корени в нещата, които правим, казваме, мислим и вярваме в настоящия момент. Но тук се има и още нещо важно предвид. Всяко добро, което правим, изричаме или пожелаваме за себе си или за някого другиго, не остава невъзнаградено. Може „наградата“ да не се проектира веднага, но тя оставя отпечатък в ефира, във Вселената,  и рано или късно се връща обратно при нас под една или друга форма. В есето си „Компенсация“ Ралф Уолдо Емерсън пише, че всеки човек ще бъде компенсиран по подобен начин за това, което той или тя е допринесъл. Законът за Компенсацията ни уверява още, че всички наши усилия рано или късно ще бъдат възнаградени.



Закон за Относителността
Този закон лежи върху утвърждението, че само по себе си нищо не е нито добро, нито лошо. Всяко нещо в същността си е неутрално. Добро или лошо го прави нашата преценка, ценностната ни  система, собствените ни вярвания и склонността ни да сравняваме нещата и да им придаваме определена оценка. Законът за Относителността ни учи и че на всяко събитие в живота си бихме могли да погледнем от поне две, ако не и повече, гледни точки. Че сами избираме как да приемем дадена ситуация или дума, казана от някого. Така например бихме могли да приемем нещо негативно като ценен урок, който Животът ни дава. Възможност да научим нещо ново или да се изкачим още малко по стълбичката към истинското Просветление.

Закон за Полярността
Вселенският закон за Полярността гласи, че всяко нещо в Живота и във Вселената има своята съответна противоположност. Всяко действие има равно по сила, но различно по посока противодействие – както гласи  и Третият закон на Нютон. Важно е да отбележим още, че според принципите на закона за Полярността  всяко нещо съдържа в себе си два противоположни полюса. Както в човек например се редуват добро и зло, любов и омраза, радост и тъга, щастие и нещастие, успехи и провали и т.н., така и във Вселената едновременно се проявяват елементи и състояния като  светлина и тъмнина, горе и долу, напред и назад и други. Понятия, които не могат да съществуват едно без друго. Как бихме разбрали светлината, ако не знаем какво е мрак? Как бихме оценили доброто, ако не знаем какво е зло? Законът за Полярността много се доближава до схващането за Дуалния свят и дуалността на всичко съществуващо вътре и извън нас.



Закон за Вечното движение (Закон за Ритъма)
Законът за Вечното движение се свързва с разбирането за цикличността на нещата. С повтарящи се модели и състояния, както на външните условия, така и на енергията, която прелива в нас. Да вземем за пример смяната на годишните сезони. Те се сменят ритмично всяка година и ние сме преки свидетели на тази необратима промяна. Същото е и с енергията, вътре и извън нас. Понякога преливаме от сили, вдъхновени и устремени сме, готови да покоряваме върхове. Друг път се чувстваме изтощени, без енергия и в по-минорно настроение. Подчинявайки се на закона за Ритъма, трябва да приемем тази цикличност на нещата и да се опитаме да се съобразяваме с нея. Когато нямаме муза – да не се насилваме да създаваме нови проекти. Когато сме изморени, да се научим да си почиваме. Да сме съзнателни и в синхрон с всичко, което се случва вътре и около нас. Някои сравняват принципите на този закон с движението на махалото, което се движи ритмично наляво и надясно с еднаква сила, но в различна посока.



Закон за Мъжкото и Женското начало (Закон за Половете)
Макар че се нарича често закон за половете, всъщност законът за Мъжкото и Женското начало няма нищо общо с разбирането за нашите биологични и природни дадености, които ни отличават като мъже или жени. В него се визира идеята за мъжката и женската божествена енергия, заложени изначално у всеки от нас, както и във всичко съществуващо във Вселената. За да изпълним живота си с щастие и спокойствие, нашата работа е да балансираме мъжката и женската енергия в себе си. Да се уверим, че няма дефицит или излишък на някоя от двете. Че са в хармония и нито една от двете енергии не доминира над другата. На Изток тези енергии са по-познати като Ин (женското начало) и Ян (мъжкото начало). Понякога женските характеристики се свързват с доброто, а мъжките с лошото. Но това разделение не е съвсем точно и удачно. Всъщност, когато развиваме божествената женска енергия, ние възпитаваме себе си и ставаме: „по-меки, по-нежни, по-мили, възпитаващи, състрадателни и обичащи“, казва Дийпак Чопра.  Развиват се още нашата интуиция, креативност, състрадание, разбиране.

Когато дадем зелена светлина на мъжката божествена енергия у нас пък развиваме качества като лидерство, действеност, логика, приключенски дух, лоялност, увереност, фокус и ефективност.
Има специални упражнения и медитации за балансиране на двете изначални наши същности. Всичко е в баланса и в мярката на нещата.

Още по темата:

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка Светът в теб

Това, което сега носи удоволствие в големи дози, ще се превърне в болка

Е.П.Блаватска: Никой освен вас самите не може да ви помогне