Подкрепете ни!




Речта е пряко свързана със здравето и финансовото благополучие

Кармата се определя от думите ни, а страните с висока култура на речта са по-успешни и могъщи

снимка: iStock
снимка: iStock


Още Буда е казал, че човек може да бъде убит с една дума. Три минути гневни реплики могат да разрушат едно десетгодишно приятелство. Думите силно влияят върху кармата. Човек може дълги години да се занимава с духовно израстване и благотворителна дейност, но ако избухне срещу съратник дори за кратко време – може да разруши всичко, градено до момента и да деградира в по-ниски форми на живот. 

Ведическата астрология казва, че сенчестата планета Кету е отговорна за престъпленията. Кету е планета, която управлява бързите реакции, произтичащи от импулсивността. Кету също така дава и освобождение. Но в негативен аспект тя наказва за обиди и неуважителна реч, бързо лишавайки човек от всичко, което е постигнал в духовен и материален план.

Във ведическата цивилизация всеки човек усвоявал умението да следи речта си много внимателно. Докато човек не проговори, е трудно да го характеризираме. Глупакът може да бъде разпознат по говора си. Както и мъдрецът. Речта има много силна енергия. Експертите по фина визия казват, че хората, които произнасят нецензурни думи, говорят грубо и обидно, веднага получават черно петно ​​на определено място по финото тяло, което след година-две може да се превърне в тумор.

Езикът ни е даден за четене на молитви, произнасяне на мантри и обсъждане на теми, които ни доближават до Божественото. В реда на нещата са и битовите разговори, практическите въпроси и милите думи, разменени с близки хора. Но, най-важното, което трябва да се знае при всички разговори: не прекалявайте. Аюрведа казва, че речта е проява на прана. Прана е жизнената сила, универсалната енергия. Колкото повече прана, толкова по-здрав, успешен, харизматичен и хармоничен е човек. Така че, на първо място, прана се консумира, когато човек говори. Особено когато някой критикува, осъжда, злослови, псува. Според статистиката 90% от всички кавги се дължат на това, че говорим лошо за някого.

Най-успешни са тези хора, които говорят приятно и умеят да контролират речта си. Бхагавад-гита казва, че строгостта на речта е способността да се говори истината с приятни думи. Хората, които говорят грубо, заемат последните места във всички йерархии. Това важи и за отделните държави. Страните с висока култура на речта са по-успешни и могъщи –  както икономически, така и политически. Въпреки че навсякъде е започнал процес на културна дегенерация, която включва и деградация на културата на речта. А това се отразява както на икономиката, така и на духовния живот като цяло. На изток човек, който просто не може да контролира речта си, се смята за много примитивен, въпреки че на запад, персона с подобни характеристики, може да е професор.

Ако критикуваме някого, ние поемаме негативната карма и лошите качества от характера на този човек. Така действа законът на кармата. А също така придобиваме и положителните качествата на човека, когото хвалим. Ето защо, Ведите призовават винаги да се говори за Бог и светиите и думите ни да са за тяхна възхвала. Това е най-лесният начин за придобиване на божествени качества и доближаване до висшите материи. Тоест, ако искате да придобиете някакви качества, просто трябва да прочетете за някой светец, който ги притежава или да обсъдите делата и образа му с някого. Отдавна е забелязано, че придобиваме качествата на човека, за когото мислим и следователно говорим. Много психолози съветват да мислим и да говорим за успешни, светли и хармонични хора. Но колкото повече егоизъм и завист носим в себе си, толкова по-трудно ни е да говорим хубави неща за някого.

Трябва да се научим да не критикуваме никого. Имах един пациент, който според хороскопа трябваше да има тежко заболяване в една определена година, но при него всичко беше наред. Попитах го какво е започнал да прави, как живее. Каза ми, че си обещал, че няма да критикува никого. Забелязал, че животът му се е подобрил, духовната му практика е достигнала ново ниво.

Как речта работи с нашата карма? Махабхарата казва, че ако сте планирали нещо, възнамерявате да предприемете определени действия не споделяйте с никого решенията си преди да сте ги изпълнили. След като го кажете, шансът да стигнете до победен край е 80% по-малък, особено ако сте го споделили с ревнив, гневлив или алчен човек. Защо хората, които говорят малко и изглеждат съзерцателно потънали в себе си постигат повече? Те не губят енергията си чрез празни приказки.

Друго просто правило, свързано с речта е, че ако сме направили нещо добро на някого и се похвалим пред другите, то в този момент губим положителната карма и всичките си плодове на благочестие, които сме спечелили с този акт. Самохвалците постигат малко. Затова никога не трябва да се хвалим с постиженията си. „...лявата ти ръка да не знае какво прави дясната ти“ (Евангелие от Матей, 6:3).

Източник

Още по темата:

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион