Подкрепете ни!




Събития15 ноември 2018

Колко хора днес се осмеляват да кажат истината?

Впечатленията на Христо Рашев от Dolap.Bg по повод гостуването на Списание 8 в Стара Загора

Колко хора днес се осмеляват да кажат истината?


Приятели, 

щастливи сме да публикуваме думите на Христо Рашев от медията Dolap,Bg по повод гостуването на екипа ни и нашите лектори в Стара Загора на 10 ноември. Представяме ви текста му без редакторска намеса. 

Децата ни не са го чували, но всеки един от нас, който преди около 30-35 години е отправял взор към звездите в нощното небе и си е задавал въпроси от рода на – Сами ли сме във вселената?  Има ли друг разум?  Извънземни?  Мислите ни могат ли да градят и да създават материя? В какво се крие тайната на човешкото здраве? Къде са корените на народа ни? и т.н., го помни с умиление – списание ,,Космос”. На неговите страници са ме вдъхновявали не една и две статии за човека, за вселената, за света, в който живеем  и са ме карали да вярвам в необятното. В него срещнах например преди много години ,,петимата тибетци”, които продължават да ми помагат безкористно и до днес. Списание ,,Космос” беше една широко отворена с любов врата към видимия и невидимия свят.


И ето, че след толкова много години изведнъж се появиха създателите на ,,Списание 8”. Като бели лястовици. Като поникнали кълнове от семето, пръскано с мисъл за човека някога от списание ,,Космос”. Да ни кажат толкова много истини за самите нас, които ние не знаем и които някои хора не искат  да  знаем. Например кои сме, какво можем и къде са пределите на възможностите ни. Като хора, като човешки същества, като създадени от Бог по негов образ и подобие. Да ни кажат, че можем да носим с високо вдигната глава името българин, да ни помогнат да повярваме в себе си и в това, че можем да помогнем и на другите.

Аз лично им свалям шапка с поклон до земята за смелостта, за дерзаенето, за непреклонността им да говорат истината за толкова много неща в живота ни. Колко хора днес се осмеляват да кажат истината – за храната, с която се храним, за лекарствата, с които се лекуваме, за живота, който живеем, за това какво можем да постигнем  с вяра и с любов.

За мен беше чест и празник тази среща в залата на библиотека ,,Захарий Княжески” в Стара Загора  със създателите на ,,Списание 8” и лично с главния му редактор Ганета Сагова. Която случайно е от Стара Загора. Как мислите? Дали тя е случайно от Стара Загора? Случайни неща в живота няма. Всички са нарочни. За доброто и благото на всеки човек. Въпреки, че понякога ни е много трудно в момента да го разберем. Само времето ни го показва, ако имаме достатъчно мъдрост да го видим.


Случайно се оказах седнал до един от хората, поканени от ,, Списание 8” да споделят своята философия за живота и за това какъв според тях той би трябвало да бъде -,,българският холандец” Патрик Смитьойс. За случайните неща вече споменахме. Патрик изнесе реч, след която няколко човека дойдоха до него да му благодарят, да му стиснат ръката и да му кажат, че той е много повече българин от много такива в тази страна. Думите му бяха пропити от загриженост за хората в България, за природата и  за онова, с което Бог ни е дарил. Думи, предлагащи реални възможности за развитие и просперитет, представени след обстоен анализ от негова страна на наличните реалности. Патрик говореше за парче от баницата, която други държат и от която ще оставят естествено за себе си най-сочните и апетитни парчета, а за нас визирайки и себе си като един от хората в тази страна (Патрик Смитьойс живее и работи в момента в България) най-вероятно ще оставят трохите. Аз обаче си мисля, че и с трохи и с няколко сухи парчета от тази баница може да се живее. Не съм убеден, че онези, които се ползват от най-сочната част на материалното изражение на баницата са непременно щастливи. И дали само едно сочно парче от тази баница ще ни даде всичко от което имаме нужда. Мисля си, че по-скоро трябва да се тревожим  до нас да не достигнат  само трохите от нематериалното изражение на баницата, които да решим, че  ни стигат. Смятам, че в духовно отношение българинът винаги е разполагал, разполага и ще разполага  с  много богата духовна трапеза. Такава за каквато много от тия, които държат най-сочната част от  материалната баница могат само да ни завиждат.


Наложи ми се да изляза и пропуснах филма на Христо Смоленов – ,,Сакралната спирала на българите”, но ще направя всичко възможно да го открия и да го видя. Хванах обаче навреме беседата ,, Как се сбъдват мечтите” на алпиниста планинар Атанас Скатов. Много са нещата записани като ,,за първи път”пред името му. За първи път в България…, за първи път в света…

Изключително  интересно е да слушаш човек, бил два пъти на ,,Покрива на света”, човек, самоук в катеренето, веган, човек срещал не веднъж очи в очи смъртта, ако такава изобщо има, човек с реална представа за своите сили и възможности и за тези на природата и планината. Човек, който говори за планината като за Нея. Човек, който изглежда толкова обикновен и за какъвто той се мисли. Само дето той е наистина необикновен. Едно необикновено българско момче, един син на земята, в която живеем. Беше запитан от зрител в залата: ,, Планината за Вас наркотик ли е?” след думите му, че вече няколко пъти си е обещавал поредното изкачване да бъде последно и винаги нещо необяснимо и неудържимо го дърпа нагоре. ,,Не, не е наркотик, просто и аз не знам какво е?”- беше отговорът.

Може би това е полетът на човека към красотата, към необятното, към мечтите, може би към света от който си дошъл и към който те тегли нещо необяснимо, така  както те тегли винаги копнежът по родния дом. Не случайно планините са били считани винаги за дом на богове и много хора са вярвали, както вярват и днес, че там живеят боговете. Не могат да не те  впечатлят  отговорите на Атанас Скатов на въпроси от рода на ,,Какво мислите за алпинизма, за покоряването на върховете и има ли такова след Райнхолд Меснер?”. Отговорът на човек, който е изкачвал два пъти Еверест и общо седем осемхилядника до момента, човек започнал да се занимава с алпинизъм и със спорт чак на 33 г. възраст едва през 2012 г, след като преди това изобщо не е ходил в планина и при един поход ,,Ком-Емине”  планината го омагьосва, беше този:,, Аз се имам  за турист, за  планинар, алпинист ми звучи  неестествено. Аз съм човек, който е отишъл на среща с планината, с тайната надежда, че тя ще ми разреши да се докосна  до красотата и и до нейното  величие. Колкото до думичката покоряване” такова няма. Единствено от планината зависи дали тя ще ти разреши да стигнеш там, за където си тръгнал и да се завърнеш жив при хората, които обичаш”. Атанас Скатов е разбрал тайната, която знаят, в която вярват и с която живеят шерпите в Непал – тези невидими герои от поднебесните простори. ,,Те вярват, че планините са въплъщение на техните божества и въпреки многобройните си изкачвания те никога не казват, че са покорили планината. Те вярват, че Тя им е позволила да стигнат до върха”- списание ,,Explorer”, бр. 12,  2018 г. До същата мъдрост е стигнал и българинът Атанас Скатов благодарение на своята смиреност и уважение към  силите на природата, към планината и към живота. Той  каза същите  думи като шерпите: За мен планината е живо същество.” И може би в това е тайната на неговата взаимна любов с Хималаите – планината, в която си най-близо до Бог .

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа