Подкрепете ни!




Събития12 октомври 2019

Йога в съвременния свят на 19-20 октомври

Българска Федерация по Йога организира Втори йога конгрес в хотел Метрополитън, София


Йога в съвременния свят на 19-20 октомври
Българска Федерация по йога към ММС организира Втори конгрес по йога с международно участие у нас, чиято цел е да покаже значението на йога за съвременното общество, както и да даде форум за новия принос към йога науката и нейните взаимоотношения с други дисциплини.

Интересът към йога в световен мащаб е изключително голям – милиони хора практикуват ежедневно и се откриват нови и нови йога центрове по света. По-важно е обаче, че все повече хора се интересуват и искат да разберат по-дълбоката същност на йога във всичките й аспекти – философски, практически, терапевтични. С този конгрес Българска Федерация по Йога има за цел да отговори на тези търсения и затова са подбрани лектори, които имат дълбоки познания в древната наука, богат практически опит или са извършили сериозни научни изследвания за въздействието на йога.

Надяваме се също освен йога общността с този конгрес да заинтересуваме обществото за прилагане на йога в различни сфери и най-вече за прилагането й в образованието, в социалните услуги, като съпътстваща терапия в здравните заведения, в спорта и т.н. Във всички тези области вече има много научни изследвания, доказващи нейната резултатност. Още повече, че се сблъскваме с проблеми като агресия в училищата, недостатъчно пълноценни грижи за възрастните хора, недостиг на лекари и т.н.

Сред лекторите се откроява отново професор Шарма, който направи дълбоко впечатление и на миналия конгрес. Освен многото му постижения и награди той е и експертно лице за оценяване обучението по йога, титла, присъдена му от Световната здравна организация по препоръка на индийското министерство за аюрведа, йога и натуропатия, унани и сиддха медицина и хомеопатия (AYUSH) и е член на „Научен и консултативен комитет“ към „Централен съвет за проучвания в йога и натуропатия“ към същото министерство.
Той ще направи дисекция на съвременното отношение към йога спрямо мъдростта на древното учение. Втората му презентация е не по-малко интересна – къде се събират и къде се разминават йога и съвременната психологическа наука.

Професор Рангхурам, който също има забележителни постижения в областта на йога, като включително е учил на древната дисциплина първия космонавт на Индия, ще сподели мъдростта на йога учението по отношение на човешката личност, както и еволюционния път на човека към вегетарианството.

Лиза Кейли-Ашли е клиничен психолог, йога учител, йога терапевт със сертификат от Международната асоциация на йога терапевтите IAYT и йога преподавател от Лондон, навлязла дълбоко в мъдростта и практиките както на йога, така и на психологията. Тя ще засегне въпроса за различаването на йога практиката от йога терапията, както и ролята на кармата в създаването на промяната у човека.

Посетителите на конгреса ще се запознаят и с две древни техники – едната терапевтична, а другата – за духовна трансформация. Първата е на д-р Лакшми Нараян Джоши ръководител отдел по йога наука в Университета по санскрит Уттаракханд, Харидвар, който е постигнал забележителни успехи в лечението на невротични болки, болки в мускулите, ортостатични дисфункции чрез методите на Нади вигян и Прана санчаран крия. Той ще запознае аудиторията със същността и произхода на Нади вигян и едно скорошно изследване за приложението му при лечение на синдрома на замръзналото рамо и адхезивния капсулит.   

Самварга видя е учение от древните упанишади, представящо специална медитация за постигане на освобождение. Тя ще бъде представена от доктора по йога наука Манож Кумар.

Забележително е и българското участие в конгреса, което също дава своя принос към научния и терапевтичен ефект на йога. Снежина Докова и Нина Гинина ще представят зараждащата се дисциплина Ведическа йога терапия, в която двете са дипломирани, заедно с още седем души от България. Тя дава друга гледна точка към проблемите на здравето и болестите, като търси основните причини  за нарушенията на всички нива на човешкото съществуване. Д

Доктор Стефан Илчев, специалист по вътрешни болести и нефрология, ще представи поливагусовата теория на проф. Стивън Порджис в контекста на йога терапията, с което ще хвърли мост между съвременната медицина и йога като терапия. Той ще бъде подкрепен и от Красимир Логофетов, председател на Сдружение Ришикеш, имащо за цел йога обучения, повишаване ролята на йога практиката за личностно развитие и популяризиране на природосъобразния начин на живот, който ще представи едно изследване върху влиянето на йога върху диабетни усложнения, представляващи сериозен проблем в съвременния свят.

Владимир Въжаров и Анна Бакалова, преподаватели в специалност йога и с богат практически опит, ще защитят единството на йога, като покажат, че смятаните за съвсем различни два подхода към йога практиката – на Патанджали и на Кундалини йога, в основата си почиват на едни и същи трансформационни процеси.

Хармонизирането на човека с музика се прилага от древността, като практиката, известна като Нада йога, е изключително ефективна. С нейната същност ще ни запознае Кирил Коларов, дългогодишен преподавател по йога и награден от Индийското правителство за заслуги в разпространението на древната дисциплина.

На конгреса ще бъдат представени и няколко научни изследвания, проведени от специализанти в следдипломната квалификация по йога, провеждана съвместно от Българска Федерация по Йога и Национална спортна академия. Те засягат различни сфери – прилагането на йога при шизофрения, въздействието на йога при ученици от 5 и 6-ти клас и ефектите на йога върху качеството на живот. Не много хора знаят, че такива изследвания се правят от много години у нас и затова с радост БФЙ им дава трибуна.
На конгреса ще има също съпътстващи практики и изложбена част. Мястото е Хотел Метрополитън.

За повече информация за лекторите, лекциите и програмата посетете сайта на БФЙ:
http://yoga-bf.com/втори-конгрес-по-йога-на-бфй/
http://yoga-bf.com/втори-йога-конгрес-на-бфйпрограма/
Или се обадете на:
Вера Захариева, председател БФЙ, тел: 0877 599 344
Анна Бакалова, координатор на конгреса, тел.: 0888 532 632
http://www.yoga-bf.com/congress.php


InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет