Подкрепете ни!




СъбитияГанета Сагова, снимки Добрин Кашавелов / 11 февруари 2020

София става столица на 3D принтирането

От 20 до 23 февруари ще се проведе конференцията ADDITIVE DAYS

София става столица на 3D принтирането


От 20 до 23 февруари предстои второто издание на балканската конференция за 3D принтиране AdditiveDays, което ще се проведе под мотото Beyond the hype.

Additive Days 2020 ще се проведе в София Тех Парк и включва 4 модула. Конферентната част ще се проведе на 21 и 22 февруари и ще представи лектори от цял свят, които ще запознаят аудиторията с различни аспекти на 3D принтирането – от приложенията в медицината, през тенденциите за бъдещето и ползите за устойчивото развитие и още много интересни теми. Специални работилници ще се провеждат от 21 до 23 февруари, като ще дадат шанс на всеки, който желае, да се докосне до технологията, а изложбата ще представи интересни проекти от цял свят. Регистрацията е задължителна и безплатна

Целта на събитието е да представи най-доброто и най-новото от света на 3D технологиите, да даде равен достъп до иновациите на всички заинтересувани и да проправи пътя на технологията на нашия пазар. Конференцията е насочена както към представители на бизнеса, научните и образователни среди с цел създаване на среда за колаборации и обмяна на опит, но също така и към масовата аудитория, за да отговори на всички въпроси, свързани с приложенията и ползите от технологията.

С второто издание на конференцията организаторите искат да наблегнат и на темата за устойчивостта и да разкажат защо реално „добавянето“ като процес и технология всъщност означава намаляване и оптимизация на текущите процеси. 

Не на последно място конференцията дава възможност на представители на бизнеса да обменят опит и контакти на експо зоната, където ще бъдат представени най-големите компании в страната и водещи компании от чужбина, които утилизират 3D технологиите.



Additive Days е международно събитие, организирано от B2N и партньори. B2N (Би Ту Ен ООД) е водеща компания във вноса и разпространението на 3D технологии в България и на Балканите. Фирмата е официален дистрибутор на Ultimaker, Formlabs, MarkForged, BigRep, Delta WASP, Artec Group, Altair solidThinking и др. висококачествени производители от света на 3D индустрията.

Срещнахме се с основателя на B2N Боян Пехливанов, за да научим повече за 4-та индустриална революция - 3D принтирането.



- Г-н Пехливанов, как решихте да се занимавате с 3D принтиране?
- През 2014 г. двама колеги от университета ми споделиха, че има технология, която ти позволява изграждането на реални 3D обекти в произволни форми, пласт по пласт. Моментално това значеше за мен един нов свят, в който можем да вдъхнем живот на въображението си. Като архитект, който бе изучавал математика с компютърни науки, и като човек с интереси в множество сфери - от изкуства и култура, през науките за космоса и човешката същност, за мен тази технология обединяваше всичко необходимо за реализацията ни в материалния свят. В същото време тя позволява да се доближим до своята същност и природа на творци. 

Представях си и продължавам да го правя всеки ден, как вече имаме възможност да създадем по-леки, по-красиви, по-функционални продукти и нещо, което стана на първо място по-важност за мен: че можем да произведем толкова детайли, колкото са ни необходими, там, където са ни необходими, и с необходимите качества и индивидуална спецификация, които ни вършат най-добре работа. Всичко това води до оптимизиране на ресурси и изцяло нови възможности. И удивителното е, че 3D принтирането може да се използва във всички сфери! Звучи като нещо логично и на място - точно за новата епоха, в която сме.

- Но не звучи ли прекалено хубаво, за да е истина? Не е ли прекалено скъпо все още това удоволствие?
- Естествено всичко все още е процес. Самите 3D принт технологии се подобряват всеки ден, материалите, с които работят - също, софтуерите също. Но цялата тази екосистема претърпява много бурен растеж  - среден ръст 26% за последните 30 години  (Wohlers report 2019).  

Тази технология е адекватното ни бъдеще поне по две причини. Първо, производството е локално (т.е. с по-малко въглеродни емисии). И второ, пести се материал - правейки определен обект, ние наслагваме пласт по пласт там, където е нужно, както работи природата. Тя наслагва. И всяко нещо си е на мястото, нито по-тежко, отколкото е необходимо, нито по-леко. Формата следва функцията. Досегашните технологии или отнемаха материал - от кубче метал се изрязва излишното, или се ползват скъпи матрици за хиляди бройки от един и същ продукт, които седят по складове. 

В новата епоха се връщаме към времената преди първата индустриална революция, когато нещата са се правили по мярка. Например, обущарят взема мярка от клиентите си и им ушива обувки точно за тях. Така е най-удобно, прави се с локални материали и конкретно за нас, спрямо нашия бюджет. Има вложен личен елемент и отношение. 

С 3D принтирането правим същото: персонално изработване, но автоматизирано и с много широки възможности. 3D принтирането е част от 4-ата индустриална революция, която се случва през последните няколко години и преходът към нея ще продължи още няколко години. Първата индустриална революция  освободи човечеството от нуждата да използва животинска сила, втората даде началото на масовото производство, а третата дигитализира живота ни. 

- И какво да очакваме от четвъртата?
- Ще си позволя да цитирам думите на проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум. Той казва, че „четвърта индустриална революция е коренно различна. Тя се характеризира с редица нови технологии, които сливат физическия, дигиталния и биологичния свят, въздействат върху всички дисциплини, икономики и индустрии и дори търсят отговор на въпроса какво означава да си човек.“

- Как по-точно 3D принтирането слива физическия, дигиталния и биологичния свят?
- Ще ви дам пример. 3D принтирането използва принципите, заложени в природата – имитира биологични сруктури, механизми и принципи, които в крайна сметка ни довеждат по-близо до нея. Има цяла наука - биомимикрия. Например, ако разрежем човешка кост, виждаме, че тя не е плътна. Би било изключително тежка, ако беше така. Тя има решетъчна структура, която я прави здрава, но в същото време ни дава възможност да се движим, тичаме и скачаме. Това е принцип, които се използва за запълването на вътрешността на обектите и в 3D принтирането. В миналото е използван от някои конструктори, но за по-малки обекти това не е било възможно заради ограниченията на технологиите за производство. 

Друг пример. 3D позволява да използваме по-отговорно ресурсите. При строенето на  къщи чрез принтиране могат да се ползват локални материали като пръст и люспи от ориз (в Африка). Научни екипи принтират с водорасли и много други примери показващи използването на интересни и екзотични материали в нови приложения и ескперименти с биомимикрия и структури и принципи на дизайн вдъхновени от природата. 



- Кои са по-интересните приложения на 3D принтирането?
- 3D принтирането е много полезно в космоса. Астронавтите вместо да товарят инструменти и приспособления, могат да си произведат всичко нужно на място. 

- А как се получава материалът за 3D принтирането?
- Обикновено е на ролка, нишка от пластмаса, смола или пудра - това са най-разпространените начин. Но има различни видове с различни свойства - гъвкави, инженерни, биоразградими, биосъвместими, енергопроводими, керамика, различни метали. Може да си представим как космонавтите тръгват с килограм, 2-5, и могат да си произведат почти всичко. Включително къщи на Марс. Стоварва се с кран 3D принтер, който е като метално скеле, и екструдер. Материалът трябва да се подготви от човек, но после принтирането може да се контролира от разстояние. Италианците правят такива къщи в Африка с местна почва. Добавят й люспи от ориз,  които се слагат като фибри, за да заздравят материала, след като се втвърди. Самият материал не е скъп, но трябва да се натрупа знание, защото все още е на експериментално ниво. Все още обикновен човек не може да си купи такъв принтер и да си построи къща. И операторът трябва да е компетентен. Доста настройки се правят - колко бързо да се наслагва материалът, колко време да изсъхва или да стои влажен, за да се залепи следващият пласт. Всеки материал има различни настройки.

- Вие по какви проекти сте работили с 3D принтиране?
- От 5 години внасяме принтери на различни марки и ги инсталираме, а също така обучаваме хората как да работят с тях. 3D принтирането в България се ползва основно от различни инженери, зъботехници, в образованието. А също така от архитекти, дизайнери, които създават умалени  модели и макети, които дават много по-добра представа от 2D моделите или визуализациите. Дизайнерите пък например могат да си принтират цели мебели или специфични детайли от всеки интериорите. 

- Какви други шантави употреби има в света?
- Напоследък Chanel, които правят спирали за мигли, изместват механичното „поставяне” на косъмчета и власинки с 3D принтиране. С помощта на големи и индустриални принтери те произвеждат по 35 000 бройки дневно от една машина само! Говорим вече за масово производство. Доскоро 3D принтирането се използваше в прототипната фаза, когато се разработваше нов продукт. Сега има доста примери на масово производство. Нов модел Boeing излетя с 600 принтирани части в корпуса от полимери и различни метали. Чрез голям принтер за полимери например се изработват 75% от цели подводни скутери.(Вижте ги на www.bigrep.com.)

В медицината са едни от най-полезните приложения. Правят се персонални ипмланти след сканиране на травма. 80% от слуховите апарати в света също се принтират. Сканира се ушната мида на пациента и се изработва. Реално всички сме подобни, но и специфични като геометрия на частите от тялото ни и това са нови уникални възможности, които подобряват живота ни. 

- Кажете ни какво ще видим и какво ще научим на събитието, което организирате?
- Направили сме 4 модула: медицина, инженерство, архитектура и дизайн и  образование. За да се научат хората да прилагат 3D принтирането. То може да даде възможност да се развият производства в малките населени места, спестява ресурси и време на поточни линии и производства във всички сфери, спестява разходи за транспорт. Доста се работи и в посока създаване и използването на рециклируеми материали. Лекциите са на 21-и и 22-и в София Тех Парк, (петък и събота), а в петък, събота и неделя имаме работилници, на които ще показваме как сe моделира, сканира и принтира.


Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа