Подкрепете ни!




СъбитияМарина Корен / 21 юли 2021

Джеф Безос наистина полетя в космоса за 11 минути

Подвиг, сбъдната мечта или нехайна прищявка на богаташ е това, коментира The Atlantic


Джеф Безос наистина полетя в космоса за 11 минути
ВАН ХОРН, Тексас, 20 юли 2021 г. - Тази сутрин най-богатият човек на Земята се качи на ракета за многократна употреба, която той измисли и финансира, изстреля се с нея до ръба на космоса, за да изпита няколко минути безтегловност и след това се върна надолу.

Джеф Безос се впусна в приключението с трима души, които решиха, че му се доверяват достатъчно, за да му поверят живота си - брат му Марк Безос, Уоли Фънк - авиатор и Оливър Деймън - 18-годишен гимназист. До датата 20 юли 2021 г. частната космическа компания на Безос - Blue Origin, не беше пускала управляема ракета с хора на борда. Безос искаше да докаже, че космическото му превозно средство е в пълна изправност и че Blue Origin най-накрая може да пуска безопасни 11-минутни суборбитални пътувания за хора, които могат да си купят това преживяване.

Пътуването беше светкавично по стандартите на космическите полети. Ракетата на Blue Origin се издигна в небето с тътен, който отекна из пустинята на Западен Тексас и около 11 минути по-късно всичко свърши - пътническата капсула се приземи с парашут и братята Безос, Фънк и Даймен излязоха от нея, ухилени до уши. Ракетата се върна на стартовата площадка.

Пътниците летяха с ракета, наречена New Shepard, кръстена на астронавта Алън Шепърд, първият американец, достигнал Космоса. Те следваха подобна на Шепърдовата траектория от 1961 г. Но навремето военният пилот Шепърд прекарва месеци в подготовка и обучение, за да лети с капсулата на НАСА. Бъдещите клиенти на Blue Origin трябва да се появят само няколко дни преди старта, за да получат лек инструктаж за тяхното напълно автономно пътуване.

Повечето хора познават Безос само като основателя на Amazon - в най-малко ласкателната му версия, свръхбогат бос, който преуморява служителите си и не винаги е плащал своя дял от федералните данъци върху доходите. Но за Безос Космосът е на първо място.

Искам да благодаря на всеки клиент на Amazon и на всеки служител на Amazon, защото всички сте платили за това, каза той на пресконференция след полета.

Заради Amazon Безос е най-богатият човек на Земята. Той контролира ежедневието на толкова много хора - не само на неговите служители, но и на стотиците милиони от нас, които участват, понякога с недоволство, в търговията с продуктите и услугите, които той притежава. Безос печели от нас когато купуваме разни неща (Amazon), ядем (Whole Foods), четем любопитни факти за филми (IMDb), оценяваме книги (Goodreads), управляваме домовете си (Alexa), наваксваме с новините (The Washington Post) и сме онлайн (Amazon Web Services). Живеем в света, построен от Безос. В този смисъл, докато той се носеше над Земята, заснемайки красивата гледка, той изследваше своето царство и добави още едно измерение към него.

Ричард Брансън може да е победил Безос в космоса, но Blue Origin работи върху още по-голяма ракета, която би могла да изстреля хора и полезни товари далеч извън ръба на Космоса, в орбита около Земята. Също така разработва с помощта на няколко дългогодишни изпълнители на НАСА технология за връщане на американските астронавти на повърхността на Луната до 2024 г. - срок, даден от Доналд Тръмп и непроменен от Джо Байдън. НАСА първоначално избира SpaceX на Илон Мъск за тази работа, но докато Мъск се шегува със ситуацията - туитвайки, че Blue Origin не може да го задмине, хаха, Безос кара мениджърите и юристите си да оспорят официално решението на космическата агенция. Договорът на SpaceX вече е на изчакване.

За Безос днешният полет не беше просто радост. Космическият милиардер все още има какво да доказва. Като бизнесмен той вече се чувства удобно в нещото, наречено американски начин на живот. Като космически човек той иска да задържи това нещо и сред звездите.

Ден преди да излети в космоса, Безос обиколи съоръжението си в пустинята в Западен Тексас, облечен като каубой. Широкопола шапка, лъскава тока на колана, заострени ботуши - съвсем различен мъж от технократа Безос, в пухената си жилетка и слънчевите очила на авиатор. Според приятелите му, той започва строг режим на хранене и упражнения още преди години, за да може може да бъде в добра форма за космически полети.

Безос прекарва детските си и тийнейджърски лета в ранчото на дядо си в Южен Тексас, като поправя вятърни мелници, помага при кастрирането на добитъка и кисне в местната библиотека при рафтовете с научно-фантастични томчета. Това разказва журналистът Кристиан Дейвънпорт в The Space Barons - книга за Безос и другите космически милиардери. В колежа Безос е президент на клуб за космически полети и присъства на лекции на Джерард О'Нийл - физикът, който мечтаеше космическите станции да са непрекъснато на орбита, за да произвеждат изкуствена гравитация.

Когато Безос основава Blue Origin, той вече е необикновено богат и няма никакви проблеми с изкупуването на земя в Западен Тексас, за да започне да разработва секретни ракетни технологии. Компанията успешно пуска своята ракета New Shepard за първи път през 2015 г. Безос не бърза с напредъка и автохвалбите. Талисманът на Blue Origin е костенурка. Започват състезанията с Мъск - кой пръв ще приземи ракетата изправена. Първи го постигат Blue Origin, след месец го прави и SpaceX.
...
Цялото начинание на Безос, колкото и историческо да е, изглежда на някои хора като чисто разхищение, прищявка на лидер-богаташ, който е загубил връзка с усещането за света на обикновения човек.
...
С наближаването на деня на полета на Безос критиците на мисията му го помолиха да се замисли малко дали инвестицията му не е безумна, дали не би могъл да обърне повече внимание на Земята и да похарчи пари за проблеми, които са по-близо до дома. Безос отвърна по милиардерските стандарти. Дари 19 милиона долара от касата на Blue Origin на свързани с космоса организации и 200 милиона долара от собственото си състояние на Смитсоновия национален въздушно-космически музей.

След полета си Безос обяви още подаръци - по 100 милиона долара за водещия на новините Ван Джоунс и шеф Хосе Андрес - и двамата ръководят организации с нестопанска цел, за да ги раздават на които си харесат благотворителни организации.

Критиката на космическите пътувания е толкова стара, колкото е и самият акт. В златната епоха на НАСА гневът беше насочен към правителство, обвинено, че пренебрегва избирателите си. В позлатената епоха на частния космически туризъм, той е насочен към милиардерите, считани за несериозни. Но обръщането на внимание на Земята и погледът към звездите не са противоречиви действия, нито едното идва в ущърб на другото.
Чанда Прескод-Уайнстийн, физик-теоретик от университета в Ню Хемпшир, във Вашингтон написа неотдавна: Всъщност не сме изправени пред избор между основните човешки нужди и вълнуващите пътешествия във Вселената.
...
Въпреки че като се има предвид цената на билета, която остава в тайна, но се говори, че е неколкостотин хиляди долара, докато е жив Безос едва ли ще има много клиенти за космически полети, той вярва, че човечеството ще трябва скоро да може да си позволи услугите на Blue Origin. Не само елитът, а всички хора. Някогашният гимназист, увлечен по звездните пътешествия, убеждаваше съучениците си, че хората трябва да се преместят в космоса, за да запазят Земята. Като възрастен той все още вярва в това...

Със съкращения от The Atlantic

Още по темата:

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет