Подкрепете ни!




С капиталистически методи спечелете пари, със социалистически - помагайте на бедните

Дистанцирайте се от силните емоции преди са избухнали, съветва Далай Лама

Misha Erwitt/NY Daily News Archive via Getty Images 1999
Misha Erwitt/NY Daily News Archive via Getty Images 1999


През август 1999 година Негово светейшество Далай Лама бил поканен от Тибетския център и фондация „Гиър“ да изнесе серия беседи в Ню Йорк. Как можем да разтворим сърцето си и да развием истинно и трайно състрадание към всички същества, разказва мъдрецът. Представяме ви извадки от историческата реч на Далай Лама в Сентръл Парк, Ню Йорк, 15 август 1999 г. 


Вярвам, че всяко човешко същество има вроден стремеж към щастие и не желае да страда. Вярвам също, че основното предназначение на живота е да се изживява това щастие. Вярвам, че всеки от нас има еднакъв потенциал да развива вътрешен мир, а от тук - да постигне щастие и радост. 

...Ние споделяме едни и същи тревожни емоции, както и положителни емоции, които ни носят вътрешна сила и спокойствие. Мисля, че важното за нас е да осъзнаваме потенциала си и да му позволим да ни вдъхва увереност в себе си. Понякога се вглеждаме в отрицателната страна на нещата и тогава се чувстваме безнадеждно. Това според мен е погрешен възглед.
Аз не мога да ви предложа чудеса. Ако някой има чудодейни сили, бих потърсил помощта на този човек. Откровено казано, отнасям се скептично към хората, които претендират, че имат свръхестествени сили. Обаче чрез трениране на ума си, с постоянни усилия ние можем да променим възприятието и умствената си нагласа. А това може истински да промени живота ни.
Ако сме с положителна умствена нагласа, тогава дори когато сме заобиколени от враждебност, ние няма да загубим вътрешния си мир. От друга страна, ако умствената ни нагласа е по-негативна, под въздействието на страх, подозрение, безпомощност или себененавист, тогава дори ако сме заобиколени от най-добрите си приятели, в приятна атмосфера и удобна обстановка, ние няма да бъдем щастливи. Така че умствената нагласа е много важна: тя има истинско значение за нашето състояние на щастие.

...Трябва да се научим да се откъснем от преследването на луксозен живот, тъй като то е пречка в нашата практика.

...Развиването на по-широк поглед върху положението ни и разширяването на осъзнаването ни сами по себе си могат да променят живота у дома ни. Понякога между мъж и жена или дете и родител избухва караница заради дребно нещо. Ако гледате само на един аспект от ситуацията и се фокусирате само върху непосредствения проблем, тогава да, наистина си заслужава да се карате. Заслужава си дори развода! Обаче ако погледнем на ситуацията от по-широка перспектива, ние виждаме, че макар и да има проблем, има и общ интерес. Можете да помислите: „Това е малък проблем, който трябва да реша чрез диалог, а не чрез драстични мерки.“ По този начин можем да развием атмосфера на ненасилие в собственото си семейство, както и в обществото.

...Преди известно време заможно семейство от Бомбай дойде на посещение при мен. Бабата имаше силна духовна нагласа и поиска от мен някаква благословия. Аз й казах: „Не мога да те благословя. Нямам такава способност.“ После добавих: „Ти си от заможно семейство, това е голямо щастие. Това е резултат от добродетелните ти постъпки в миналото. Богатите са важни членове на обществото. Вие използвате капиталистически методи, за да натрупвате повече и повече печалби. Сега трябва да използвате социалистически методи, за да помогнете на бедните да получат образование и здраве.“ Трябва да използваме динамичните методи на капитализма, за да правим пари, а после да ги разпределяме между другите по един по-полезен, осмислен начин. От морална, както и от практическа гледна точка това е много по-добър начин да предизвикаме промени в обществото.

...Човешките емоции са много силни и понякога ни завладяват неконтролируемо. Това може да доведе до катастрофа. Друга важна практика при обучението на ума е дистанцирането от силните емоции, преди те да са се разразили у нас. 

...Ако някой се отнася към нас несправедливо, трябва първо да анализираме ситуацията. Ако мислим, че можем да понесем несправедливостта, ако негативните последици от това не са твърде големи, според мен е най-добре да я приемем. Ако обаче според нашата преценка, постигната с яснота и осъзнаване, стигнем до извода, че приемането ще донесе по-големи негативни последствия, трябва да предприемем нужното противодействие. До този извод трябва да стигнем въз основа на ясното осъзнаване на ситуацията, а не в резултат на гняв. Според мен гневът и омразата всъщност вредят повече на нас, отколкото на човека, породил проблема.

...Когато се сблъскаме с враг, човек или група хора, които ни желаят злото, можем да гледаме на това като на възможност да развием търпението и толерантността си. Тези качества са ни нужни и полезни, а единствената възможност да ги развиваме е когато ни предизвика враг. Затова от тази гледна точка нашият враг е наш гуру, наш учител. Независимо каква е тяхната мотивация, от нашата гледна точка враговете са много благотворни, същинска благословия.

...В Америка на тези хора от по-младото поколение, които водят лесен, удобен живот, често им е трудно да се изправят дори пред малки проблеми. Те започват непрекъснато да хленчат. Полезно е да се замислим над трудностите, които стоят пред по-възрастните поколения американци и европейци, или над тези, които са претърпели вашите предци, когато са заселвали тази земя.

...Има една будистка практика, при която човек си представя как дава радост и източник на радост на други хора, като така премахва цялото им страдание. Макар че, разбира се, не можем да променим положението им, аз мисля, че в някои случаи чрез искрено чувство на загриженост и състрадание, ако сме съпричастни към тяхното трудно положение, нашето отношение може да облекчи тяхното страдание, било то и само душевно. Все пак главната цел на гази практика е да увеличим своята вътрешна сила и смелост.
Избрал съм няколко стиха, които според мен са приемливи за хора от всички вероизповедания и дори за тези, които не са религиозни: 
Нека бедните намерят изобилие, а слабите от мъка да открият радост.
Нека отчаяните открият нова надежда, постоянно щастие и благоденствие.
Нека уплашените спрат да се страхуват, а окованите да се освободят.
Нека слабите намерят сила, а сърцата им да се съединят в приятелство.

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони Светът в теб

Н. Казандзакис: Смъртен грях е да насилваш вечните закони

Твой дълг е да следваш с доверие безсмъртния ритъм

Пролетното равноденствие е магическо време Светът в теб

Пролетното равноденствие е магическо време

Това е ден на чиста енергия, в който да поправите грешките и да създадете слънчево бъдеще за себе си

Пролетното равноденствие: ново начало Светът в теб

Пролетното равноденствие: ново начало

Днес излезте на слънце, умиротворете се със светли мисли, споделете желанията си с Вселената и благодарете на Живота

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота Светът в теб

Запазете мълчание, защото светът на тишината е огромна пълнота

Руми: Отвъд представите ни за погрешно и правилно има поле, ще се срещнем там

Молитвата пребори хероина Светът в теб

Молитвата пребори хероина

След 10 години тежки битки, след 10 комуни и престой в лудница Иво се измъква от пипалата на наркотиците благодарение на вярата в Бог

На гости на свети Никола Светът в теб

На гости на свети Никола

Светецът чудотворец се явява насън на Ангел Рафаилов и му посочва точното място, на което да направи манастир

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция? Светът в теб

Ще дойде ли времето, когато няма да имате нужда от ваканция?

Нека не бягаме от живота, а да го превърнем в пътуване, от което не искаме да си почиваме

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава Светът в теб

Човек не е длъжен кротко да приема това, което съдбата му дава

Съветите на „ангелското“ същество от „по-високо измерение“Крион

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша Светът в теб

Върнете болката, която сте взели от родителите си, тя не е ваша

К. Типинг: Не лишавайте предците си от възможността да извървят своя кармичен път