Подкрепете ни!




Храна за щастие8 октомври 2019

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия

Главният готвач на Red Coral издава тайни от кухнята


Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия
Цветомира Ванчева е главен готвач в Red Coral. Присъединява се към екипа в началото на тази година. Младата дама е позната за повечето от нас и като финалист на популярното шоу Master Chef и успява да впечатли клиентите на ресторанта и извън екрана. Притежава невероятно лидерство, познания, богато въображение и е автор на безброй красиви и апетитни чинии. 

Заповядайте в Red Coral и опитайте основното им меню създадено на базата на нейните виждания за съвременна кухня, която предлага нещо за всеки. А ето какво разказа за Списание 8 главният готвач и научете първи какви новости в менюто замисля Цвети.

- Здрасти, Цвети. Разкажи ми в началото малко за себе си – как се запали по готвенето, откъде тръгна всичко? 
- Всичко започна преди около 12 години. Като всеки млад човек съм минала през сервитьорските години докато следвах. В този период се завъртах покрай кухнята и готвачите и ми стана интересно как се случва целият процес – какво изнасям като храна, дали аз мога да се науча да го приготвям. За щастие работих с чудесни колеги, които решиха, че ще ми дадат шанс да се науча, да се подготвя и да предадат на мен част от техния опит. Така, влязох в кухнята чисто любителски, като хоби. В последствие се запалих, получавах суперлативи за това, което съм сготвила – знаете, че на човек, когато му казват „браво” или по някакъв начин го стимулират, той още повече се надъхва за това, което прави. И при мен беше така, въпреки че съм завършила съвсем различна специалност, аз станах кулинар. Иначе съм завършила право, доста различни сфери са едното и другото. Участвах и в предаването Мастършеф, с което смятам, че затвърдих още повече това, че искам да работя в кухня, съответно да се развивам, да измислям нови неща, да творя.



- А каква е разликата от телевизията и работата в ресторанта?
- Доста голяма. Напрежението и на двете места съществува, тъй като в телевизията го има притеснението, все пак те снимат камери, гледат те, съответно създаваш едно различно впечатление за себе си. Това, което се вижда по телевизията винаги е различно. Оценяват те хора с доста висок стандарт, които са корифеи в кухнята, поне в България. Аз смея да кажа, че и на световно ниво. Тези хора опитват нещо, което си направил ти и от там идва още по-голямото притеснение за тази оценка, която ще ти дадат. Аз съм от хората, които се стремят да получават високи оценки в живота, за каквото и да е, защото съм борбена натура – не обичам моментите на провал. В реалността – в кухнята, отговорността е още по-голяма от гледна точка на това, че трябва да създам организацията всички да са един екип, да работят като едно, за да няма пропуски, защото тук пък вече журито е още по-безмилостно, тъй като е директен клиент, това е нашият гост, който оценява това, което правим. Да получиш критика или още по-обидно – върната храна от клиент е много неприятно. 

- Тоест ти си лидер?
- Да, абсолютно. Трудно е, защото всеки е със собствено мнение, но смятам, че нашият екип в момента е абсолютно стикован и се радвам, че се случи така да работя с добър колектив. 



- Ти готвиш само за ресторанта или и за кетъринг частта също? 
- За кетъринг частта, освен това се включваме и за филмовите продукции в „Бояна”. Последният такъв случай беше на снимките на филма „Рамбо - последна кръв”. Имах честта да готвя за Силвестър Сталоун, който е холивудска звезда от световен мащаб. 

- Имаш ли работно време или зависи от клиентите? 
- В един нормален работен ден, средно натоварен, започваме в 10ч., и приключваме към 23ч. А в по-натоварените дни, особено когато трябва да се ходи на терен да се готви, се случва да започнем работа и в 7ч. сутринта и да приключим около полунощ. 

- Кулинарството творческа професия ли е?
- Категорично да, но българският работодател се държи към стандартното, което знае, че се харесва на клиента – тоест не експериментира много, защото това е рисково. Но не е приятно да ограничаваш един готвач, който желае да се развива, като го вкарваш в италианската кухня например, където тъпчеш на едно място. Аз лично не съм от хората, които се застояват в офиса. Обичам динамиката и може би това още повече ми харесва в готвенето, че има какво да се случва, има емоция. Особено, когато тук попаднах на много добри шефове, те са отворени към различен вид кухня, към предложения, които им давам за летни или есенно-зимни разнообразия в менюто. Дават ми картбланш да творя и това много ме радва. 



- Разкажи ни за някакви рецепти, с които ще експериментираш през есенния сезон. 
- Една по-интересна рецепта, на която съм се спряла е ябълков тарт татен, но още подлежи на промени. На основата обикновено сме свикнали да виждаме блат от ронливо маслено тесто, но този път мисля да използвам юфка, която ще е като основа с карамел и канела. Ябълките ще са приготвени с ароматен ликьор, ще са фламбирани. Идеята ми е нещо, което е познато на всички, аз да го представя по по-различен начин. Другото, което обмислям отново като десерт е с един плод, който в България, смея да кажа, почти не се  употребява и това е мушмулата. Обмислям да я вкарам в интересен мус с ядки. Надявам се да се хареса, защото не е много типично. Всеки плод и зеленчук има сезон, в който може да се намери по-свеж на пазара и смятам да ги добавям, като акцент в менюто, за да мога да си играя с различните времена на зеленчуците и на плодовете, когато излизат.  Искам да работя с максимално свежи продукти. Привърженик съм на по-натуралната кухня. 



- Тя е и по-вкусна. 
- Да, според мен малко сме забравили какъв е вкусът на градинските неща и това искам да опитам – да се доближавам максимално до този вкус. Съответно държа много на качеството на продуктите, която идва при нас. 

- Има ли някакви събития или тематични вечери, които правите?
- Ще правим тепърва испанска вечер в края на октомври. Ще има музика на живо, вино към всяко ястие, ще съчетаем нещата така, че да бъде интересна вечер – няма да бъде само дегустационно меню, а и клиентът да има ангажираност с нещо друго, като музика, чаша хубаво вино, презентация на това вино, за да се обясни защо сме подбрали точно него. Надявам се да се получи. 

- Какво предстои?
- Обмислям всеки месец да има различни събития, на различна тема. Например да си направим кулинарна обиколка из Европа, а след това може и по света. Аз съм голяма почитателка на тайландската и японската кухня, била съм така наречения „суши майстор”, работила съм това няколко години. Смятам, че за хората като мен би било интересно да посетят такова събитие, което предлага тематична атмосфера и кухня от даден регион.

Повече за Red Coral ще откриете на техния сайт www.redcoral-kitchen.com, както и във фейсбук страницата им. 
Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация