Подкрепете ни!




Храна за щастиеЙоана Стефанова, снимки Delishu / 19 февруари 2021

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!


Всички знаем, че полезните бактерии са изключително важни за здравето на нашата храносмилателна система. Повечето хора смятат, че киселото мляко е основният източник на пробиотици, но това далеч не е вярно. Delishu е деликатес от заквасено кашу и само една опаковка съдържа над 125 милиарда полезни организми!

Все повече хора имат непоносимост към лактоза и затова млечните продукти за тях не са алтернатива. Delishu не съдържа глутен, лактоза и казеин (протеин, който е с пристрастяващ ефект и се съдържа в сиренето), не преминава през топлинна обработка, а чудесният му вкус не се дължи на изкуствени овкусители и добавки, а на добре подбрани и качествени продукти.

Семейна история
Delishu всъщност е семеен бизнес, създаден с много грижа и любов. Основателите са Мария и Стиляна, които са сестри, и Николай, съпруг на Стиляна. Мария и Николай имат лактозна нетолерантност. Затова още през 2013 година Мими, която е опитен кулинар и е работила като главен готвач в два ресторанта, започва да експериментира в търсенето на здравословна и вкусна алтернатива на млечните продукти. Изпробва какво ли не – различни видове ядки и бобови, докато не се спира на кашуто и текстурата, която то създава. Нейната цел е не просто да създаде поредния продукт на основата на соя и пълен с консерванти, овкусители и оцветители, който освен да залъгва небцето, няма друга функция. Не, нейната мечта е да създаде комбинация от качествени, здравословни продукти и запомнящ се, приятен вкус.



Мими изкарва множество курсове по ферментация
в Нидерландия, Канада, САЩ, Франция и Германия, които й дават уменията да създаде Delishu – суров, жив продукт. През 2014 година семейството отваря вегетариански ресторант, в който започват да предлагат своя иновативен авторски продукт – Delishu. Деликатесът от кашу мигновено става фаворит на клиентите, които го наричат „сирене от кашу" заради млечнокиселия му вкус. Съвсем скоро те започват най-редовно да минават през ресторанта и да купуват любимия си деликатес за вкъщи.

100 000 пъти повече лактобактерии от киселото мляко!
    „Ние сме създали своя собствена закваска, която сами отглеждаме – разказва ни Николай. – Тя съдържа 5 щама бактерии, които живеят в симбиоза.“ За разлика от индустриалните закваски, тази на Delishu не просто е авторска, но и дива - не е изкуствено селектирана. По този начин тя е по-устойчива, а бактериите имат по-силна биоактивност. Тези качества правят процеса на ферментация по-успешен и удължават живота на продукта. Полезните бактерии в Delishu придават по-добър вкус и активират хранителните вещества в деликатеса от кашу. Заради начина на зреене на обикновеното сирене в солена вода, то не съдържа лактобациликус. В продуктите на Delishu естествената ферментация продължава между 10 и 14 дни, а крайният продукт съдържа общо 125 милиарда бактерии от 5 щама - Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus Bulgaricus), Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Casei и Lactobacillus Plantarum .



„При животните често майката сдъвква предварително храната
и я обогатява на ензими, за да е по-лесна за смилане. Ферментацията в нашите продукти има подобно действие“, обяснява ни Николай.
Процесът започва с накисване на ядките, което активира ензими и стартира ферментацията. Пробиотичните бактерии се размножават и изяждат протеините в продукта и го разграждат до аминокиселини. Тази ферментация не само прави продукта по-лесен за усвояване от тялото ни, но и увеличава хранителните му качества. Чрез веган сирената на Delishu ние можем да си добавим 100 000 пъти повече лактобациликус отколкото чрез киселото мляко. „Ние сме тествали нашите продукти многократно и резултатите показват, че това е най-богатата пробиотична храна, която сме срещали“, казва ни още Николай.

Любимец на малки и големи
За Delishu разбрах от приятелка, която живее в Берлин, и моли всеки, който й ходи на гости, да й носи цели торби с любимия й продукт. Самата аз опитах за пръв Delishu, когато по време на постите търсих алтернатива на млечните продукти, които много обичам. Цялото ми семейство се влюби във вкуса му и веднага се запасихме с по 3-4 бройки и от четирите вкуса на Delishu. А когато постите приключиха, осъзнахме, че все по-рядко се връщаме към млечните продукти.
„Много хора преминаха към по-здравословно хранене чрез нашите продукти – споделя ни Николай. – Много майки са ми се обаждали да разкажат как децата им, които имат сериозни алергии, се чувстват по-добре и обожават Delishu.“
Деликатесът от кашу е широкоспектърен и пълноценен продукт, който намира своето предназначение в супи, салати, баници, смутита, десерти и какво ли още не. На сайта им може да намерите цяла кулинарна книга, която е пълна с разнообразни идеи и вкусни предложения, за да се развихрите в кухнята.
Екипът на Delishu непрестанно получава признание от български и международни дегустации, където хората са искрено очаровани от този истински чист и здравословен български продукт!

Тепърва очаквайте още нови, иновативни, все така вкусни и полезни продукти от екипа на Delishu!

Деликатесите от закваено кашу може да намерите тук, както и в магазините Billa, Фантастико и В здравословните биомагазини.


Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация



.