favorites basket
user
НаукаМария Бончева / 9 септември 2021

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно

Лекува се с диета и пробиотици, които вдигат имунитета в червата. Критични са първите две седмици заради умирането на лошите бактерии.

Д-р Таня Кадийска: Излекуването от непоносимостта към глутен е възможно
Таня Кадийска е доктор по биология с придобита специалност „Медицинска биохимия“ и преподавател в Медицински университет - София. Ръководител е на сектор „Нутригенетика“ към ГМДЛ „Геника“ и Геномен център – България, АД. Член е на асоциацията на Мария Кюри MCAA Bulgarian chapter и Европейската асоциация по човешка генетика (ESHG). Автор е на над 50 публикации в престижни списания.

- Д-р Кадийска, в световен мащаб се наблюдава бум на непоносимостта към съдържащи глутен продукти. Какви са вашите наблюдения за страната ни?
- Проблемите, свързани с глутена и съдържащите го култури, са в три направления. Цьолиакията, която е генетично обусловена, се среща при 1 на всеки 100 човека. Диагностицира се основно с генетичен тест и с измерване на антиглиадиновите антитела. Проблемът е, че ¾ от случаите на това заболяване остават недиагностицирани. Обикновено това са хора, които с години имат всевъзможни стомашно-чревни, понякога и кожни симптоми. Някои от тях не търсят лекарска помощ, но по-често проблемът е в диагнозата – установява се общо възпалително заболяване на червото, но не се доказва причината за това възпаление, т.е. лекуват се последствията, а не причината. Същинската алергия, която се характеризира със силни обриви и/или задух, е по-рядка.

Най-често наблюдаваме проява на неспецифична непоносимост към глутен (образуване на антитела от типа IgG). От хранителните непоносимости тя е на трето място по честота след тези към кравето мляко и яйцата. Наблюдаваме зачестяване на положителните резултати при тестовете за неспецифична непоносимост към глутен. Една от причините за това е увеличеният интерес – все повече хора с проблеми решават да се тестват, децата обикновено са изпратени от лекар специалист, възрастните често идват по собствена преценка. Но има и други причини. Ръстът на хората с непоносимост се дължи, от една страна, на модификациите на глутена, защото молекулата му става все по-трудно смилаема. От друга страна, хората априори имат по-слаба имунна система. Отслабен е имунитетът особено в червата, което води до увеличаване на пропускливостта за всякакви неразградими молекули.



- Преодолима ли е неспецифичната глутенова непоносимост? Ако да, то как и за колко време?
- Около една година е срокът, за който можем да намалим драстично реакцията на тялото към глутен, но и към всякакъв друг вид хранителна непоносимост, при спазване на стриктна диета. Едновременно трябва да се работи и върху имунитета на червото, както и върху неговата пропускливост като цяло с пробиотици, за да се стимулира развитието на правилните пробиотични бактерии и да се получи една естествена защита. Защото, ако след тази една година човек започне отново да набляга на глутенови продукти, без да е подобрил състоянието на червата, рискът да развие отново непоносимост е много голям.

- Кажете малко повече за чревната флора и имунитет и как правилно да подходим при прехода от глутенов към безглутенов режим на хранене?
- Първо трябва да създадем нова среда. Ако приемаме правилните фибри и пробиотици, тя може да започне да се заражда, да речем, до 2 седмици. Това е ключов момент и много хора се отказват именно тогава, защото подмяната на неблагоприятните бактерии с благоприятни също води до дискомфорт. Преди да загинат лошите бактерии, отделят метанови и други газове в още по-големи количества и това води до усилване на симптоматиката – коремът може още повече да забълбука, да има още повече газове, възпалението да се усили още повече. И виждайки влошаване, хората решават, че диетата не работи за тях. Важно е специалистите, предписващи диетата, да обяснят, че за да пречистим едното, трябва да преминем през криза.
Интервюто е част от водещата тема на новия брой на Списание 8
-
 Да речем, че след година има значително подобрение, как правилно да се премине отново към съдържаща глутен храна?
- Преходът протича като захранване на бебе. Започва се с глутенова храна с големината на грахово зърно веднъж на 4-5 дни.

- Има ли глутенът пристрастяващ ефект?
- Да. Част от нормалния път на разграждане на глутена включва образуването на вещества, наречени глутеоморфини, които имат седативен, т.е. успокоителен, упойващ ефект, приспиващ и адитивен, т.е. пристрастяващ ефект. Това прави отказа от глутен за хора, привикнали дълго време с редовната му употреба, много труден, съизмерим с отказа от цигарите например. Тези вещества предизвикват също така замъгляване на съзнанието, от което човек няма ясна мисъл, чувства се, все едно умът му е обвит в мъгла. Глутенът има ефект и върху поведението на мозъка, затова спирането му влияе положително при забавено развитие на децата, дори при поведенчески проблеми в тийнейджърска възраст. При аутизъм най-първият продукт, който се спира, е глутенът. Като не визирам само чистата форма на аутизъм, а целия аутистичен спектър, включващ още различни степени на нарушено внимание, хиперактивно разстройство, синдром на Аспергер и др. Искам да добавя, че непоносимостта често не е само към глутена, но към цялото зърно. В него има и други неглутенови протеини, както и фруктани - въглехидрати, които също могат самостоятелно да доведат до възпалителни заболявания на червата.

- Какви са особеностите на безглутеновата диета?
- Тя е нож с две остриета. Първото нещо, на което през последните години се обърна внимание, е, че когато премахнем зърнените храни и продуктите от тях от диетата, много драстично покачваме сърдечносъдовия риск. Това е така, защото в целите зърна и пълнозърнестите продукти се съдържат ред важни вещества, например фолиева киселина и желязо. Затова задължително трябва да въведем нов пълноценен източник на тези вещества. Често можем да видим човек на безглутенова диета с анемия, защото дълги месеци източниците на желязо са били ограничени. Препоръчително е да не се преминава на безглутенов режим самостоятелно вкъщи, без мнение от специалист по хранене, който ако премахне една храна, може компетентно да я замени с друга.



- Какви са вашите препоръки за балансирана и пълноценна безглутенова диета, без да се стига до дефицити в хранителния режим?
- На първо място да се обогати менюто със зеленолистни, плодове и зеленчуци. При изключване на съдържащите глутен зърна трябва да се приемат достатъчно фибри, витамини от група В и минерали. За предпочитане е да се консумират зърнени култури като кафяв ориз, елда, просо, киноа, амарант, но приготвени в домашни условия – сварени или чрез набъбване. Готовите пакетирани безглутенови храни за директна консумация не са препоръчителни, особено от по-достъпния като цена клас. Те са бедни на фибри, същевременно с повишено съдържание на рафинирана захар, мазнини, различни видове лепила, оцветители, пълнители, Е-та, консерванти. Важно е винаги да четем съдържанието на етикета преди покупка, но най-добре да се наблегне на непреработени продукти. Здравословният начин на живот изисква инвестиция – или на време за приготвяне на здравословна храна, или на средства. Няма как да очакваме, че влизаме в магазина и за 1,20 лв. например ще купим здравословен продукт.

- Препоръчителни ли са пшеничните безглутенови брашна?
- Самата обработка включва процеси на хидролиза, които не са особено благоприятни. Освен това често съдържат оцветители и консерванти. Родителите на деца с аутизъм, с които работим, често допускат именно тази грешка. Започват да им дават безглутенови крекери, оризови бисквитки и заменят глутена с нещо, което е дори по-вредно. Детето започва да затлъстява, състоянието му не се подобрява и те се отказват.



Ако желаете да се изследвате за хранителна непоносимост - генетично и негенетично обусловена, можете да потърсите ГЕНИКА, единствената в България специализирана лаборатория за молекулярно-генетични тестове.
София, ул. „Ами Буе“ 84, ет. 2
тел.: 0882 724 204
www.genica.bg
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.