
Приятели, на 8 септември излиза новият ни брой!
Глутенът: Неустоим и опасен!
Той е навсякъде, дори в кетчупа. Приемаме го в пъти повече, а молекулата му отдавна не е същата и вреди
Мария Бончева
Казват, че никой не е по-голям от хляба и това не е случайно. Житните култури се използват за храна поне от 44 000 г., когато неандерталците в региона на Плодородния полумесец са събирали див ечемик. Благодарение на зърното човечеството преминава към уседнал начин на живот, благоприятствал разцвета на цивилизации и култури. За българите, както и за повечето европейци и северноамериканци хлябът е ежедневно на трапезата от векове. И това е естествено. Пшеницата и останалите зърнени култури са основен източник на протеини и въглехидрати, на фибри, витамини от група В, желязо, витамин Е и др. Защо тогава все повече хора проявяват непоносимост към хляб и тестени изделия? Защо все повече научни изследвания свързват глутена с развитието на хронични и автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, алцхаймер, тиреоидит на Хашимото, че дори и рак? Заедно с родни и международни експерти потърсихме отговорите на тези въпроси.
- ОСНОВНИЯТ ЗАПОДОЗРЯН. Все повече учени доказват връзката между глутена и хроничните инфекции, автоимунните заболявания, диабет, високо кръвно и куп други болести.
- ЗАЩО НА БАБИТЕ ИМ НЯМАШЕ НИЩО. Днес консумираме в пъти повече глутен, защото го слагат навсякъде; молекулата му е сериозно променена; в хлебната индустрия няма истинска ферментация, а хората са с отслабен имунитет.
- ИЗЛЕКУВАНЕТО Е ВЪЗМОЖНО, ПРОДЪЛЖАВА ЕДНА ГОДИНА. Неспецифичната непоносимост към глутена се лекува с диета и пробиотици, които вдигат имунитета в червата. Критични са първите 2 седмици заради умирането на лошите бактерии, обяснява д-р Таня Кадийска, Ръководител е на сектор „Нутригенетика“ към ГМДЛ „Геника“ и Геномен център – България, АД.
- ИСКАШ ГЛУТЕН? НЕ СИ ВИНОВЕН ТИ. Съществува
парадокс, при който човек изпитва желание да консумира точно тези
храни, към които има непоносимост, защото организмът отделя ендорфини.
Как да се справим с пристрастеността към тестени храни, обяснява
психологът нутриционист Илияна Матова.
Купете броя от тук